Počas Dní nezábudiek sa vyzbieralo viac ako 2,6 mil. Sk

V rámci zbierky počas celoslovenských Dní nezábudiek (12., 13. a 14. októbra) sa vyzbieralo na Slovensku 2 621 187 Sk. „Z tejto sumy Liga za duševné zdravie 30 % poukáže spolupracujúcim organizáciám na podporu ich činností v oblasti rozvoja duševného zdravia, 25 % sa použije na uhradenie časti nákladov spojených s organizáciou zbierky, zhruba 1,2 mil. Sk je určených na podporu existujúcich a zriadenie nových denných stacionárov a chránených dielní a na podporu organizácií, ktoré sa zaoberajú chránenou prácou a chráneným bývaním,“ uviedla pre ZDRAVIE.sk Dagmar Krepopová, PR manažérka Ligy za duševné zdravie.

Liga za duševné zdravie zorganizovala Dní nezábudiek spojených s charitatívnou zbierkou už po tretíkrát. Hlavnou témou tohtoročnej kampane a zbierky bolo sociálne začlenenie ľudí s duševnými poruchami, sprievodnou témou bola prevencia v oblasti duševného zdravia.

Zbierka sa uskutočnila v 42 mestách a zapojilo sa do nej vyše 2 500 dobrovoľníkov. Počas troch dní sa podľa D. Krepopovej predalo zhruba 120 tisíc umelých kvietkov - nezábudiek. Novinkou bola možnosť podporiť zbierku zaslaním esemesky v hodnote 30 Sk na číslo 830.

"Liga za duševné zdravie pripravuje výzvu na predkladanie žiadostí o podporu projektov, ktoré majú pomôcť sociálnemu začleňovaniu ľudí s duševnými poruchami. Liga za duševné zdravie vypracuje kritériá, formulár na žiadosť a zriadi odbornú komisiu na posúdenie projektov. Výzva je určená všetkým členským a spolupracujúcim organizáciám, ktoré pôsobia v oblasti duševného zdravia.

"Liga za duševné zdravie má ambíciu podporiť regionálne aktivity, preto projekty, ktoré budú spĺňať kritériá, majú šancu vrátiť vyzbierané peniaze naspäť do regiónov," vysvetľuje D. Krepopová.