Shiatsu masáž

Ide o prastarú liečebnú metódu so základmi v tradičnej čínskej medicíne. Patrí medzi masážne techniky, ale rámec masáže značne presahuje. Shiatsu totiž v preklade znamená tlak prstov..

Charakteristika:

Ide o prastarú liečebnú metódu so základmi v tradičnej čínskej medicíne. Patrí medzi masážne techniky, ale rámec masáže značne presahuje. Shiatsu totiž v preklade znamená tlak prstov. Pomocou tlaku prstov, palcov, dlaní, ale aj kolien, lokťov či chodidiel na príslušné body na tele (tzv. tsubo body) sa v tele pacienta znovu obnoví energetická rovnováha tela. Energia známa v Japonsku ako ki, v Číne čchi, prúdi celým organizmom ako akási sústava riek navzájom spojeným prielivmi. Niekedy môže dôjsť k poruche alebo prerušeniu plynulému toku ki v tele, a tak sa tvoria v určitých oblastiach bloky, mestnanie, zatiaľ čo v iných naopak prúd energie slabne. To všetko vedie k prejavom fyzických symptómov, k duševnej alebo citovej nevyrovnanosti.Cieľom tejto masáže je podporovať proces sebauzdravovania prostredníctvom vyrovnávania energie Ki/Čchi v tele.

Princíp:

Shiatsu alebo tiež písané shia-tsu či po slovensky „šiacu“ sa radí medzi masážne techniky, ktorých pôvod siaha až 5 000 rokov späť do starej Číny. Svoju definitívu podobu a meno dostala však až v Japonsku v 20. rokoch 20. storočia. Táto japonská masáž pracuje so systémom akupunktúrnych dráh známych z čínskej medicíny a teoretickú základňu shiatsu poskytuje práve tradičná čínska medicína. Shiatsu pracuje na celých dráhach pomocou strečingu, tlaku alebo dotyku, čím uvádza tok Ki (energiu) do pohybu. Ki sa môže dostať do postihnutej oblasti a obnoviť jej správnu funkciu. Shiatsu masážou sa harmonizuje plynulý tok energie v tele, posilňuje myseľ a imunitný systém a tak podporuje samoliečebné a regeneračné procesy v tele, aj duši. Masáž prebieha na mäkkej podložke na podlahe, bez použitia masážneho oleja. Ošetrovaný je oblečený vo voľnom odeve. Masáž trvá cca 70 min.

Indikácie:

Medzi najčastejšie problémy tých, ktorí vyhľadávajú shiatsu masáž patria najrôznejšie bolesti tela – hlavy, kĺbov, v oblasti žalúdku, podbrušku, alebo aj boľavé svaly. Shiatsu sa odporúča pri menštruačných problémoch, opuchoch, lámavostí kostí, cukrovke či únave. Masáž uvoľňuje telo i myseľ, odstraňuje bolesti chrbta a hlavy, pomáha pri problémoch s trávením, prí zápche, povzbudzuje činnosť pohlavných orgánov, zmierňuje vedľajšie účinky niektorých lekárskych zákrokov (chemoterapia, ožarovanie) a zároveň pôsobí ako prevencia proti bolestiam chrbtice a kŕčovým žilám. Pomáha stabilizovať podráždenosť, úzkostné stavy, nespavosť, alebo stres, podporuje odstránenie únavy, zvýšenie obranyschopnosti tela a posilnenie funkcií vnútorných orgánov. Počas celej procedúry je veľmi dôležité, aby masírovaný pacient ležal pohodlne a súčasne sa psychicky uvoľnil. Pri ošetrovaní niekedy pociťuje príjemné teplo, mravenčenie, alebo aj emocionálne uvoľnenie. Niekto pocíti priamo príliv energie a následne prísun vitality.

Kontraindikácie:

Táto masáž nie je vhodná pre ľudí trpiacich horúčkovými ochoreniami, infekčnou či nákazlivou chorobou. Je jej potrebné sa vyhnúť na popálených častiach tela, v miestach poškodenia pokožky, pri otvorených ranách, zlomeninách či kŕčových žilách. Tiež v tehotenstve platia určité obmedzenia. Samozrejme, aj tehotná žena môže túto masáž podstúpiť, ale mala by svoj stav masérovi vopred oznámiť.