V znamení pohybu - Škorpión I. 23.10 – 22.11

Hra a boj … Podľa starogréckej legendy bol poloboh Orión náruživý lovec, statočný bojovník a vášnivý ctiteľ života. Ale svoj poľovnícky príbeh nakoniec prehral. Po dlhej naháňačke ho zdolal obrovský škorpión, ktorého poslala za ním sama žiarlivosť bohýň. Tí dvaja sa dodnes nenávidia a na nočnej oblohe sa dá sledovať nekonečný súboj týchto dvoch súhvezdí. Jedovatá paráda Škorpióna vychádza na východe práve v okamihu, kedy krásny Orión v panike mizne za západným horizontom. Táto ozajstná astrologická rarita akoby symbolizovala večný duel protikladov - dobra a zla, svetla a tmy, života a smrti.

Ľadový hokej patrí k najtvrdším a najrýchlejším kolektívnym hrám na tejto planéte. Vystrelený kotúč letí rýchlosťou až 180 kilometrov za hodinu a hráč na korčuliach v plnom nábehu dosahuje až 60 kilometrovú rýchlosť. Ak sa takejto živej lokomotíve čokoľvek postaví do cesty, začnú platiť neúprosné zákony fyziky. Ale kedy je hra ešte hrou a kedy je to už neúprosný boj ? Kedy sa vlastne zakalí zrak a mozog sa ocitne za roletou ? Je to ten zlomok sekundy pri vhadzovaní ? Je to ten okamih, kedy náraz hrudníka o mantinel zabolí až na tribúne ? Je to tá chvíľa, keď sa šťastie zrazu odvráti a hokejka bodne ako žihadlo škorpióna ? Kedy muž prijíma hodenú rukavicu a vlastné odhadzuje ?

Asi najpovolanejšie by o tom mohol hovoriť hokejový veterán Tie Domi ( narodený v znamení Škorpióna 1.XI.1969 ) Pravý krídelný útočník Toronto Maple Leafs patril k najznámejším zlým mužom v kanadsko-americkej lige. Fyzicky mimoriadne disponovaný útočník je držiteľom viacerých rekordov, mimo iné si odsedel najviac trestných minút v histórii klubu. Hra a boj, či hra a job ? Každý klub v NHL má aspoň jedného takéhoto špecialistu, ktorý je rešpektovanou autoritou na klzisku i mimo neho. Dav ich zbožňuje. Títo profesionálni zurvalci a vybavovači účtov sú dôležitou súčasťou taktiky hokejovej hry. Prichádzajú na ľad vždy vtedy, ak treba súpera zastrašiť, vyprovokovať, alebo vykonať odplatu. Po ich zásahu sa často strhne kolektívna mela a ľadová plocha sa zmení na horúci ring. Za jedny peniaze sa dá vidieť hokej i box ! Psychológovia už dlho hľadajú odpoveď na základnú otázku. Sú to od prírody agresívni jedinci, alebo si iba nechali vsugerovať svoju rolu ? Niektoré indície nasvedčujú, že pôjde najskôr o kombináciu oboch fenoménov.

Hokej je nebezpečná hra a pohyb na ľadovej ploche má mnohé atribúty historického boja. Namiesto mečov sú hokejky a brnenia nahradili chrániče. Sú v ňom obranné i útočné prvky, momenty chrabrosti striedajú nepekné fauly, tečú slzy i krv. Faktom však ostáva, že kanadsko-americká NHL je jediným kolektívnym športom na zemeguli, v ktorom všetci aktéri - hráči, funkcionári i diváci urobili tichú dohodu. Nepriateľské, agresívne a deštruktívne konanie jednotlivca voči inej osobe patrí k hre, hra patrí k boju, boj patrí k triumfu, triumf patrí k úspechu, úspech patrí k moci, moc patrí k peniazom a peniaze ... patria k hre !

Najčítanejšie články