Menštruácia a predmenštruačný syndróm (PMS)

Menštruácia tvorí normálnu časť prirodzeného cyklického procesu vyskytujúceho sa u zdravých žien medzi pubertou a koncom reprodukčných rokov.

pms.jpg Zdroj foto: Shutterstock.com

Menštruačný cyklus

Začiatok menštruácie nazývaný i menarche nastupuje priemerne vo veku 12 rokov, ale môže sa začať kedykoľvek medzi 8. a 16. rokom veku ženy. Posledná perióda - menopauza nastupuje obvykle vo veku 45 - 55 rokov. V praxi sa často menštruácia a menzes označuje ako perióda. Menštruácia sa opakuje každé štyri týždne, strata krvi spravidla činí 60-100 ml, trvanie menštruácie je 3 až 6 dní. Pravidelné menštruačné bolesti má až 40-80 % žien. Ženy menštruujú v priemere 40 rokov.

Ak začne žena užívať antikoncepciu v prvý deň menštruácie, je chránená okamžite. Pokiaľ nie, tak prvých sedem dní počas užívania tabliet musí používať aj inú formu antikoncepcie. Aj počas menštruácie môže prebiehať pohlavný styk, avšak kvôli nebezpečenstvu infekcie by sa mal používať kondóm.

Menštruačným cyklom sa nazývajú pravidelné cyklicky sa opakujúce zmeny reprodukčného systému ženy. Jeho hlavným znakom je pravidelné krvácanie z rodidiel, ktoré je spôsobené odlučovaním sliznice maternice. Nástup menštruačného krvácania býva spojený s pubertou a vývojom sekundárnych pohlavných znakov. Najskôr začína rast prsníkov, ochlpenia v lonovej oblasti, neskôr v podpazuší a medzi 8.-16. rokom začína u žien aj menštruačné krvácanie. Zmeny, ktoré nastávajú počas menštruačného cyklu, sa najviac prejavujú v maternici a vo vaječníkoch.

Normálny menštruačný cyklus trvá zvyčajne 24 – 35 dní. Počíta sa od prvého dňa poslednej menštruácie do prvého dňa nového krvácania. Dĺžka krvácania je v priemere 5 dní.

Za začiatok menštruačného cyklu je považovaný prvý deň pravidelného krvácania. Cyklus trvá priemerne 28 dní (t.j. od začiatku jednej do začiatku druhej menštruácie). Môže kolísať od 24 do 36 dní. Aj keď ideálom je 28-dňový cyklus, len veľmi málo žien sa môže pochváliť tým, že ho mali takýto pravidelný počas celej doby, čo menštruujú. Odhaduje sa, že len 15 percent žien v reproduktívnom veku spadá do tejto kategórie. Tie ostatné, aj napriek pravidelnému cyklu do štvortýždňového intervalu nezapadajú. Odborníci tvrdia, že za „normálny“ cyklus je možné považovať za istých predpokladov cykly v rozmedzí 24 až 36 dní.

Takto pravidelne prebieha menštruácia u väčšiny žien až do obdobia prechodu. Posledné menštruačné krvácanie (menopauza) sa u žien vyskytuje medzi 45. – 55. rokom života ženy. V období tehotenstva a šestonedelia žena nekrváca, nastáva totiž fyziologická amenorea (amenorea = neprítomnosť menštruačného krvácania).

Počas menštruácie je potrebné dodržovať zvýšenú osobnú hygienu. Samozrejmosťou je časté sprchovanie s použitím mydiel na osobnú hygienu. V súčasnosti má každá žena možnosť zvoliť si pre ňu najpraktickejší spôsob menštruačnej ochrany (menštruačné vložky alebo tampóny).

Menštruačný cyklus je regulovaný kombináciou hormónov a chemických látok tvorených v hypotalame, v podmozgovej žľaze (hypofýze) a vo vaječníkoch.

Menštruačný cyklus – fázy

V počiatočnej fáze cyklu hypofýza vylučuje hormón stimulujúci folikul (FSH). Tento hormón stimulovaním folikulov (malých bunkových váčkov obsahujúcich vajíčka), ktoré sa začínajú vyvíjať v jednom z dvoch vaječníkov, pripravuje proces, na konci ktorého je zrelé, oplodnenia schopné ženské vajíčko, uvoľnené do vajcovodov.

Folikul pri svojom raste vylučuje estrogén, ktorý zabezpečuje vývoj endometria - vnútornej výstelky maternice. Estrogén tiež spôsobuje, že krčok maternice (cervix) sa mení a vylučuje hlien, ktorý je nevyhnutný pre normálnu plodnosť, pohyb a výživu spermií. Keď vajíčko dozrie, hypofýza vylúči luteinizačný hormón (LH), čo vyvolá ovuláciu, t.j. z folikulu sa vyplaví vajíčko, ktoré v ňom bolo uzavreté.

Po ovulácii ten istý folikul nadobudne nový vzhľad a nazýva sa už žlté teliesko (latinsky - corpus luteum). Začne vylučovať hormón progesterón, ktorý blokuje ďalšiu ovuláciu a udržiava endometrium – sliznicu maternice pripravenú pre uhniezdenie novovzniknutého života, ak prišlo v danom cykle k počatiu. Progesterón tiež spôsobuje mierne zvýšenie rannej - bazálnej teploty. Kombinácia zníženia hladiny estrogénu a zvýšenia hladiny progesterónu zastavuje vylučovanie cervikálneho hlienu a zatváranie krčka maternice.

Ak neprišlo k počatiu, žlté teliesko zaniká ( cca po 14 dňoch), čo spôsobí náhly pokles hladiny progesterónu a následné odlúpnutie vnútornej výstelky maternice, ktorá odchádza z organizmu menštruačným krvácaním. Žena, ktorá pozoruje a zaznamenáva príznaky svojej plodnosti, má k dispozícii presné informácie o tom, v ktorej časti cyklu sa práve nachádza. Podľa pôsobenia hormónov lekári delia cyklus na dve fázy - folikulárnu ( obdobie vývoja folikulu) a luteálnu (obdobie pôsobenia žltého telieska).

Predmenštruačný syndróm a menštruačné symptómy

Charakteristika - predmenštruačný syndróm

Predmenštruačný syndróm je súbor subjektívnych ťažkostí, predchádzajúcich začiatku menštruácie. Vyskytuje sa približne u pätiny až polovice žien 14 až 7 dní pred menštruáciou. Predmenšturačný syndróm sa môže prejavovať až 150-timi rozličnými príznakmi, ktoré môžu ženu v rôznej intenzite a počte zasiahnuť v tomto období a zmiznú v prvý, alebo druhý deň krvácania.

Môže sa týkať menštruujúcich žien každého veku a v rôznej intenzite. U asi polovice žien sú tieto príznaky mierne a neovplyvňujú ich každodenný život. Druhá polovica žien má však závažnejšie stavy, vrátane depresie. So svojím problémom však príde k lekárovi len asi jedna pätina. Mnohé dievčatá a ženy chcú totiž predmenštruačný syndróm vyriešiť samy. Ťažší priebeh tejto poruchy je označovaný ako dysfonická predmenštruačná porucha. Predmenštruačný syndróm zvyčajne končí s príchodom menopauzy.

Príčiny predmenštruačného syndrómu

Príčiny vzniku predmenštruačného syndrómu nie sú celkom objasnené. Obyčajne býva táto zdravotná komplikácia spájaná s hormonálnymi zmenami v organizme počas menštruačného cyklu, naopak stres či citové problémy priamo s predmenštruačným syndrómom nesúvisia, ale môžu jeho priebeh zhoršiť. Odborníci stanovili štyri typy predmenštruačného syndrómu. Závisia od stavov, ktoré ženy pred menštruáciou majú. Niektoré ženy udávajú len jednu skupinu príznakov, kým iné ženy trpia kombináciou dvoch alebo troch.

  • typ A (apatia): úzkosť, zmeny nálad, podráždenosť
  • typ C (cukry): chuť na sladké, bolesti hlavy a únava
  • typ H (hyperhydratácia): nadúvanie, priberanie, citlivosť prsníkov
  • typ D (depresie): výpadky pamäti, zmätenosť

Ústup príznakov predmenštruačného syndrómu

Na tlmenie menštruačných bolestí sa používajú napríklad analgetiká - lieky odstraňujúce bolesť, spazmolytiká - lieky uvoľňujúce kŕče a ich kombinácie. Ďalej lieky blokujúce tvorbu prostaglandínov - nesteroidné antireumatiká. Menštruačné bolesti odstraňuje aj užívanie hormonálnej antikoncepcie, ktorú odporúčajú niektorí lekári na vyrovnanie hladiny hormónov v krvi.

Užívanie hormonálnej antikoncepcie zároveň bráni ovulácii, nevytvoria sa prostaglandíny a v dôsledku toho počas menštruácie nie sú kŕče svalových vlákien maternice.  Najmä u žien, ktoré trpia problematickou menštruáciou, sú vhodné tzv. dlhé cykly, keď žena bez prerušenia užíva hormonálnu antikoncepciu 3-6 mesiacov, ba dokonca aj rok a prakticky vôbec v tomto období nemenštruuje.

Predmenštruačný syndróm môže ustúpiť s pribúdajúcim vekom, po prvom tehotenstve alebo po hormonálnej liečbe, či užívaním hormonálnej antikoncepcie. Odporúča sa aj zmena životného štýlu, racionálna strava a pohyb.


Čítajte viac:

pms2.jpg Zdroj foto: Shutterstock.com

Menštruačné symptómy

U 30 až 50 % žien je menštruácia spojená s bolesťou, kŕčmi, nepríjemným tlakom v podbrušku. Bolesť je rôznej intenzity, od mierneho napätia až po silné kŕče, vystreľujúce do krížovej časti chrbta alebo do nôh. U niektorých žien je bolesť sprevádzaná nechutenstvom, zvracaním, bolesťami hlavy, hnačkou, mdlobami, napätím v prsiach, nafúknutým bruchom, opuchmi prstov a členkov (ako následok zadržiavania vody). Ťažkosti nastupujú asi 1 – 2 dni pred menštruáciou a vrchol dosahujú v prvých 24 hodinách krvácania.

Bolesť pri menštruácii možno ovplyvniť:

  • a)  Úpravou životosprávy: obmedzením ťažkých vyprážaných a mastných jedál, sladkostí, hovädzieho a bravčového mäsa, alkoholu a cigariet, zaradením zeleniny, ovocia, orechov, naturálnej ryže, celozrnného pečiva a cestovín, sójových výrobkov, ovsených vločiek, bylinkových čajov do svojho jedálnička 
  • b)  Pohybom:  liečebným telocvikom, alebo pohybom stredne náročným. Optimálne je, keď je pohyb pravidelný. Najideálnejší je brušný tanec - 90 % žien, ktoré týmto typom tanca začali bojovať s bolesťou, uvádzajú radikálne zlepšenie svojich problémov.
  • c)  Odstránením stresu alebo aspoň snahou o vnútornú pohodu a harmóniu
  • d)  Doplnkami výživy - špeciálne zostavy, ktorá pomáhajú odstraňovať problémy spojené s menštruáciou.
  • e) Prírodnými prostriedkami: niektoré rastliny, ako napríklad valeriána lekárska, chmeľ, medovka lekárska, ľubovník bodkovaný, majú ukľudňujúce účinky a zmenšuje nervozitu a zmeny nálad.
  • f) Zvýšeným príjmom vitamínov: - vápnik,  horčík a železo - poskytujú úľavu od bolestí a kŕčov. Vápnik (kalcium) je minerál, ktorého zvýšený príjem prináša dievčatám a ženám úľavu od bolestí a kŕčov spojených s menštruáciou a pomáha tiež pri odstránení ďalších príznakov spojených s menštruáciou - zmeny nálady, nepokoj, nervozita. Horčík je preto rovnako dôležitý pre udržiavanie normálneho tonusu hladkých svalov a pre zmiernenie bolestí pri menštruácii. Je vhodné dopĺňať železo, ktorého hladina sa v dôsledku niekoľkodňového krvácania znižuje. Pomáha aj vitamín B6, ktorý  zabezpečuje normálnu hladinu progesterónu – hormónu v luteinizačnej fáze. Odporúča sa zvýšiť príjem draslíka - pôsobí proti zadržiavaniu vody - nachádza sa v paradajkách, broskyniach, banánoch, slnečnicových semiačkach.
  • g) Pomáha aj teplo v rôznych formách – ako kúpeľ s pridaním morskej soli, teplý obklad na podbrušku
  • h) Aromaterapiou: majoránkový, šalviový a levanduľový olejček zaháňa bolesť. Ružový, levanduľový a olej zo santalového dreva zase zlepšuje náladu.

Hygiena počas menštruácie

Počas menštruácie je potrebné dodržovať zvýšenú osobnú hygienu. Samozrejmosťou je časté sprchovanie s použitím moderných mydiel na intímnu hygienu. V súčasnosti má každá žena možnosť zvoliť si pre ňu najpraktickejší spôsob menštruačnej ochrany (menštruačné vložky alebo tampóny).

Zastavenie alebo posun menštruácie

Niektoré ženy si týmto spôsobom ,,odkladajú" menštruačné krvácanie aj pre dovolenku alebo jednoducho preto, že chcú žiť aktívnym životom bez obmedzení, ktoré so sebou krvácanie prináša.  Po dohovore s lekárom (pokiaľ žena neužíva hormonálnu antikoncepciu) sa môžu užiť hormonálne lieky. Začínajú sa brať 3 dni pred predpokladaným nástupom menštruačného krvácania a užívajú sa celú dobu, počas ktorej chceme krvácanie oddialiť (2 tablety denne, ráno a večer). Pokiaľ žena užíva antikoncepciu, na postupe je potrebné dohodnúť sa s lekárom.

Poruchy menštruačného cyklu

Predčasný nástup menštruácie

Ako predčasné sa označuje krvácanie pred 9. rokom života. Je potrebné vylúčiť nádor vaječníka, ale aj nádor či zápal mozgu, genetické príčiny. Spolu s krvácaním sa môžu predčasne vyvíjať aj sekundárne pohlavné znaky (rast prsníkov, ochlpenia). Pokiaľ sa menštruácia a známky puberty neobjavia do 15. roku života, je potrebné začať vyšetrovať príčinu.  V 80% prípadov je oneskorenie familiárne (rodinné) – vyšetrením sa nezistí žiadna odchýlka od normy. Všetko sa vyvíja normálne, iba v neskorších časových limitoch, v anamnéze zistíme rodinný výskyt oneskoreného vývoja. Zriedkavé sú vrodené vývojové chyby.

Neskorá menopauza

Pokiaľ menštruačné cykly trvajú aj po 52. roku života je vždy potrebné vylúčiť hormonálne aktívny nádor vaječníka (vyšetrením hormónov z krvi, ultrazvukovým vyšetrením).

Vynechávajúca menštruácia

Chýbanie menštruácie- môže mať u zdravých žien niekoľko príčin. Najčastejšou príčinou je tehotnosť. Cyklus však môže ovplyvniť aj choroba, stres alebo nadmerná telesná aktivita.

Amenorea je absencia menštruačného krvácania počas reprodukčného veku ženy. Rozlišujeme primárnu a sekundárnu amenoreu.

Primárna amenorea

O primárnej amenorey hovoríme, ak žena nezačala menštruovať do 15. roku veku. Príčinou môže byť porucha na úrovni hypotalamu-hypofýzy alebo vaječníkov. V takýchto prípadoch je potrebné aj genetické vyšetrenie.

Sekundárna amenorea

Ide o absenciu menštruačného krvácania u ženy, ktorá mala predtým spontánne cykly. Avšak neide o tehotnosť. Najčastejšou príčinou sú hormonálne zmeny spolu s psychogénnym faktorom. Amenorea sa môže vyskytovať aj pri náhlom väčšom poklese hmotnosti, u športovkýň pod vplyvom záťaže, tiež pri obezite, strese a pod.

pms3.jpg Zdroj foto: Shutterstock.com

Slabé krvácanie

Hypomenorea – slabé menštruačné krvácanie (menej ako 2 vložky denne).

Silná menštruácia

Silné krvácanie sa často vyskytuje u mladých dievčat, ktoré ešte pravidelne neovulujú (neuvoľní sa vajíčko z vaječníka) a u žien po štyridsiatke, ktoré sa blížia k menopauze. Ale nie je neobvyklé, že sa objaví u žien kedykoľvek počas celej doby menštruovania. 

Silné krvácanie je niekedy následkom hormonálnej poruchy, napríklad nedostavenie sa ovulácie, ktorú spôsobuje nedostatok progesterónu. Pri nedostatku tohto hormónu sa sliznica maternice stáva menej stabilnou a odlupuje sa v predĺžených intervaloch, čím sa vylúči viacej krvi.

Silné krvácanie, ktoré sa objavuje ojedinele, a to v neskoršej fáze cyklu, môže byť následkom predčasného spontánneho potratu. V takomto prípade urgentne vyhľadajte svojho odborného lekára a podrobte sa vyšetreniu. Ak je potrat neúplný môže vám lekár urobiť kyretáž, vyberie zbytky tkaniva, ktoré ešte v maternici zostali.

Ak sa u vás objaví silná menštruáciu len z času na čas a nemáte dôvod domnievať sa, že ste tehotná, nemusíte mať strach. V takom prípade sa pokúste nevystavovať námahe, oddychujte až dovtedy, kým krvácanie nezmierni. Ak sa krvácanie v priebehu 24 hodín nezmierni, vyhľadajte svojho lekára.

Ak ste zvyknutá používať počas krvácania tampóny, skúste pri silnom krvácaní výnimočne použiť hygienickú vložku alebo tampón a vložku súčasne. Ak sa silné krvácanie opakuje, navštívte lekára a dajte si urobiť test na anémiu - nedostatok železa, pretože časté straty krvi môžu spôsobovať úbytok železa.

Hypermenoreoa

Hypermenoreou označujeme silné krvácanie trvajúce dlhšie ako 8 dní. Príčiny môžu byť organické zmeny maternice, systémové ochorenia – obličiek, srdcovocievne, poruchy štítnej žľazy, avitaminóza vitamínu C a B, atď.  

Menorrhagia

Menorrhagia je silné krvácanie trvajúce kratšie ako 7 dní. Treba vylúčiť organickú príčinu.

Metrrhoragia je krvácanie mimo obdobia menštruačného krvácania. Napr. ovulačné krvácanie – príčinou je pokles hladiny estrogénov pred ovuláciou. Trvá niekoľko hodín až 2 dni a býva sprevádzané bolesťou. Premenštruačné alebo postmenštruačné špinenie sa vyskytuje pred nástupom menštruačného krvácania alebo po jeho skončení. Príčinou môžu byť organické zmeny alebo nedostatočnosť žltého telieska.

Zmeny intervalu menštruačného krvácania

Priemerná dĺžka menštruačného cyklu je 28 dní (fyziologické rozmedzie je 22-35 dní). Ak sa menštruačné krvácanie dostavuje v intervaloch kratších ako 22 dní, hovoríme o polymenorey.
Ak je interval pravidelného menštruačného krvácania dlhší ako 35 dní ide o oligomenoreu.

pupava lucna

Dobry deň.
Uvažuje sa o tom ,že ženy budu mocť jeden deň počas menzesu byt doma, bez všeliakých potvrdeni, a vybavovaní.Plno žien ma dyskonfort.
Už by sa to mohlo zaviesť, niekedy tie ženy v tom čase zastupujú kolegyne, kolegov, dlhodobo aj mamičky na rodičovskej. su to mlade kočkyt.
Myslim , že kolegom mužom to nevadí.
Aj tie ktoré poctivo vykonavaju pracu, dokonca celý deň pracuju za monitorom, maju narok.
Niekto ma 4 deti a niekto zatial zarezava.
Žena je stvorena na udržiavanie rodinneho prostredia, vychovu deti..To sa ma uznat ako emancipacia .Je to dane.
Nie aby sa fyzicky vyrovnala mužom a ťahala ako kon.
Pre niektoré je doležitý klud, ako vysoké tempo.,potom sa to prejaví stresom..

stastnablcha

ja som si myslela ze mi take prestane po porodoch.. ale ee. ani omylom,. skor mam pocit ze moje PMS sa dokazalo rozvit do obludnych rozmerov... :(