Estetická úprava bradavky - invertované bradavky

Zhruba 3% žien má vpáčenú aspoň jednu bradavku, ale stále je tento problém pomerne málo preberaný jednak medzi priateľkami, jednak medializovaný. Keď sa rozpráva o vylepšení, resp. estetickej chirurgii prsníkov, väčšinou to je o zväčšení, zmenšení, alebo modelácii prsníkov.

Zhruba 3% žien má vpáčenú aspoň jednu bradavku, ale stále je tento problém pomerne málo preberaný jednak medzi priateľkami, jednak medializovaný. Keď sa rozpráva o vylepšení, resp. estetickej chirurgii prsníkov, väčšinou to je o zväčšení, zmenšení, alebo modelácii prsníkov.

Prsia hrajú veľmi dôležitú úlohu v sebahodnotení a sebavnímaní ženy a každý aspekt ich formy a funkcie je dôležitý, včetne bradaviek. Bradavky sú integrálnou súčasťou prsníkov, čo sa týka výzoru, sexuality a materstva. U žien s invertovanými (vpáčenými) bradavkami, tento stav môže negatívne ovplyvniť ich sebavedomie a sebavnímanie.

Vo väčšine prípadov sú vpáčené bradavky vrodené. Niektorí ľudia sa proste tak narodia. Niektoré bradavky sa vpáčia po kojení, ako dôsledok zjazvenia a stiahnutia mliekovodov. Na vpáčení bradaviek sa podieľajú tri faktory:

  • 1) nedostatok kože okolo bázy bradavky
  • 2) kontrahované (stiahnuté) mliekovody, alebo zjazvenie mliekovodov po kojení.

Typy invertovaných bradaviek

Rozoznávame tri stupne inverzie, čo v podstate znamená ako silno sú bradavky vpáčené. Niektoré sú vpáčené stále, niektoré iba čiastočne, resp. reagujú na chlad, alebo dotyk. Niektoré ženy môžu normálne kojiť, niektoré nemôžu kojiť vôbec.

  • Stupeň 1. Bradavky sú vpáčené, ale môžu sa evertovať manuálnou stimuláciou, alebo chladom. Môžu ostať evertované určitý čas, potom sa opäť vpáčia. Zvyčajne neprekážajú pri kojení. Nazývajú sa aj „plaché bradavky“.
  • Stupeň 2. Bradavky sú invertované a ťažšie sa evertujú. Everzia nepretrváva, ale ihneď sa invertujú späť. Kojenie je možné, ale nie je to isté.
  • Stupeň 3. Bradavky sú invertované výrazne a nedajú sa evertovať . Mliekovody sú kontrahované a kojenie nie je možné. Ženy s 3. stupňom inverzie bradaviek majú často problémy s infekciami a hygienou bradaviek.

Predoperačné vyšetrenie pri operácii bradaviek

Predoperačné vyšetrenie spočíva v anamnéze ( rozhovor s pacientom), ak neudáva žiadne ochorenia, vyžaduje sa len krvný obraz a zrážanlivosť krvi. Ak pacient chce zákrok absolvovať v celkovej anestézii, potrebuje absolvovať predoperačné interné vyšetrenie, vrátane biochemického screeningu, krvný obraz a zrážanlivosť krvi. Vyšetrenia môže absolvovať u svojho lekára. Ak po vyšetreniach nedošlo k žiadnej zmene zdravotného stavu, platia mesiac.

Zákrok vylučujú akékoľvek akútne, alebo akútne exacerbované ochorenia a nedoliečené onkologické ochorenie v danej oblasti. V prípade pooperačnej, alebo poúrazovej ťažkej deformácie v danej oblasti tiež nie je možné vždy zákrok previesť.

Operačný zákrok trvá cca 45 minút. Riziká sú ako pri každej operácii – infekcia, krvácanie, ale tieto komplikácie sú väčšinou ľahko zvládnuteľné. Bradavky sa tiež môžu späť vpáčiť, čo si vyžiada ďalšiu operáciu.

Ako prebieha operácia bradaviek - chirurgický zákrok

Chirurgická korekcia invertovaných bradaviek sa zvyčajne prevádza ako ambulantný chirurgický zákrok. Pacient dostane lieky na utlmenie (sedatíva) a lieky proti bolesti (analgetiká) čo ho uchráni pred nepríjemnými pocitmi, bolesťou a stresom. Zákrok je prevedený v lokálnej anestézii. Operácia je veľmi dobre znášaná, väčšinou si pacientka celý priebeh nepamätá, lebo zaspí.

Operácia pozostáva z malej incízie (rezu) na báze bradavky. Cez tento otvor sa postupne otváraním a zatváraním jemných nožníc, alebo peánu jazvovité vlákna, ktoré vťahujú bradavku dovnútra, uvoľňujú. Obzvlášť treba dať pozor aby lekári uvoľňovali vlákna v smere mliekovodov a nepoškodili ich.

Keď sú vlákna uvoľnené a bradavka je voľne v evertovanom stave, dovnútra bradavky sa naložia dva stehy . Ak si predstavíme hodiny, jeden steh je medzi číslami 6 a 12. Druhý medzi číslami 3 a 9. Tretí steh sa naloží okolo celej bázy bradavky. Tieto stehy spevňujú bázu bradavky a udržujú ju v evertovanej pozícii. Dva vnútorné alebo všetky tri stehy sú samorozpúšťacie – vstrebateľné, takže ich netreba odstraňovať, ale vypadnú samé. Nakoniec sa naloží na bradavky „poháriky „ z umelej hmoty cez nich a bradavky nevstrebateľné stehy. Toto opatrenie ťahá bradavky smerom hore a drží ich v úplne vzpriamenej polohe do odstránenia pohárikov – t.j. do 14 dní.

Pacienti môžu byť nielen ženy, ale aj muži v prípade estetických alebo zdravotných problémov.

V prípade 3. stupňa inverzie a súhlase rodičov môže byť tento zákrok vykonaný aj vo veku 14 -18 rokov. V prípade 1. a 2. stupňa , t.j. občasná everzia, radíme počkať aspoň do 18 rokov.

Po operácii bradaviek

Jedná sa o ambulantný zákrok, pacientka si po operácii poleží 2-4 hodiny v zdravotníckom zariadení a môže ísť domov. Potrebuje sprievod vzhľadom na to, že užila sedatíva. Aj zákrok, aj pooperačný priebeh je veľmi dobre znášaný, pacientky dostanú na prvé dni tabletky od bolesti.

Pacientka sa môže sprchovať po 3-4 dňoch, športovať odporúčame po sňatí „pohárikov“, teda najskôr po 14 dňoch, sexuálny život je limitovaný len bolesťou.

U dojčiacich žien zákrok neprevádzame – mliekovody sú aktívne, musela by prerušiť kojenie, hrozí infekcia, nie je dôvod ani potreba.

Pacientky sa kontrolujú po 1 dni, 14 dňoch, 6 týždňov, pol roka.

Cena operácie bradaviek

Tento zákrok stojí cca. 300,-€.

NNatka

ked sa upravuju prsia, tak sa k tomu upravuju aj bradavky, aby to bolo sumerne. Sice to bude trošku viac boliet, ale v dnešnej dobe sa s bolestou da pracovat , ulavit od nej

Erikosa

je to operacia a zasah do tela, takže to boli. ALe lekari už vedia poradit ktore analgetikum je na to vhodne. Zaleži aj od naročnosti operacie a s tym je spojena aj bolest a liečba po operacii