Vitamín B3 - niacín

Niacín podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu. Dôležitým zdrojom niacínu sú mliečne výrobky, hydina, ryby, chudé mäso, orechy a vajcia. Nedostatok niacínu môže viesť k pelagre, chorobe charakterizovanej postihnutím kože, problémom s trávením a duševnou poruchou.

niacin_vitamin_b3 Zdroj foto: Shutterstock.com

Niacín podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu. Dôležitým zdrojom niacínu sú mliečne výrobky, hydina, ryby, chudé mäso, orechy a vajcia. Nedostatok niacínu môže viesť k pelagre, chorobe charakterizovanej postihnutím kože, problémom s trávením a duševnou poruchou.

Definícia:

Synonymum: niacín, niacínamid, vitamín B3
Názov pre deriváty pyridín-3-karboxylovej kyseliny s účinkom proti pelagre (kyselina nikotínová, nikotínamid, NAD /nikotínamid-adenosin-dinukleotid/, NADP /nikotínamid-adenosín-dinukleotid-fosfát/). Nikotínamid je vo vode rozpustný vitamín, silno citlivý na teplo, skladovaný len vo veľmi malých množstvách v pečeni, mozgu a srdci. Konverzia aminokyseliny tryptofan na nikotínamid črevnou flórou (na produkciu 1 mg vitamínu je potrebných asi 60 mg).

Biochemická funkcia:

  • súčasť dôležitých koenzýmov v metabolizme sacharidov, mastných kyselín a aminokyselín (NAD a NADP)
  • udržiava normálny telesný rast a primeranú zásobu energie
  • podporuje syntézu žlčových solí, potrebných pre trávenie tukov a vstrebávanie živín rozpustných v tukoch (vitamíny A, D, E a K)
  • reguluje syntézu hormónov (tyroxín, inzulín, rastový hormón)
  • pôsobí predovšetkým v pečeni, koži, črevách a kostnej dreni
  • podporuje metabolizmus tukov a prispieva k útlmu tvorby cholesterolu a triglyceridov

Výskyt v potrave:

Predovšetkým v rastlinách, cereálnych produktoch, káve, vnútornostiach, rybách, hovädzej pečienke, kuratách a bravčovom mäse, baranine, jahňacine a telacine.

Potreba:

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 18 mg/deň

Bezpečnosť:

Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých: 35 mg/deň
Vazodilatácia, zriedkavo spôsobená kyselinou nikotínovou, nie je považovaná za významnú nežiadúcu reakciu.

Rizikové skupiny:

  • zvýšená potreba: tehotenstvo, kojenie
  • dlhodobé užívanie liekov (napr. izoniazid, paracetamol, diazepam, fenobarbital)

Príznaky nedostatku:

  • pelagra (kožné zápaly, hnačka, postihnutie slizníc, depresívna psychóza, demencia)
  • vyčerpanie
  • mierne kožné vyrážky
  • hnačka, podráždenie
  • bolesť hlavy, príznaky imitujúce úpal
  • strata chuti do jedla
  • poruchy spánku

Príznaky hypervitaminózy:

Pri nikotínamide nie sú známe.
Nikotínová kyselina vo vysokých dávkach: vazodilatačný účinok, zvýšenie fibrinolytickej aktivity krve, vplyv na metabolizmus lipoproteínov a sacharidov, sčervenanie kože, pocit horúčavy.

Literatúra:

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
  • RDA. National Academy Press, 1989
  • Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
  • Combs G G. The Vitamins, 1992