Zvýšená kyselina močová (hyperurikémia)

Hyperurikémia vzniká nadprodukciou alebo zníženým vylučovaním kyseliny močovej. Považuje sa za rizikový faktor kardiovaskulárnych chorôb, vysokého krvného tlaku a krvácania do centrálneho nervového systému. Jej najčastejším prejavom je akútny zápal kĺbov, najčastejšie palca nohy.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Hyperurikémou (zvýšená koncentrácia kyseliny močovej v krvi) sa označuje koncentrácia uric acid (kyseliny močovej) viac ako 420 umol/l u mužov a viac ako 360 umol/l u žien.

Príčiny zvýšených hodnôt

Normálne hodnoty kyseliny močovej sú  u mužov 180-420 umol/l a u žien 180-360 umol/l. Kyselina močová je konečným produktom purínov, dusíkatých zlúčenín, ktoré sú v organizme hlavnou zložkou pri stavbe DNA, RNA a iných molekúl dôležitých pri tvorbe a využívaní energie v bunkách. Za dôvod zvyšujúceho sa výskytu hyperurikémie v populácii sa pokladá zvýšený energetický príjem, najmä konzumácia červeného mäsa, rýb a plodov mora, fruktózy (cukor v nápojoch a potravinách).

Príčinou zvýšenej hladiny kyseliny močovej je jej nadprodukcia v organizme alebo znížené vylučovanie. Až sedemdesiat percent sa vylúči obličkami, zvyšok tráviacim traktom. Znížené vylučovanie môžu spôsobovať obličkové choroby, ale aj niektoré lieky napríklad aspirín, antibiotiká proti tuberkulóze, diuretiká, vitamín B3.


Prečítajte si tiež:


Čo hyperurikémia spôsobuje?

Pri zvýšenej koncentrácii kyseliny močovej v krvi sa začnú jej kryštáliky usadzovať v tkanivách a vyvolávajú zápal. Hyperurikémia je považovaná za rizikový faktor kardiovaskulárnych chorôb, vysokého krvného tlaku a krvácania do centrálneho nervového systému.

Dna je najčastejším klinickým prejavom zvýšenej kyseliny močovej v krvi. Najčastejšie ide o akútny zápal jedného alebo viacerých kĺbov trvajúci niekoľko dní až týždňov. Podagra, zápal kĺbu palca nohy je najčastejší. Palec je opuchnutý,červený, koža sa leskne bolesť je veľmi intenzívna. Zapálený môže byť aj členok, koleno alebo ktorýkoľvek iný kĺb. Postihnutie obličiek môže odhaliť až kolika, spôsobená uviaznutím kameňa v močových cestách.

Hyperurikémia je rizikovým faktorom vzniku dny a urátovej nefropatie (poškodenie obličiek kryštálikmi kyseliny močovej). Všetci pacienti s dnou majú hyperurikémiu, ale len malá časť pacientov s hyperurikémiou dostane dnu. U pacientov bez symptómov zvyšenej hladiny kyseliny močovej v krvi sa podľa niektorých autorov liečba neodporúča. Lieči sa len akútny zápal protizápalovými, bolesť utišujúcimi liekmi, kolchicínom (liek na liečbu dny).

Liečba zvýšenej koncentrácie kyseliny močovej

Niektorí autori odporúčajú liečbu pri dlhodobom trvaní zvýšenej koncentrácie kyseliny močovej v krvi nad 600 umol/l a pri vylučovaní kyseliny močovej viac ako 1000 mg za 24h. Úprava hodnôt kyseliny močovej v krvi je dôležitá z hľadiska prevencie komplikácií ako sú urátové obličkové kamene až u 20-40% pacientov s hyperurikémiou. Podstatou je liečba základného ochorenia, ktoré hyperurikémiu vyvolalo, napríklad infekcie dýchacích ciest, choroby obličiek, hematologické choroby (najmä anémie), endokrinologické choroby, reumatické a kožné choroby, choroby pečene, zhubné nádory a otravy.

Použitá literatúra

  • Miroslav ŠAŠINKA, Katarína FURKOVÁ, Aktuálne problémy hyperurikémie, Lek Obz, 60, 2011, č. 1, s. 18 – 26
  • Bošmanský K., Pullmann R., Kyselina močová a jej význam v lekárskej praxi, Via pract.,2006, roč. 3 (2): 95-97
  • Češka R et al. Interna 1. vydání. Praha/Kroměříž: Triton 2010, 855 stran. ISBN: 978-80-387-423-0.
anonym285

Hyperurikémou (zvýšená koncentrácia kyseliny močovej v krvi) sa označuje koncentrácia urey (kyseliny močovej).....prosim pekne odkial ste nabrali ze urea je kyselina mocova ked uz absolvent gymnazialnej chemie vie ze ako urea sa oznacuje močovina !!! ....link..www.google.sk .....kludne sa mozete pozriet do ucebnice chemie pre stredne skoly, urcite to tam najdete :) neviem kto tento clanol pisal ale ked to bola naozaj nejaka pani doktorka tak aspon vieme preco je na tom slovenske zdravotnictvo tak ako je :D

palo1942

"Hyperurikémou (zvýšená koncentrácia kyseliny močovej v krvi) sa označuje koncentrácia urey (kyseliny močovej) viac ako 420 umol/l u mužov a viac ako 360 umol/l u žien"
Je pravda že je tam preklep a urea nie je kyselina močová
kyselina močová je uric acid, ale referenčné rozpätie je správne uvedené

P.s.
urea je močovina a to je niečo iné