ZZP: Návrhy zákonov o ZP zdravotnú starostlivosť neskvalitnia

Združenie zdravotných poisťovní (ZZP) predložilo 18 zásadných pripomienok k návrhu zákona o zdravotných poisťovniach, ku ktorému sa dnes skončilo pripomienkové konanie. Základným problémom pre ZZP je povinné prepoistenie poistencov štátu do Všeobecnej zdravotnej poisťovne. „Ide o najzásadnejšiu zmenu, aká sa udiala v systéme slovenského zdravotníctva,“ uviedol výkonný riaditeľ ZZP Eduard Kováč. Návrh zákona neobsahuje podľa ZZP nič, čo by zlepšovalo kvalitu a efektivitu poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Prijatie návrhu by mohlo viesť k masívnej konfrontácii s Ústavou SR, podľa ktorej v SR platí princíp rovnosti a bol by tu rozpor aj s medzinárodnými zmluvami vzhľadom na to, že materskými spoločnosťami súkromných zdravotných poisťovní sú zahraničné spoločnosti,“ konštatoval pre ZDRAVIE.sk E. Kováč.

Návrhy zákonov – okrem spomínaného návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ministerstvo predložilo aj návrh na zmenu štatútu akciových spoločností VšZP a Spoločnej zdravotnej poisťovne na verejnoprávne inštitúcie – budú podľa Združenia zdravotných poisťovní viesť k zhoršeniu kvality zdravotnej starostlivosti a k ohrozeniu právnej istoty v podnikaní. „Nemôžeme sa predsa vracať späť,“ prízvukuje E. Kováč.

Dôsledky prípadného prijatia návrhu zákona o zdravotnom poistení podľa ZZP:

  • strata slobodnej voľby zdravotnej poisťovne,
  • delenie rodín (nútené prepoistenie detí do inej zdravotnej poisťovne – štátnej, ako sú rodičia),
  • podmienky pre poskytovateľov budú diktovať len štátne poisťovne,
  • odobratím zisku dôjde k strate základnej motivácie pre súkromné zdravotné poisťovne,
  • administratívna záťaž pre občanov aj lekárov pri prepoisťovaní,
  • celkové zhoršenie financovania a kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti,
  • deformovanie podnikateľského prostredia a posilnenie dominantného postavenia VŠP, na ktoré už upozornil Protimonopolný úrad SR.

Okrem toho budú porušené aj legislatívne predpisy (Ústava SR, Zmluva o Európskom spoločenstve, medzinárodné zmluvy o ochrane a podpore investícií, Programové vyhlásenie vlády SR, atď.).

„Predložené návrhy zákonov nezlepšia kvalitu a efektivitu zdravotnej starostlivosti, neskrátia ani čakacie lehoty, dokonca situáciu ešte skomplikujú, ani nezvýšia úhrady pre poskytovateľov,“ upozorňuje E. Kováč. Rovnako podľa zástupcov ZZP zákony neznížia ani administratívnu záťaž, neprinesú viac finančných zdrojov do systému a neznížia zadlženosť nemocníc.

MZ SR predložilo návrh zákona na zriadenie verejnoprávnych poisťovní

HPI: Ak zákon o verejnoprávnych poisťovniach schvália, bude v rozpore s Ústavou SRNávrh zákona o povinnom poistení poistencov štátu vo VšZP sa už pripomienkuje

Návrh zákona o zdravotnom poistení

Návrh zákona o verejnoprávnych poisťovniach