Mazová zátka (stvrdnutý cerumen)

Mazová zátka je nahromadenie ušného mazu (spolu s odumretými bunkami, uvoľnenými chĺpkami a prachom z ovzdušia) vo zvukovode. Príčin vzniku je mnoho - nesprávna hygiena, nadprodukcia mazu či iné poruchy. S jej odstránením pomôže lekár, no dá sa tomu predísť?

mazová zátka

Zdroj foto: Shutterstock.com

Anatómia ucha

Ucho sa skladá z 3 častí:

  • vonkajšie

  • stredné

  • vnútorné

Vonkajšie ucho je tvorené ušnicou a vonkajším zvukovodom. Vonkajší zvukovod je pokrytý kožou, ktorá má mazové žliazky produkujúce ušný maz (cerumen) a chĺpky. Tým sa zabezpečuje samočistiaca schopnosť vonkajšieho ucha. Cerumen sa fyziologicky posúva smerom von zo zvukovodu, do tzv. vchodu do zvukovodu, kde ho môžeme odstrániť vatovou tyčinkou.


Prečítajte si tiež:

Čistite si uši bezpečne aj na dovolenke

Príčiny vzniku mazovej zátky

  • nadprodukcia mazu

  • porucha transportu mazu smerom von zo zvukovodu

  • nedokonalá hygiena – každodenné čistenie uší vatovými tyčinkami dráždi kožu zvukovodu

Príznaky mazovej zátky

  • porucha sluchu

  • hučanie v ušiach

  • Najčastejšie sa príznaky objavia po kúpaní alebo sprchovaní, po zatlačení prstom alebo vatovou tyčinkou pri čistení – maz sa prilepí na blanu bubienka.

Diagnostika mazovej zátky

Prevádza sa otoskopické vyšetrenie na ORL ambulancii (lekár sa pozrie do zvukovodu ušným spekulom). Vyšetrenie nie je bolestivé.

Liečba mazovej zátky

Výplach vlažnou vodou. Ak má pacient perforovanú („prederavenú“) blanu bubienka, čo býva najčastejšie po zápale stredného ucha alebo po úraze, je výplach kontraindikovaný. Zátka sa odstraňuje mechanicky.

Prevencia mazovej zátky

Uši čistíme suchou vatovou tyčinkou len z vchodu do zvukovodu. Tyčinku nikdy nezasúvame hlbšie, lebo by sme maz zatlačili hlbšie do zvukovodu alebo by sme mohli poraniť kožu. Podľa otorinolaryngológa MUDr. Juraja Berkoviča je však najlepšie vysprchovať si uši teplou vodou v sprche a vytiahnuť prístupné nečistoty nechtom. Na čistenie uší nepoužívame vodu, mydlo ani žiadne nástroje ako háčiky, kľúče, atď.


Prečítajte si aj tento článok:

Čistite si uši bezpečne aj na dovolenke

Antona

Tu špinu v uchu som si sám zarazil do vnútra ucha.
Pomoc je zobrať si injekčnú striekačku (bez ihly!) natiahnúť do nej teplú cca 40°C mydlovú vodu.
Nakloňte hlavu nad umývadlo a vystrieknite tlakom do ucha. (Ucho je nadol, vystrek je prudko nahor).
Po prvý krát som mal obavy, ale nič to nie je. Voda vytečie i so špínou. Silu výstrekov som zvyšoval až na maximum. Nepociťoval som žiadnu bolesť, naopak aj pri najsilnejšom výstreku to pôsobilo vcelku príjemne.
Vyplavia sa malé a aj väčšie kúsky hutnej špongiovitej hmoty svetlo-sivej farby (cca 90%) a hnedej farby (cca 10%). Kúsky v celkovom objeme cca väčšej guľky hrachu.

Tak dlho striekať tlakom teplej mydlovej vody do ucha, až sa špunt z mazu uvolní (odlepí) a voda ho vyplaví von. Striekal som si to dlho a až asi na 15 výstrek to pomohlo. Von s vodou sa začali vyplavovať kúsky mazu. Ihneď sa mi uľavilo a začal som na ucho počuť. Potom ešte asi ďalších 5 povinných výstrekov a ucho už zostalo čisté.

Osvedčila sa mi veľmi teplá mydlová voda. Do vody som nalial tekuté mydlo a rozmiešal.
Odporúčam čistiť obidve uši jedine takýmto spôsobom, minimálne aspoň 1x týždenne.

Bipo

Este pomoze par kvapiek hocijakeho jedleho oleja, kvapnut do ucha, nechat den posobit a potom vyplachovat. Kto maze ten jede :-: