Preskakovanie čeľuste, pukanie v sánke

Preskakovanie čeluste sprevádzané bolesťou si vyžaduje stomatologické vyšetrenie na posúdenie správnosti zhryzu a pohyblivosti kĺbu. Liečba prebieha zväčša vo forme tabletiek alebo prostredníctvom operácie.

Čo to je?

Praskanie v čeľusti je jeden zo symptómov porúch čelustno-sánkového kĺbu. Tento kĺb umožňuje pohyb sánky pri rozprávaní, žuvaní, zívaní, prehĺtaní alebo smiechu, a to vďaka súčinnosti so svalmi a väzmi.

Príčiny vzniku

Ťažkosti môžu vzniknúť po úraze, v staršom veku na podklade degeneratívnych ochorení kĺbu, na základe stomatologických problémov ako nesprávny zhryz, zlý stav chrupu, ochorenia zubov, ďasien, škrípanie a zatínanie zubov, reumatické ochorenia alebo aj stres.


Prečítajte si aj:

Ako sa prejavujú okoločelustné zápaly?


Príznaky

Včasné štádia ochorenia sú spojené len s malými obtiažami, a preto pacienti zvyčajne vyhľadajú odbornú pomoc až v štádiu, keď je kĺb výrazne poškodený, bolestivý a možnosti liečby sú obmedzené.

Hlavnými príznakmi sú bolesť, ktorá je najčastejšie jednostranná a zintenzívňuje sa v priebehu žuvania a zívania, vyžaruje do ucha, spánkovej kosti a krku. Môže byť prítomné hučanie v ušiach, ranná stuhnutosť žuvacích svalov, bolestivosť pri pohyboch sánky, pocit pukania, škrípania v kĺbe, obmedzená alebo naopak zvýšená pohyblivosť v kĺbe, bolesti ucha, pískanie v ušiach.

Diagnostika

Odporúča sa stomatologické vyšetrenie na posúdenie správnosti zhryzu, pohyblivosti kĺbu. Vyšetrenie ušno-nosno-krčným lekárom, neurologické vyšetrenie na vylúčenie poškodenia nervov a reumatologické vyšetrenie.

Na diagnostiku sa využívajú laboratórne odbery pre posúdenie reumatologického pôvodu ochorenia. Röntgenová snímka lebky, panoramatická snímka, pri nezistení príčiny magnetická rezonancia na odhalenie poškodenia, kĺbu, väzov alebo svalov. Ďalšou možnosťou je artrografia – RTG snímkovanie po podaní kontrastnej látky do kĺbu alebo artroskopia, kde sa zavedie kamera priamo do kĺbu, ktorá vizualizuje kĺbne štruktúry a v prípade potreby je možné kĺb aj ošetriť.

Liečba

V liečbe sa používajú lieky proti bolesti, protizápalové lieky, chondroprotektíva - kĺbová výživa alebo myorelaxanciá na uvoľnenie svalstva. Pri pretrvávaní problémov je možná operačná liečba.

Režimové opatrenia

Súčasťou liečby je úprava jedálnička, kde je potrebné vylúčiť tuhú stravu a žuvačky. Vhodné je uprednostniť spanie na chrbte, nepodopieranie si brady, nezatínať zuby a neškrípať nimi a cvičebná rehabilitácia kĺbu. Chýbajúce zuby je potrebné doplniť pre správny zhryz. Pri zápalových ochoreniach je vhodné aplikovať studené obklady a pri degeneratívnych príčinách teplé obklady postihnutého kĺbu.


Prečítajte si aj:

Ako sa prejavujú okoločelustné zápaly?