Dajte si vyšetriť materské znamienka!

Počas dnešného dňa si môžete dať v kožných ambulanciách v rámci preventívnej prehliadky vyšetriť materské znamienka bez toho, aby ste potrebovali odporučenie od obvodného lekára. Na preventívnu prehliadku má každý poistenec nárok z verejného zdravotného poistenia raz ročne. Každého, kto sa dá vyšetriť a diagnostikujú mu akýkoľvek kožný nádor, odporučia na ďalšie ošetrenie, liečbu alebo dispenzarizáciu do poradní pre pigmentové kožné zmeny, ktoré sú súčasťou každého kožného oddelenia nemocnice.

Malígny melanóm, najhoršiu kožnú rakovinu, volajú aj čierna smrť. Nebýva len čierny, ale niekedy má tvar svetlej guľôčky alebo iného útvaru na koži. Ak s ním prídete k lekárovi na začiatku podozrenia, máte šancu. Znamienko sa celé vyberie a ak nestihlo vytvoriť metastázy, uzdravíte sa.

Odborníci práve preto odporúčajú pravidelné preventívne prehliadky. Ak ignorujete aj varovné signály, môže hroziť smrť. Melanóm veľmi rýchlo metastazuje a neušetrí žiadny orgán. Rizikové sú najmä tmavé pigmentové znamienka, aj drobná začínajúca trojmilimetrová čierna bodka môže byť nebezpečná. Treba si všimnúť, či znamienko nemení farbu, tvar či nerastie. Nebezpečné je, keď nás už svrbí, páli alebo krváca.

Projekt je súčasťou Európskeho dňa melanómu, ktorý chce upozorniť na dôležitosť prevencie voči najzhubnejšiemu kožnému nádoru - melanómu. Cieľom podujatia, ktoré sa po prvý raz konalo v Európe v roku 2000, je zvýšiť informovanosť občanov o možnom nebezpečenstve materských znamienok a slnečného žiarenia.

Projekt organizujú európski dermatológovia združení v Melanoma Task Force, ktorá dostala záštitu najväčšej európskej dermatovenerologickej spoločnosti European Academy of Dermatology and Venerology.

Najčítanejšie články