Svetový deň osteoporózy

Osteoporóza je závažná chronická choroba kostí, ktorou trpí 6 až 8 % populácie. Osteoporóza (riedke kosti) je choroba látkovej výmeny kostného tkaniva, ktoré sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroštruktúry kosti. Tým sa oslabuje pevnosť kostí, čo znamená ich zvýšenú lámavosť.

Osteoporóza je závažná chronická choroba kostí, ktorou trpí 6 až 8 % populácie. Osteoporóza (riedke kosti) je choroba látkovej výmeny kostného tkaniva, ktoré sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroštruktúry kosti. Tým sa oslabuje pevnosť kostí, čo znamená ich zvýšenú lámavosť. Osteoporózu má vo svete každá tretia žena nad 50 rokov a každý ôsmy muž nad 50 rokov. Pri osteoporóze hrozí zvýšené riziko zlomenín s možnými vážnymi následkami. V jej prevencii je veľmi dôležitá výživa a príjem výživových látok, fyzická aktivita a odbúranie toxických vplyvov (najmä fajčenia). Dnes si pripomíname Svetový deň osteoporózy.

Vznik osteoporózy

Počas života sa kostná hmota stále obmieňa. „Počas rastu a dospievania prevažuje novotvorba kosti. Po 35. roku života nastáva prevaha odbúravania kosti na úkor novotvorby a kostná hmota v tele človeka postupne ubúda. Keď sa množstvo kostnej hmoty zníži pod normálnu hranicu, ide o osteoporózu (preriednutie kosti). Osteoporóza je výsledok nerovnováhy medzi tvorbou a odbúravaním kosti,“ vysvetľuje vznik osteoporózy MUDr. Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Rizikové faktory osteoporózy

Podľa MUDr. Kornélie Štefíkovej, PhD z Osteocentra Slovenskej zdravotníckej univerzity medzi rizikové faktory osteoporózy patria:

  • zlomeniny po neprimerane malom úraze,
  • prejavy osteoporózy v rodine ( u matky), množstvo kostnej hmoty je asi na 60 % dané geneticky,
  • index telesnej hmotnosti nižší ako 19 kg/cm2,
  • znížená činnosť žliaz produkujúcich pohlavné hormóny,
  • fajčenie,
  • niektoré ochorenia (čriev, obličiek, mentálna anorexia, stavy po transplantáciách orgánov atď.),
  • dlhodobá liečba kortikoidmi, antiepileptikami, sexuálnymi antihormónmi).

Negatívny vplyv na výskyt osteoporózy však majú podľa K. Štefíkovej aj výživa s nedostatkom vápnika a vitamínu D, sedavý spôsob života, nedostatočná fyzická záťaž, nadmerné pitie alkoholu, stresy.

Osteoporóza nebolí

„Osteoporózu nezbadáme na prvý pohľad, dokonca nás ani nič nebolí. Ak na ňu neprídem odborným vyšetrením, jej prejavom môže byť až zlomenina,“ vysvetľuje I. Trusková. Bežne sa za rok stratí asi 1 – 3 % kosti, u zvlášť ohrozených osôb to býva nad 3 %. Na dosiahnutie istého prahu lámavosti treba aj niekoľko rokov.

Prevencia

Okrem správnej výživy, ktorá by mala obsahovať pravidelný prísun vápnika, horčíka, vitamínu D, mlieka, rýb a netučného mäsa patrí k prevencii pri osteoporóze pravidelný pohyb (pravidelné cvičenie) a pohyb-chôdza, ktorá zvyšuje kostnú denzitu (hustotu).

Optimálna dávka a frekvencia pohybu môžu byť individuálne. „Všeobecne sa však uznáva, že požiadavka pohybu u dospelých je minimálne 1 - 2 kilometrová prechádzka denne (30 min – 1 hod denne),“ odporúča E. Trusková. „Plávanie síce nezvyšuje kostnú denzitu, ale zvyšuje svalovú hmotu a zlepšuje svalovú koordináciu, čím sa znižuje riziko pádov a ich následkov.“

Na obrázku 1. vidíme zdravú kosť. Obrázok 2. zobrazuje detail kosti postihnutej osteoporózou.

Najčítanejšie články