Hrušky

Viem, vždy vám trocha tvrdej šupky z hrušky ostane medzi zubami, ale to predsa nemôže byť dôvod, aby ste ich nejedli, pretože toto všetko sú dôvody, aby ste ich jedli: vitamín C, flavonoidy (katechíny a kvercetín), polyfenoly, vláknina, meď, fytosteroly. Tieto „dôvody“ vás chránia pred voľnými radikálmi a všetkými degeneratívnymi chorobami...

Viem, vždy vám trocha tvrdej šupky z hrušky ostane medzi zubami, ale to predsa nemôže byť dôvod, aby ste ich nejedli, pretože toto všetko sú dôvody, aby ste ich jedli: vitamín C, flavonoidy (katechíny a kvercetín), polyfenoly, vláknina, meď, fytosteroly. Tieto „dôvody“ vás chránia pred voľnými radikálmi a všetkými degeneratívnymi chorobami, mutáciami a rakovinou, potláčajú zápal, znižujú cholesterol, podporujú hygienu čreva. Hrušky dobre znáša aj väčšina alergikov a majú pomerne nízky glykemický index, ale najmä veľmi nízky glykemický load, preto sú vhodné pri chudnutí: 1 hruška (asi 170 g) obsahuje iba 400 kJ. Dajte hruškám postavenie, aké mali na dvore Ľudovíta XIV – urobte z nich svoju pochúťku.

Hrušky sú veľmi vhodnou potravinou nielen pre zdravých ľudí a športovcov, ale aj pri týchto ochoreniach: zápcha, alergie, zvýšená hladina cholesterolu a obezita.

Pre portál zdravie.sk vypracoval a poskytol MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy, august 2009