Minister I. Valentovič vie, kde nájsť 3 mld Sk pre zdravotníctvo

Minister zdravotníctva SR Ivan Valentovič vie, kde zobrať financie na postupné zvýšenie platov lekárov. V televíznej diskusii Politika.sk (4.2.) uviedol, že 1 mld Sk možno získať zo zdravotných poisťovní obmedzením ich zisku, ďalšiu miliardu prinesie zníženie cien liekov pre dodávateľov a 1 mld Sk získa slovenské zdravotníctvo plánovanou reštrukturalizáciou lôžok. Minister zdravotníctva zdôraznil, že zvýšenie platov lekárov o odborármi požadovaných 30 % sa mu do roku 2010 podarí. „Pevne verím, že v kresle budem a budem môcť povedať, že to čo sme sľúbili, sme aj splnili.“

Všetky tri možnosti vidí minister reálne. Obmedzenie zisku v zdravotných poisťovniach má zaručiť zákon, ktorého návrh sa pripravuje.

So znížením cien liekov podľa I. Valentoviča súhlasili aj dodávatelia liekov a distributéri. „Zníženie cien liekov o 5 až 7 percent je možné vďaka posilneniu koruny voči euru v minulých týždňoch, čo sa však na cene liekov neodrazilo,“ uviedol minister zdravotníctva. Nové cenové opatrenie má byť účinné od 1. apríla 2007.

Návrh na reprofilizáciu 6,5 tisíca lôžok už má podľa ministra I. Valentoviča premiér SR „na stole“. Premiér R. Fico požadoval dôslednú reštrukturalizáciu v zdravotníctve do apríla 2007 ako podmienku na prípadné ďalšie zvýšenie platby štátu za svojich poistencov, resp. opodstatnenosť zvýšenej platby štátu za ekonomicky neaktívnych poistencov aj v ďalšom období.

Minister zdravotníctva tiež potvrdil, že budúci týždeň predloží na pripomienkové konanie návrh zákona, ktorým sa bude riešiť tzv. druhý prerozdeľovací mechanizmus na zriadenie fondu finančne náročných operácií.

Podľa predsedu KDH Pavla Hrušovského, ak sa opozícii podarí presadiť návrh na povinné poistenie poistencov štátu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, podá pravdepodobne opozícia návrh na Ústavný súd, či sa neporušujú ústavné práva. V každom prípade však opozícia počká na predložený návrh, o ktorom je pripravená diskutovať. Odbornú diskusiupri návrhu zákona o zdravotných poisťovniach prisľúbila slovami Viliama Vetešku (HZDS) a Dušana Čaploviča (Smer – sociálna demokracia) aj koalícia.