Bezpečné čistenie uší aj na dovolenke

Ak si budete najbližšie baliť tašku na dovolenku k moru, okrem opaľovacieho krému sa odporúča pribaliť aj čistiaci roztok na uši. Piesok z pláže sa môže ľahko dostať do ucha a vatová tyčinka vám v tomto prípade nepomôže.

bezpečné čistenie uší na dovolenke

Zdroj foto: Shutterstock.com

Viac než pri obyčajnom „čistení“ uší vatovou tyčinkou hrozí, že si piesok vtlačíte do zvukovodu a vystavíte sa tak zdravotným komplikáciám. V takých prípadoch je lepšie použiť ušný čistiaci roztok na báze morskej vody, ktorý predstavuje šetrný, účinný a bezpečný spôsob čistenia uší.

Anatómia ucha 

Ucho je ústroj sluchu a rovnováhy. Má tri časti: vonkajšie ucho, stredné a vnútorné ucho. Naša starostlivosť je obmedzená na viditeľné časti sluchového ústroja, čiže na vonkajšie ucho. Vonkajšie ucho je tvorené chrupkou ušnice a vonkajším zvukovodom. Ten je vystlaný jemnou kožou s mnohými mazovými žľazami. Od stredného ucha je vonkajšie ucho oddelené tzv. ušným bubienkom.

Funkcia ušného mazu a jeho odstraňovanie

Ucho je citlivý orgán, ktorý je potrebné čistiť s veľkou opatrnosťou. Vo väčšej alebo menšej miere sa v ňom tvorí ušný maz, ktorý sa odborne nazýva cerumen. Ušný maz čistí vonkajšie ucho a chráni ho pred infekciou. Maz tiež udržuje vo vonkajšom zvukovode vhodné prostredie, napr. vlhkosť. Pokiaľ maz neodstraňujeme, dôjde k jeho stvrdnutiu, v extrémnom prípade až k poruchám sluchu.


Prečítajte si tiež:

Čo s mazovou zátkou?

Najjednoduchšie a najbezpečnejšie čistenie uší

Podľa otorinolaryngológa MUDr. Juraja Berkoviča je najlepšie, ak si po celom dni v sprche teplou vodou vypláchnete aj uši a vytiahnete prístupné nečistoty nechtom.

Čistenie uší vatovou tyčinkou

Vatové tyčinky, ktoré sa bežne používajú na čistenie uší, môžu prirodzený proces čistenia komplikovať.

Negatíva vatových tyčiniek:

Pri neopatrnom čistení môže dôjsť k poraneniu vonkajšieho zvukovodu. Používanie vatových tyčiniek pôsobí proti prirodzenému procesu čistenia ucha, pretože zatlačuje ušný maz hlbšie do zvukovodu, čo môže viesť k vytvoreniu mazovej zátky. Pokiaľ sa vám v uchu vytvorí ušná zátka, nepokúšajte sa ju odstrániť vatovými tampónmi. Týmto spôsobom ju ešte viac posuniete k bubienku. Navštívte lekára, ktorý ju bezpečne odstráni.

Roztoky z morskej vody

Vhodným spôsobom hygieny ucha sú roztoky z morskej vody určené na čistenie uší, ktoré vypláchnu prebytočný maz a nečistoty. Tieto roztoky z morskej vody rýchlo rozpúšťajú ušný maz a zabezpečujú dobrú hygienu uší.

Roztoky fungujú na úplne prírodnej báze, sú bezpečné a jemné, môžu ich používať malé deti od pol roka, čo iste ocenia mamičky. Deti sa počas čistenia uší často mykajú, a tým hrozí poškodenie zvukovodu. Práve roztoky vyrobené z morskej vody proces čistenia uší dojčiat, batoliat a menších detí v mnohom uľahčia. Záleží ale i od tvaru trysky, ktorou tekutina vyteká. Niektoré trysky sú veľmi jemné a tekutina tečie na stenu zvukovodu a nie priamo, čo môže byť veľmi nepríjemné.

Kedy je vhodné roztoky vyrobené na báze morskej vody používať?

Treba zdôrazniť, že používanie roztokov je obmedzené na hygienu ucha. V prípade, že je známe ochorenie vonkajšieho zvukovodu a ucha, odporúčame používanie roztokov iba po porade s lekárom. Používanie z lekárskeho hľadiska nie je obmedzené. Ak je niekomu aplikácia príjemná, môže roztok aplikovať aj niekoľkokrát denne.

Ako sa prejaví používanie ušného čistiaceho roztoku?

Je to úkon v rámci hygieny, takže používanie roztokov pri výplachu vonkajšieho ucha sa prejaví ako pocit lepšej hygieny. Môže prestať nepríjemné svrbenie. Ojedinele, pri vypláchnutí väčšieho množstva mazu, sa môže zlepšiť i sluch.

V akých prípadoch je odporúčaná konzultácia s lekárom o vhodnosti používania ušných čistiacich roztokov:

Bez porady s lekárom rozhodne nie je vhodné roztoky morskej vody (ale i čokoľvek iné) aplikovať do ucha, pokiaľ je známe akékoľvek ochorenie v oblasti vonkajšieho, stredného alebo vnútorného ucha.

  • Taktiež konzultujte s lekárom, ak ide o:

  • silné nebo celkové upchanie ušným mazom

  • bolesti ucha, infekcie, zápal zvukovodu

  • porucha rovnováhy

  • po operácii ucha, pri pretrhnutí bubienka

  • ak je v uchu cudzie teleso


Prečítajte si aj tento článok:

Čo s mazovou zátkou?