V znamení pohybu - Váhy I. 23.9 – 22.10

Tak rýchlo, ako sa len dá ... To je životné krédo kontroverzného amerického lyžiarskeho šampióna Bode Millera (narodený v znamení Váh 12.10.1977)

Mnohí ho považujú za najrýchlejšie lyžujúceho človeka planéty. A pritom rýchlostný svetový rekord na lyžiach, neskutočných 248 kilometrov za hodinu v skutočnosti drží už 6 rokov rakúšan Harry Egger. Toho nepozná takmer nikto. Bode Millera pozná skoro každý ...Kto je ten mladík, ktorý riskuje na hranici ľudských možností ? Jeho dynamický štýl jazdy je nenapodobiteľný. Na smrtiacej zjazdovke v talianskom Bormiu mu v plnej rýchlosti vypne jedna lyža a on to dojazdí na jednej nohe! Je zakaždým iný, dnes hviezda barov a diskoték, zajtra osamelý muž vo svojom karavane. Neskrotná, nevyspytateľná povaha s iracionálnym správaním. Idol mládeže a večný terč nekritických kritikov. Jeho kariéra stúpa a padá, tak ako striedavo klesajú misky váh.

Váhy sú zvláštne súhvezdie. Akoby ani nepatrili do Zverokruhu. Sú totiž jediným neživým symbolom v inak pestrej zologickej záhrade a panoptiku mytologických postáv. Pôvodne patrili k súhvezdiu Škorpióna. Hviezdy, ktoré tvoria južné a severné klepeto však starým Grékom pripomínali vychýlené misky váh a nevábny tvor prišiel o svoje ozdoby.

Váhy sú zvláštne povahy. A to stojí to za úvahu. Sú plné odvahy. Vážia si nezávislosť. V tom majú prevahu. Ak váha zaváha, často to zaváži. Vážne, skúste sa odvážiť pri lyžovaní nemať váhu na spodnej lyži. Bode Miller jazdí extrémne rýchlo, ale často aj padá. V jednej sezóne triumfuje, na olympijských hrách totálne zlyhá. Štýl jeho jazdy vyplýva z jeho mentality. A tá je celkom iná, možno rébus pre novinárov a malomeštiakov, ale určite nie pre hĺbavých, sčítaných ľudí. Bode Miller totiž jazdí svoj život. Jeho individuálna vnútorná sloboda určuje aj jeho správanie, čo mnohí nevedia pochopiť. Je to nezávislý život bez klišé a stereotypov. Nezbiera metály do vitríny a neplní čiesi očakávania. Naopak, prvoradé pre neho je sebapresiahnutie, cesta nad samého seba. A na tejto ceste opakovane riskuje a pokúša osud.

Homo sapiens sa odlišuje od zvierat v jednom základnom bode. V smrteľnom ohrození sa zvieratá snažia inštinktívne uniknúť a zachrániť si život za každú cenu. Človek je iný. Za istých okolností je schopný život riskovať, prípadne z vlastnej vôle aj obetovať. Tento slobodný postoj nasvedčuje, že sme schopní presiahnuť aj svoju fyzickú existenciu v záujme vyššieho princípu. V čele nejakého veľkého úsilia vidíme často silné osobnosti, ktoré venujú pozornosť a snahu niečomu mimo seba, niečomu čo ich pohlcuje tak, že zabúdajú na samých seba pre onú vec, ktorá je pravým zmyslom ich existencie.

Bode Miller nie je rebel bez príčiny. Nie je to ani adrenalínový maniak. Pozná ho celý svet, lebo mu nastavuje zrkadlo, v ktorom sa odrážajú tajné ľudské želania. Vôľa k moci a vášnivá túžba vyniknúť, to je Bode Miller!