Svojpomocná skupina pre poruchy príjmu potravy

Témy v súvislosti anorexiou, bulímiou a ostatnými poruchami príjmu potravy patria v diskusnom fóre ZDRAVIE.sk k suverénne najdiskutovanejším. O poruchách príjmu potravy sa hovorí nahlas veľmi málo, rovnako o možnostiach, ako ľuďom trpiacim poruchami príjmu potravy pomôcť. Sme radi, že našim spolupracovníčkam sa konečne podarilo založiť svojpomocnú skupinu, ktorá bude fungovať pri Lige za duševné zdravie. Prvé stretnutie bude v piatok 16. februára od 17. do 19. h v centre Ligy za duševné zdravie, v Bratislave-Petržalke na Ševčenkovej 21 a potom každý utorok od 18,00 až 20,00.

„Svojpomocnú skupinu sme založili pre tie, ktoré už nemajú chuť nosiť masku večne usmiatej dokonalosti a pritom celé dni myslieť len na jedlo, kalórie, hladovanie, prejedanie sa, zvracanie,“ vysvetľuje jedna zo zakladateliek skupiny Vierka Jamrišková. „Viem, že tieto dievčatá i chlapci sa cítia opustení, nepochopení, neschopní, škaredí... Chceme im dokázať, že na to nie sú sami. Je nás viac a chceme si navzájom pomáhať,“ objasňuje V. Jamrišková.

Skupina je určená pre dievčatá, ženy, mužov, ktorí prekonali alebo prekonávajú nejaký typ poruchy príjmu potravy anorexia, bulímia, záchvatovité prejedanie a pod.

Prostriedkom ako odbremeniť naše hlavy bude arteterapia, liečba kreslením, ktorá pomôže orientovať sa v našich pocitoch bez pomoci slov. Tí, čo budú mať chuť, môžu rozprávať, ostatní môžu len počúvať a vychutnávať si príjemnú atmosféru,“ hovorí V. Jamrišková.

Skupina sa stretava i v sucasnosti a to kazdy utorok od 18,00 do 20,00 v centre Ligy za duševné zdravie, v Bratislave- Petržalke na Ševčenkovej 21. „Netreba so sebou nič priniesť, nikam sa podpisovať, nič platiť. Sme tu, aby sme si pomáhali. Nebudeme nikoho do ničoho nútiť, nič vyžadovať. Ponúkame len pomocnú ruku a spoločnosť do pohody aj nepohody,“ dodáva Vierka.