Jedna zdravotná poisťovňa, alebo pluralita?

Na poslednom rokovaní Výboru NR SR pre zdravotníctvo mali poslanci výboru diskutovať so zástupcami komôr a ostatných zdravotníckych organizácií o pripravovaných legislatívnych zmenách v zdravotníctve. Čakala sa diskusia najmä o pripravovanom návrhu novely zákona o zdravotnom poistení (zákon č. 580/2004 Z.z.), ktorý okrem iného ráta s prepoistením tzv. poistencov štátu do Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Diskutovalo sa však len o návrhu novely zákona o zdravotníckych pracovníkoch.

„Kým nebude stanovené, na aký rozsah zdravotníckej starostlivosti máme k dispozícii finančný objem, ťažko nám je rozprávať sa, či chceme systém jednej zdravotnej poisťovne, alebo pluralitu,“ uviedol pre ZDRAVIE.sk Štefan Zelník (SNS). Situácii v zdravotníctve podľa neho neprispieva ani stále novelizovanie zákonov.

Podľa predsedu zdravotníckeho výboru Viliama Novotného (SDKÚ-DS) ak by novela zákona prešla v navrhovanej podobe, prinesie to chaos, množstvo podaní na súdy, vrátane ústavného. Sám vyjadril počudovanie, že sa poslanci a prítomní zástupcovia zdravotníckych organizácií k návrhu novely zákona o zdravotnom poistení nevyjadrovali.

Referendum vo Švajčiarsku

Vo Švajčiarsku riešia rovnako problém, či je potrebná jedna zdravotná poisťovňa, alebo zachovajú pluralitu. Tú zabezpečuje pre 7,4 mil. občanov Švajčiarska 87 súkromných zdravotných poisťovní. Tak, ako je to zatiaľ aj na Slovensku, občan má možnosť slobodne si zvoliť zdravotnú poisťovňu, ktorá ho nemôže odmietnuť. Poisťovne medzi sebou súťažia. Uplatňuje sa systém prerozdelenia – v rámci kompenzácie rizikovej štruktúry poistencov.

Za posledných 15 rokov prudký nárast výdavkov na zdravotníctvo doviedol situáciu tak ďaleko, že vznikla občianska iniciatíva a viac ako 111 tisíc Švajčiarov podpísalo petíciu na vyhlásenie referenda – za vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, ktorá by vzniklazlúčením 87 existujúcich a aby sa poistné platilo podľa výšky príjmu a podľa sociálneho statusu.

Ľavica používala argumenty typu „pluralita poisťovní produkuje len vyššie náklady, a všetky poisťovne aj tak poskytujú len rovnaké služby a produkty a snažia sa získať len mladých a zdravých klientov, aby profitovali“. Pravica zase argumentovala, že sa tým nič nevyrieši. Zdôrazňovala potrebu zvyšovať snahy o vyššiu efektivitu systému a redukciu nákladov s využitím konkurencie a usilovať sa, aby občania dostávali väčšiu „hodnotu za peniaze“.

V právoplatnom referende sa väčšina hlasujúcich – 71 % – vyslovila za zachovanie pluralitného modelu a súťaže v zdravotnom poistení.