V znamení pohybu - Blíženci I. 22.5 - 21.6

**Železní bratia...** Keď sa slnečný kotúč prechádza v júni severnou oblohou, zopár týždňov zotrvá aj v súhvezdí Blížencov. A my spolu s ním môžeme obdivovať prazvláštne zoskupenie hviezd, ktoré sa v ďalekohľade zdajú tak nekonečne blízko. V jagavej nádhere sa vynímajú dve hviezdy, Castor a Pollux. Anonymní grécki majstri opäť raz našli v hviezdach podobenstvo z antickej ságy o dvoch nerozlučných bratoch, z ktorých bol jeden smrteľný a druhý nesmrteľný. Akoby predvídali nepredvídateľnú povahu smrteľníkov v ich túžbe po nesmrteľnosti. A nám akoby pripomínali príbeh bratov oštepárov, Jana a Petra Železných...

Hod oštepom je klasická olympijská disciplína. V starom Grécku sa pôvodne súťažilo v hode do diaľky a tiež na neživý terč. Olympijský oštep je z ocele, váži 800 gramov a letí rýchlosťou cez sto kilometrov za hodinu. Jeho dva konce sú ako bájni bratia Castor a Pollux, sú stále spolu a nemôžu sa rozísť. Smrteľný hrot a nesmrteľný triumf…Novodobé dejiny oštepu sa začali písať odznova v roku 1984, kedy nemecký atlét Hőhn dosiahol neuveriteľný výkon : špička jeho oštepu sa zabodla na značke 104,8 metrov. Tento absolútny svetový rekord do značnej miery demotivoval ostatných športovcov v tejto disciplíne a naznačil odborníkom, že za optimálnych podmienok sú svaly ramenného pletenca a lakťa schopné vyvinúť netušenú, obrovskú švihovú odhodovú silu. Táto sila je tým väčšia, čím väčší je rozsah extenzie v lakti a extrarotácie v ramene. Sekundový moment, extrémne excentrické natiahnutie všetkých svalov trupu a končatín tesne pred samotným švihom sa nazýva oštepársky luk. Následný krútiaci moment ramena za ideálnych okolností presahuje 7600 uhlových jednotiek za sekundu a lety oštepu za hranicu 105 metrov už ohrozujú aj bezpečnosť divákov, z ktorých by sa mohli stať nechtiac živé terče.

Experti si lámali hlavu a v roku 1986 prišli s geniálnym riešením. Oštepy v súťažiach majú aj naďalej rovnakú váhu i rovnakú dĺžku. Zmenilo sa však ťažisko, v novej generácii oštepov je posunuté viacej dopredu. Využitie zákonov fyziky skrátilo dolet oštepu pod nebezpečnú hranicu a poskytlo všetkým pretekárom nové motivácie a rovnaké šance.

Jan Železný ( narodený 16.6.1966 ) vyrástol v športovo založenej rodine a spolu s bratom Petrom trénovali vrhy a hody od útleho detstva. Ale iba Jan dokázal kuť železo za horúca, rozvinúť svoj výnimočný talent a zapísať sa do galérie nesmrteľných. Barcelona, Atlanta, Sydney...Trikrát po sebe získal s novým oštepom olympijské zlato a od roku 1996 je stále držiteľom svetového rekordu z ríše snov: 98 metrov a 48 cm ! Železného kariéru sprevádza celá séria zranení a ani na pohľad to nie je žiadny Lamželezo. Jeho poznávacou značkou je však železná vôľa, nervy zo železa a výnimočná, neokopírovateľná technika pohybu.

V zákonoch fyziky zmena ťažiska zmení pohyb. V zákonoch ľudí zmena ťažiska záujmu zmení životný štýl...