VšZP zvýšila platby pre poskytovateľov

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) po dohode so stavovskými organizáciami zvýšila objem prostriedkov pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Celkovo sa zvýšila cena kapitácie všeobecným lekárom a gynekológom a cena bodu pre stomatológov a špecialistov. Zvýšil sa aj objem prostriedkov pre lôžkovú zdravotnú starostlivosť. Ceny platia pre 1. štvrťrok 2007 za predpokladu, že systém zdravotného poistenia nedostane ďalšie zdroje. Preventívne prehliadky u stomatológov bude VšZP uhrádzať nad dohodnutý rozsah objednanej zdravotnej starostlivosti.

Cena kapitácie pre praktických lekárov pre dospelých sa zvýšila pri všetkých kategóriách o 5 Sk a cena bodu za preventívnu prehliadku je 0,80 Sk. Nad rámec kapitačnej platby a preventívnych výkonov sa bude uhrádzať aj samotný výkon očkovania proti chrípke.

Praktickým lekárom pre deti a dorast sa zvyšuje cena kapitácie pre deti do 1 roku o 5 Sk, pre deti od 1 do 5 rokov o 7,50 Sk, pre deti od 6 do 14 rokov o 4 Sk , od 15 do 18 rokov o 5,50 Sk a od 19 do 28 rokov o 5 Sk. Cena bodu za preventívnu prehliadku je 0,80 Sk a nad rámec pravidelnej mesačnej kapitačnej platby a preventívnych prehliadok sa uhrádza aj samotný výkon povinného očkovania vo výške 0,80 Sk.

U gynekológov sa zvyšuje základná cena pravidelnej mesačnej kapitácie o 2,80 Sk (na 29 Sk), základná cena bodu za preventívnu prehliadku je 0,80 Sk.

U lekárov-špecialistov sa zvýšila cena bodu na 0,50 Sk.

Cena bodu za stomatologické výkony sa zvýšila z 1,25 Sk na 1,45 Sk, výkony preventívnych prehliadok bude VšZP uhrádzať nad dohodnutý rozsah objednanej zdravotnej starostlivosti.

Cena za ukončenú hospitalizáciu v nemocničnej (lôžkovej) zdravotnej starostlivosti sa zvyšuje minimálne o 10 %.

Nemení sa cena bodu pre spoločné vyšetrovacie a laboratórne zložky – 0,22 Sk.

Vyššie ceny VšZP pre poskytovateľov