Bezlaktózové mlieko si môžete vyrobiť aj sami doma

Pre ľudí, ktorí trpia neznášanlivosťou mliečneho cukru a konzumácia mlieka im spôsobuje problémy, existujú bezlaktózové mlieka. Sú však výrazne drahšie ako tie obyčajné a výber ich druhov je obmedzený.

Pre ľudí, ktorí trpia neznášanlivosťou mliečneho cukru a konzumácia mlieka im spôsobuje problémy, existuje mlieko bezlaktózové. Je však výrazne drahšie ako obyčajné mlieko a výber ich druhov je obmedzený. Teraz už aj na Slovensku poznáme spôsob, ako si ľudia trpiaci intoleranciou laktózy môžu doma pripraviť bezlaktózové mlieko, a to z ľubovoľného druhu mlieka. Takáto „domáca výroba“ je zároveň o polovicu lacnejšia ako nakupovanie bezlaktózového výrobku z obchodu.

Bratislava 23. november 2009 — Na Slovensku existuje 20 percent ľudí, ktorí trpia intoleranciou laktózy. Mlieko a výrobky z neho im vyvolávajú nepríjemné tráviace ťažkosti. Množstvo z týchto ľudí si pravidelne kupuje upravované, tzv. bezlaktózové mlieko, ktoré je drahšie ako obyčajné. Navyše je ich dostupnosť obmedzená. Na Slovensko práve prišla novinka vo forme kvapiek, ktoré sa dajú použiť na jednoduchú a lacnú prípravu bezlaktózového mlieka v bežnej domácnosti.

Laktózovo intolerantní míňajú na špeciálne upravované mlieko veľa peňazí. Takéto mlieko je niekoľkonásobne drahšie než obyčajné. Jeden liter mlieka stojí aj okolo 2 €. „Najväčšou výhodou týchto kvapiek vidím v cenovej úspore. Ľudom s neznášanlivosťou mliečneho cukru ušetria minimálne polovicu finančných prostriedkov, ktoré míňajú na bezlaktózové mlieko,“ opisuje prípravok Rastislav Stolárik, predseda neformálneho združenia Intolerancia laktózy, ktoré ľudom poskytuje poradenstvo aj prostredníctvom svojho webu www.laktoza.sk.

Laktazan kvapky stoja menej ako 10 € a vystačia na 30 litrov mlieka. Kým bezlaktózové mlieko je na Slovensku vždy trvanlivé (z logistických dôvodov) a v obchodoch je väčšinou dostupný len jeden ich druh, kvapky je možné použiť univerzálne. Ľudia si teda na bezlaktózové môžu upraviť presne to mlieko, ktoré si sami vyberú a na ktoré majú práve chuť. Nizkotučné či plnotučné, čerstvé alebo trvanlivé, kravské alebo kozie, kúpené či domáce... Prípravok sa aplikuje jednoducho, do jedného litra mlieka stačí nakvapkať 5 kvapiek a nechať ho v chladničke odstáť 24 hodín.

Podobné prípravky sa už dlhšie využívajú v zahraničí, našinci ich doposiaľ mali iba možnosť dovážať. Odteraz sú kvapky dostupné vo voľnom predaji aj v našich v lekárňach. Prípravok schválil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.


Pozor! Uvedené tipy sú určené pre laktózovo intolerantných. Neplatia pre ľudí alergických na mliečnu bielkovinu, ktorých je u nás asi 1-3%. Intolerancia laktózy nie je choroba, ide o stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť láktózu — zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ťažkosti. Miera intolerancie laktózy stúpa vekom. Viac o nej sa dočítate na [www.laktoza.sk](http://www.laktoza.sk).