Šampiňóny

Lesné huby sú iná liga, ale šampiňóny môžete mať hocikedy a vôbec by som ich nepodceňoval. Možno obsahujú menej glutamátu ako dubáky a masláky a kozáky, ale zato obsahujú veľa vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a podporuje imunitu (beta - glukány).

Lesné huby sú iná liga, ale šampiňóny môžete mať hocikedy a vôbec by som ich nepodceňoval. Možno obsahujú menej glutamátu ako dubáky a masláky a kozáky, ale zato obsahujú veľa vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a podporuje imunitu (beta - glukány). Selén podporuje imunitu a vitamíny B (je ich tu ozaj dosť) podporujú metabolizmus a činnosť nervových buniek. Veľmi zaujímavou látkou v hubách je ergothioneín, ktorý má nielen silný antioxidačný účinok, ale veľmi účinne chráni kožu pred UV žiarením (preto sú huby všeobecne úžasnou potravinou na leto). Navyše, tento ergothioneín podporuje spaľovanie tukov podobne ako karnitín, ktorý sa predáva v rôznych prostriedkoch na chudnutie, takže z húb môžete urobiť dobrého spojenca pri chudnutí.

Šampiňóny môžete použiť aj surové do šalátov, no vždy je otrava čistiť ich, najmä, keď sa ponáhľate. Vtedy rád siahnem po krájaných mrazených šampiňónoch Bonduelle, pretože som zistil, že sú naozaj kvalitné a čisté.

Šampiňóny sú veľmi vhodnou potravinou nielen pre zdravých ľudí a športovcov, ale aj pri týchto ochoreniach: zvýšená hladina cholesterolu, ateroskleróza, cukrovka, poruchy imunity, atopický ekzém, prevencia a podporná liečba rakoviny, obezita.

Pre portál zdravie.sk vypracoval a poskytol MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy, august 2009