Autolekárnička – povinný obsah

Nestačí autolekárničku v aute len mať, musí byť aj kvalitná a funkčná. Autolekárnička patrí do povinnej výbavy každého motorového vozidla. Obsah, balenie a označovanie autolekárničiek stanovuje Smernica Ministerstva zdravotníctva SR.

Nestačí autolekárničku v aute len mať, musí byť aj kvalitná a funkčná. Autolekárnička patrí do povinnej výbavy každého motorového vozidla. Obsah, balenie a označovanie autolekárničiek stanovuje Smernica 54/2002 Vestníka Ministerstva zdravotníctva SR.

O tom, že autolekárnička má svoje opodstatnenie, svedčí štatistika: Na slovenských cestách ročne zomiera viac ako 600 ľudí, ťažko zranených je ročne okolo 2 000 a ľahko zranených viac ako 8 000 ročne. Dobre poskytnutá prvá pomoc môže zachrániť život.

Povinný obsah autolekárničiek

Gáza hydrofilná skladaná sterilná 7,5 cm x 7,5 cm po 5 ks 2 ks
Dezinfekčný roztok s rozprašovačom (40 – 50 ml) v originálnom balení 1 ks
Resuscitačná rúško s ventilom 1 ks
Izotermická polyesterová fólia 220 cm x 140 cm alebo 200 cm x 150 cm 1 ks
Trojrohá šatka 2 ks
Rukavice gumové jednorázové 1 pár
PVC rúško 20 cm x 20 cm, hrúbka min. 0,12 mm 1 ks
Náplasť hladká min. 1,25 cm x 2 m 1 ks
Obväz hotový sterilný č. 4 3 ks
Obväz hydrofilný sterilný 10 cm x 5 m 1 ks
Obväz hydrofilný sterilný 10 cm x 5 m 1 ks
Obväz hydrofilný sterilný 6 cm x 5 m 2 ks
Ovínadlo pružné elastické min. 6 cm x 5 m 1 ks
Náplasť s vankúšikom 8 cm x 4 cm 10 ks
Nožnice nehrdzavejúce 1 ks
Odporúčané: zatváracie špendlíky 4 ks
Autolekárničky hodnotili Emília Pavleová, špecialistka Slovenského Červeného kríža na prvú pomoc, Roman Kotúček, vedúci záchranár Záchrannej zdravotnej služby Svet zdravia, Henrich Bartovič z Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy a chirurg MUDr. Marián Korec z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Ružinove. Porota klasifikovala kvalitu pomôcok prvej pomoci v autolekárničkách, ale aj priložený návod na použitie a ich obal.

Prísnym kritériám na kvalitu a funkčnosť vyhovovala z ôsmich autolekárničiek od rôznych výrobcov len jedna. Pri nehode je najdôležitejšie zastavenie krvácania – preto je nevyhnutné, aby v autolekárničke boli kvalitný obväzový materiál, sterilne balené latexové rukavice, dobré kovové nožničky so zaoblenými hrotmi, kvalitná a pevná trojrohá šatka. „Medziiným kvalitná a pevná trojrohá šatka sa ukázala v jednej z autolekárničiek ako absolútne nevyhovujúca – bola z igelitu. Takáto šatka sa trhá,“ konštatovala Emília Pavleová.

Najväčšie výhrady však mali porotcovia k nožničkám, ktoré v prípade potreby musia prestrihnúť aj záchranný pás vo vozidle alebo odev zraneného. Viaceré z testovaných nožničiek však s problémom prestrihli aj tenký papier, našli sa aj také, do ktorých sa porotcovi nevošli prsty a nedokázal nimi manipulovať.

Viaceré z náplastí testovaných autolekárničiek nemali požadovanú šírku, dĺžku či lepivosť. Vo väčšine autolekárničiek je nevyhovujúci, trhajúci sa obväzový materiál, často nekvalitný, nevhodný veľkosťou, s nedostatočnou sacou vrstvou.

Odborníci odporúčajú dva páry rukavíc

Odborníci vzhľadom na súčasný vysoký výskyt prenosných ochorení odporúčajú, aby autolekárničky mali minimálne dva páry kvalitných gumených rukavíc, ktoré by v prípade autonehody mohli použiť dvaja poskytovatelia prvej pomoci. Zatiaľ podľa zákona musíme mať v autolekárničke len jeden pár rukavíc.