V znamení pohybu - Rak I. 22.6 - 21.7

Starodávni umelci stvorili náhrdelník zverokruhu z dvanástich súhvezdí. A rovnako dvanásťkrát bojoval Herkules proti osudu v jednej z najkrajších starogréckych bájí o odvahe a statočnosti. Keď thébsky hrdina zápasil v bažinách s deväťhlavou hydrou, prišiel jej na pomoc aj obrovský rak. A hoci proti chrabrému polobohovi nemal šance, naveky na nás mieri klepetami z nočnej oblohy. Súhvezdie Raka je naslabšie viditeľné súhvezdie zverokruhu. Za mimoriadne jasných nocí sa však Rakovi uráči ukázať svoje skvosty a zvedavé oči pozemšťanov čaká trblietavý zážitok na hranici 520 svetelných rokov.

Podobne húževnato ako Herkules dokázal bojovať na golfových trávnikoch aj britský národný hrdina Nick Faldo ( narodený v znamení Raka 18.7.1957 ). Orákulum golfu tohto Raka sprevádzalo od trinástich rokov. Vtedy sa Nick náhle rozhodol byť najlepším v športe, ktorý nikdy nehral. Temperamentný prízrak turnajov by sa síce za svoj neurovnaný osobný život mohol červenať ako rak, ale v priestore osemnástich jamiek sa ovládal dokonale. Fanúšikovia spomínajú na jeho zázračné údery a experti neustále analyzujú slávny Faldov golfový úder, ktorý pripomína obojručný švih samurajským mečom.

Golf, pôvodne kratochvíľa chudobných škótskych pastierov sa stal behom storočí synonymom aristokratického spôsobu života a noblesného športu pre znudené elity. A práve táto nálepka často znemožňuje laikovi pochopiť pravú podstatu golfu, jeho výnimočné pravidlá, uhrančivú krásu a pohybový zážitok. Pre povrchného pozorovateľa je golf je príkladom pohybovej aktivity, v ktorej sa zdanlivo nedeje nič mimoriadne. Ale už po prvej lekcii cíti začiatočník každý sval. Ešte deprimujúcejšia je počiatočná nemotornosť. Všetko napraví prvý perfektný zásah a nádherná parabola letiacej loptičky. Nasleduje dobre známa story: nadšenie, vášeň, závislosť. Úder golfovou palicou je v zásade neprirodzený pohyb a vyžaduje mimoriadnu mentálnu sústredenosť a koordináciu svalov celého tela. Tu už nestačí telo z posilňovne a kilometre z bicykla. Kvalita a sila švihu je pre výsledný efekt rozhodujúca. A tá sa odvíja od stability, teda bezchybne fungujúceho hlbokého stabilizačného systému trupu. Desiatky svalov vykonajú pod kontrolou mysle sériu protichodných akcií vo všetkých troch rovinách pohybu a výsledok je na milimeter presný zásah do štvorcentimetrovej gule. Najlepší hráči sveta drajvujú loptičku priemerne do vzdialenosti 265 metrov s rýchlosťou švihu cez 200 km za hodinu a telo sa pritom ani nepohne z miesta ! Odborníci hovoria o pákovom efekte golfového švihu. Golf rozvíja percepčné schopnosti ( vnímanie priestoru, odhad vzdialenosti, koncentrácia ), intelektové ( inteligencia, pamäť, predstavivosť, prevídavosť, kombinatorika ) a senzomotorické ( rytmus, tempo, stabilita, koordinácia, sila ).

Golf má šarm, je to výzva a zároveň čestná hra. Máloktorý šport má v sebe podobnú kombináciu. Víťazí ten, kto má v danej chvíli najlepšiu myseľ i telo. A ako vieme, telo a myseľ nie sú dva a nie sú jeden.