Alergici, pozor: Peľová sezóna sa začala!

Výrazné oteplenie spôsobilo, že na Slovensku sa v predstihu začala peľová sezóna. Pre ZDRAVIE.sk to potvrdila Ing. Jana Chrenová z Katedry botaniky UK v Bratislave. „Pre sezónnych alergikov to znamená, že začnú mať prvé klinické prejavy alergie – alergickú nádchu spojenú so zápalom spojiviek,“ uviedol pre ZDRAVIE.sk doc. MUDr. Peter Pružinec, CSc., alergológ.

Peľové sezóna sa začína väčšinou v druhej polovici januára v južných oblastiach Slovenska. Tento rok je to vzhľadom na teplé počasie skôr. S teplým januárom prichádzajú prvé pele z drevín. „Ako prvé sa vypeľujú liesky, nasledujú brezy a jelše,“ vysvetľuje P. Pružinec. Pri prechádzkach v blízkosti týchto drevín môžu alergici na sebe pozorovať prvé príznaky alergie – nádchu a astmatici záchvaty.

„Alergik by si preto mal uvedomiť, že nemusí ísť o klasické nádchu, ktorá je tiež príznačná pre toto obdobie, ale o alergickú nádchu a podľa toho sa aj správať,“ upozorňuje P. Pružinec.

„V priebehu roka sezónni alergici poznajú tri nebezpečné obdobia. V jarnom období sa vo vzduchu vyskytuje najmä peľ drevín, počas leta sú to trávy a na jeseň buriny,“ objasňuje P. Pružinec.

ZDRAVIE.sk od 2. týždňa opäť uverejňuje peľové spravodajstvo.

Niekoľko rád pre alergikov:

• obmedzte prechádzky v prírode najmä počas suchého a veterného počasia,

•častejšie vymieňajte posteľnú bielizeň, častejšie upratujte, utierajte prach na mokro, snažte sa neskladovať sušené alebo umelé kvety a pod.,

• nesušte bielizeň vonku, aby sa peľ neprichytil šaty,

• častejšie si umývajte vlasy, na ktorých sa môžu zachytiť peľové zrnká,

• nejedzte potraviny, ktoré môžu obsahovať alergény (med a niektoré bylinkové čaje),

• dovolenku plánujte s ohľadom na peľovú sezónu – miesto a čas dovolenky vyberajte podľa peľovej informačnej služby, vyhnite sa peľovej sezóne v mieste bydliska,

• v aute počas peľovej sezóny jazdite, ak je to možné, so zatvorenými oknami,

• vyhýbajte sa zafajčenému prostrediu a, pochopiteľne, sami nefajčite!

Najčítanejšie články