Nové články v sekcii Alternatívna medicína

Rozšírili sme našu databázu o nové postupy a metódy Alternatívnej medicíny. Zorientujte sa v základných informáciách.

Ájurvéda

Ájurvéda je jednou z najstarších liečebných metód. Pochádza z Indie, kde sa používa dodnes. Zaoberá sa telesným, duševným aj duchovným zdravím. Táto liečebná metóda je obľúbená aj v Európe.

Ájurvéda je veda o živote.

Akupresúra

Akupresúra je metódou alternatívnej medicíny založená na princípoch orientálnej medicíny.

[Akupunktúra](https://www.zdravie.sk/sz/content/680-30929/Akupunktura.html)

Akupunktúra je starodávna čínska liečebná metóda. Je založená na aplikácii špeciálnych ihiel do 365. bodov ľudského tela.

[Aromaterpia](https://www.zdravie.sk/sz/content/680-31547/Aromaterpia.html)
Je liečba rôznych ochorení pomocou esenciálnych olejov. Esenciálne oleje sú výťažky z rastlín, ktoré obsahujú látky dodávajúce rastlinám vôňu. Produkujú ich žliazky v lupienkoch kvetov, v listoch alebo stonkách.
[Arteterapia](https://www.zdravie.sk/sz/content/680-31548/Arteterapia.html)
Arteterapia je liečba umením. Umelci vyjadrujú vo svojich dielach pocity. Aj pri arteterapii sa človek lieči samovyjadrovaním – vyjadrovaním svojich pocitov. Táto metóda je vhodná pre ľudí s citovými problémami.
[Autogénny tréning](https://www.zdravie.sk/sz/content/680-31550/Autogenny-trening.html)
Autogénny tréning je formou samohypnózy. Navodí relaxáciu a pocit dobrého zdravia.

Autorom tejto metódy alternatívnej medicíny je nemecký neurológ a psychiater Dr. Johannes Schultz. Vyvinul šesť cvičení, ktoré sú základom dnešného autogénneho tréningu. V roku 1932 vydal knihu. Odvtedy zaznamela táto metóda veľký rozmach.

[Joga](https://www.zdravie.sk/sz/content/680-31546/Joga.html)
Joga je starodávna indická náuka využívajúca systém cvičení na dosiahnutie rovnováhy mysle, tela a duchovna. Nie je náboženstvom, ale náukou o dýchaní a koncentrácii počas cvičenia, upokojuje myseľ.