CombiCast - kombinácia SoftCast a Scotchcast

3M prináša metódu funkčnej stabilizácie zlomenín, ktorá v maximálnej miere eliminuje negatívne vplyvy znehybnenia. Cieľom je zaistiť pohodlie pre pacienta, ľahkosť nosenia a možnosť kúpania. Zároveň umožňuje lekárovi komfortnú aplikáciu. Ide o kombináciu semirigidného a rigidného obväzového materiálu SoftCast a Scotchcast™ podloženého podkladovou pančuchou Stockinet.

Imobilizácia

3M prináša metódu funkčnej stabilizácie zlomenín, ktorá v maximálnej miere eliminuje negatívne vplyvy znehybnenia. Cieľom je zaistiť pohodlie pre pacienta, ľahkosť nosenia a možnosť kúpania. Zároveň umožňuje lekárovi komfortnú aplikáciu. Jedná sa o kombináciu semirigidného a rigidného obväzového materiálu SoftCast a Scotchcast™ podloženého podkladovou pančuchou Stockinet.

CombiCast – kombinácia SoftCast a Scotchcast

Pri použití Combi Cast fixácií sa znehybňuje len časť, ktorá je nevyhnutná - z tohto dôvodu hovoríme o funkčnej stabilizácii. Znižuje sa tým miera negatívnych vplyvov na postihnutú oblasť spôsobená znehybnením, predovšetkým svalová atrofia a strnulosť kĺbov. Z tohto dôvodu sa podstatne skracuje dĺžka rehabilitácie, čo umožňuje rýchlejší návrat do aktívneho života. Fixácia je hypoalergénna a vysoko priedušná.

3M™ Scotchcast™

Syntetický fixačný obväz určený na znehybňovanie.

Scotchcast™ je veľmi pevný, obzvlášť ľahký a pohodlný, čím umožňuje podstatne väčšiu pohybovú aktivitu než sadrová fixácia. Je rýchlo a ľahko aplikovateľný a plne zaťažený je to možné už po 20-tich minútach. Tento fixačný obväz je ponúkaný v mnohých rozmeroch a farebných prevedeniach.

3M™ SoftCast

Semirigídny fixačný obväz určený na znehybnenie oblasti, v ktorej je požadovaný kontrolovaný pohyb.

Vďaka svojmu špeciálnemu zloženiu zostáva i po stuhnutí pružný a vždy sa opäť sformuje do pôvodného tvaru. Pri použití v kombinácii s fixačným obväzom Scotchcast™ urýchľuje hojenie, lebo svalstvo a šľachy zostávajú funkčné a znehybnená je iba postihnutá oblasť. Vďaka mäkkým okrajom a presnému priliehaniu je ideálny na zhotovovanie funkčných ortéz.

Výhody použitia CombiCast, SoftCast a Scotchcast

Výhody použitia funkčnej stabilizácie CombiCast, Soft Cast a Scotchcast

8 dôvodov prečo používať metódu funkčnej stabilizácie Combi Cast

Vyššia miera stability kostných úlomkov

(o 20 % viac oproti rigidnej fixácii) je spôsobená tým, že pri použití SoftCastu sa nepoužíva žiadna podkladová vata, ktorá by mohla vytvárať priestor pre pohyb kostných úlomkov. Menej pohybu kostných úlomkov znamená menej bolesti pre pacienta. Z toho dôvodu je možné končatinu skôr zaťažovať. Časté zaťažovanie je predpokladom pre urýchlenie procesu hojenia.

Rovnomerne rozložený tlak na mäkké tkanivo vytváraný kontaktným fixačným materiálom predchádza tvorbe otlakov.

Naviac tento rovnomerne rozložený tlak napomáha počas svalovej činnosti žilnému návratu. Obmedzuje tak opuchliny a znižuje riziko vzniku flebotrombotickej embólie.

Fixácia nie je absolútne tuhá, ale znehybňuje len tam, kde to je nevyhnutné.

Z tohto dôvodu hovoríme o funkčnej stabilizácii. Znižuje sa tým miera negatívnych vplyvov znehybnenia na postihnutú oblasť, najmä svalová atrofia a strnulosť kĺbov. Z tohto dôvodu sa podstatne skracuje dĺžka rehabilitácie.

Fixácia je hypoalergénna a vysoko priedušná

– kožné reakcie sú potlačené na minimum.

Jednoducho a rýchle sa aplikuje.

Ušetrí vám čas a k tomu nerobí neporiadok, nedrobí sa, nevytvára prach.

Vydrží oveľa viac ako sadrový obväz.

Je odolnejší. Znižujú sa tým náklady spojené s opakovaným preväzom, šetríte svoj čas.

Je odstrániteľná nožnicami

v prípade potreby je možné ho opäť nasadiť a pokračovať v liečbe už raz zhotoveným obväzom. Taktiež je možné CombiCast zhotoviť pred operáciou a ihneď po operácii ho pacientovi priložiť. Významne sa tak znižuje čas anestézie.

Je nesmierne komfortný pre pacienta.

Umožňuje rýchlejší návrat do aktívneho života. Je ľahký, netlačí, nesvrbí, je možné sa s ním kúpať, výrazne zvyšuje kvalitu života počas liečby, skracuje dobu rehabilitácie.

Aplikácia CombiCastu

Doporučený postup aplikácie krok za krokom

  1. Pred zahájením aplikácie namočte elastické obvínadlo do studenej vody. Bude sa vám neskôr hodiť.
  2. Ruky si pri práci chránime pred znečistením gumovými rukavicami. Pripravíme si výstuž zo Scotchcastu. Tri až štyri vrstvy zvyčajne bohato postačujú.
  3. Ako podklad slúži len podkladová pančucha Stockinet. Aplikujeme základnú vrstvu SoftCastu. SoftCast pri aplikácii nenaťahujeme, malé záhyby sa samé vyhladia.
  4. Priložíme Scotchcastovú dlahu tam, kde chceme úplne znehybnenie.
  5. Aplikujeme druhú vrstvu SoftCastu. Vytvorili sme tak sendvičový obväz SoftCast – Scotchcast – SoftCast nazývaný CombiCast.
  6. Namočeným elastickým obvínadlom obväz zatiahneme, vymodelujeme fixáciu podľa anatomických a liečebných požiadaviek. Po troch minútach je základný proces tuhnutia ukončený, fixácia si zachováva tvar. Elastický obväz môžeme odstrániť.
  7. Obväz dotvoríme nožnicami do konečnej podoby. Ku kompletnému vytvrdeniu však dôjde behom ďalšej polhodiny. Pacient preto nesmie behom tejto doby obväz zaťažovať.
  8. Hotová fixácia pacienta netlačí, ani nereže na krajoch.
Doplnkový program pre funkčnú stabilizáciu ------------------------------------------

Doplnkový program pre funkčnú stabilizáciu

3M taktiež dodáva kompletné príslušenstvo k fixačným obväzom. Patria sem podkladové punčochy, podkladová vata, samolepiace penové podložky na ochranu exponovaných častí kostí, ortopedické topánky a pásky pre zhotovovanie ortéz.

3M™ podkladová punčocha

Syntetický materiál šetriaci kožu. Vhodná pre všetky obväzy 3M™ Scotchcast™ a 3M™ SoftCast. Ponúkame v 9 veľkostiach.

3M™ ortopedické topánky

Otvorené topánky z plachtoviny dodávané v 5 veľkostiach. Sú určené pre obväzy 3M™ Scotchcast™.

3M™ Microfoam™

Samolepiaca elastická penová náplasť potiahnutá vrstvou lepidla maximálne šetriaceho kožu. Určené pre ochranu exponovaných častí kostí pri obväze 3M™ SoftCast.

3M™ pracky, pásky, gobíky

Príslušenstvo pre zhotovovanie ortéz pomocou 3M™ SoftCastu.

3M™ podkladová vata

Syntetický podkladový materiál pod rigidné fixačné materiály.