Ako si správne vybrať šošovky

Jedným z dôležitých zmyslov človeka je zrak. Pretože problémy s videním sú staré ako ľudstvo samo, tieto poruchy sa už predošlé generácie snažili riešiť výrobou pomôcky, ktorá by pomáhala slabčie vidiacim ľuďom.

Jedným z dôležitých zmyslov človeka je zrak. Pretože problémy s videním sú staré ako ľudstvo samo, tieto poruchy sa už predošlé generácie snažili riešiť výrobou pomôcky, ktorá by pomáhala slabčie vidiacim ľuďom.

História šokoviek

Najstaršia šošovka bola pravdepodobne vyrobená z kremeňa v 7 storočí pred našim letopočtom a bola nájdená pri vykopávkach v starovekej Asýrii. Zostrojiť niečo na korekciu zraku sa pokúšali už aj v časoch starej Tróje. V dobách antiky Rimania používali jantárové šošovky na optické zväčšovanie obrazu. Podľa historických záznamov Nero (cisár Rímskej ríše) pozeral zápasy gladiátorov cez smaragd, ktorý mu pomáhal pravdepodobne pri korekcii krátkozrakosti.

Další priekopníci pri vývoji optických pomôcok boli hvezdári a vedci, ktorí vybrúsili šošovky na pozorovanie vesmíru a mikroskopických objektov.

Vývoj smeroval k objaveniu okuliarov v 13. storočí, kedy na čítanie v Ázii používali zarámované vypuklé sklá. Prvenstvo pri zhotovení okuliarov sa pripisuje anglickému vedcovi Rogerovi Baconovi, ktorí zistil, že používaním vybrúseného skla možno pomôcť pri korekcii zraku. Okuliare sa začali rozširovať medzi 15. a 16. storočím, sklá boli väčšinou vložené v koži, neskôr mosadzi a niekedy aj v zlate. V 19. storočí sa začal používať tzv. monokel – jedno sklo na oku, jeho používanie pôsobilo ako módny doplnok, pričom korigovalo krátkozrakosť.

Rozdiely medzi šošovkami a okuliarmi. Čo ak máte neštandardný rozmer oka.

Dioptrická sila kontaktných šošoviek sa trochu líši oproti korekcii v okuliaroch. Šošovky sú asi o 12 mm bližšie k vrcholu rohovky než je to u šošovky v okuliaroch. Tiež môžu byť priložené priamo na rohovke. Významný rozdiel je však až od štyroch dioptrií, kedy je potrebný prepočet, pri ktorom sa pridávajú plusové hodnoty, mínusové hodnoty sa zmenšujú a naopak.

Pri neštandardnom rozmere oka sa dajú korigovať dioptrie v intervale +6 do minus 12. Najbežnejšie požiadavky na šošovky sú v rozsahu mínus 2 až mínus 4 dioptrie. Pri väčšej odchýlke pomôže porada s očným lekárom, či je vhodné individuálne vyrobiť šošovky, alebo najskôr operatívne znížiť rozdiel dioptrií.

Kedy sa zo zdravotných dôvodov používajú kontaktné šošovky a aké druhy sa používajú?

Rozdielne druhy kontaktných šošoviek sa môžu používať pri nasledujúcich problémoch:

  • Krátkozrakosť – vidíte dobre na blízke vzdialenosti, ale horšie do diaľky. V tomto prípade sa používajú sférické šošovky.
  • Ďalekozrakosť (hyperopia) – vidíte dobre do diaľky, horšie videnie je na bližšie vzdialenosti (napr. pri čítaní). V takom prípade sa používajú asférické šošovky
  • Astigmatizmus – Zahmlený, či skreslený obraz, čo spôsobuje nepravidelný tvar očnej buľvy (sploštený) často sa pridružuje aj iná porucha videnia, ako napr. krátkozrakosť. V takom prípade sa používajú najmä torické šošovky.
  • Presbyopie (vetchozrakosť je neschopnosť oka zaostriť na obvyklú vzdialenosť na čítanie – hovoríme o vekom vznikajúcej ďalekozrakosti). V tomto prípade sa používajú bifokálne resp. multifokálne šošovky.
  • Strabizmus - škúlenie je časté u detí. Vhodné šošovky sa dokonca používajú aj na túto zrakovú odchýlku.

Ako si teda vybrať šošovky?

Pokiaľ sme nováčikovia a nemáme s používaním šošoviek skúsenosti, je potrebné zistiť a brať do úvahy:

  • Akú zrakovú poruchu máte a akú korekciu potrebujete
  • Aký je váš životný štýl, či veľa športujete
  • Ako často chcete šošovky nosiť

Pre začiatok je teda potrebné navštíviť očného lekára. Oční odborníci ktorí pomôžu na začiatku pred zakúpením šošoviek sú aj kontaktológ či optometrista, ktorí sú v tejto oblasti špecialisti. Dobre vyšetrené oči a zmeranie potrebných dioptrií je dôležitý krok k získaniu vhodného typu kontaktných šošoviek. Na očných odborníkov je aj zabezpečiť vám poradenstvo ohľadom zaobchádzania so šošovkami v závislosti od toho či budete používať jednodenné, mesačné, nepretržité na 30 dní a nocí. To záleží na vašom životnom štýle. Tiež je dôležité kde pracujete, či sa nejedná o pracovisko s vyšším množstvom prachu.

Po prvej návšteve kontaktológa zvyčajne dostanete tzv. diagnostické kontaktné šošovky na skúšku. Vyskúšať si kontaktné šošovky pred zakúpením je veľmi potrebné, pretože reagujeme rôzne citlivo na používanie šošoviek.

Prvý dôležitý rozhodujúci pocit pri odskúšaní kontaktných šošoviek je:

Pokiaľ chcete šošovky nosiť, pri skúšobnom použití šošoviek, by ste nemali v oku cítiť nič mimoriadne!

Kontraindikácie – nevhodné faktory pre nosenie šošoviek

Šošoviek by ste sa mali vzdať keď:

  • Máte zápal oka, ste chorý ako napríklad, že máte chrípku, virózu, ste alergický na rôzne látky. Tiež pri ochoreniach ako sú cukrovka, ochorenie štítnej žľazy. (Dôvodom je možné potenciovanie neznášanlivosti šošoviek, zapríčinené spolupôsobením rôznych liekov, ktoré musíte používať)
  • Používate antikoncepciu, antihistaminiká, diuretiká
  • Ak máte poruchy s tvorbou sĺz alebo nepriechodnosť slzných kanálikov,
  • Nevhodné je tiež používanie šošoviek, pokiaľ trpíte akútnymi zápalmi alebo chronickou infekciou
  • Ďalším problémom je, pokiaľ máte netypické rozmery očnej štrbiny

Ak ste sa rozhodli pre šošovky ste v skupine, ktorá môže toto rozhodnutie prijať?

Veková hranica pre používanie šošoviek nie je stanovená. Šošovky môžu nosiť aj malé deti, mládež, stredná generácia a tiež starší ľudia. Odporučiť používanie šošoviek však malým deťom je závislé na rozhodnutí lekára ako najvyššej autority, aby sa predišlo problémom a až potom u rozumných rodín, nastupuje vôľa rodičov, ktorí zase majú rozhodnúť či dieťa už je na to dostatočne pripravené. Detí majú častejšie kontroly u lekára. Rovnako u všetkých vekových kategórií je dôležité zabezpečiť správne hygienické požiadavky pri používaní kontaktných šošoviek.

Začíname používať kontaktné šošovky

Pri počiatočných manipuláciách s kontaktnými šošovkami môžete mať pocit obťažnosti pri vkladaní jemného priesvitného, alebo aj farebného telieska do oka. Pred položením šošovky priamo na rohovku, potrebujeme prax. Pomáhajte si pridržaním spodného viečka. Trénujte v prípade, že precitlivelo reagujete na priblíženie šošovky k oku. Tréning spočíva v opakovanom priblížení šošovky k oku, čo má za následok psychické upokojenie sa, čím sa zmierni žmurkavý reflex.

Pred nasadzovaním šošoviek musíte byť odlíčený, aby sa do oka nedostali nečistoty z kozmetických prípravkov. Reakcia na nosenie šošoviek môže byť veľmi individuálna a tak pokiaľ pocítime dráždenie a nepohodu a po opakovaných pokusoch nosenia určitého typu šošoviek nepohodlný pocit pretrváva, musíme opätovne navštíviť kontaktologa. Lekár zistí, či nemusíme zmeniť typ šošovky, poprípade pomôže odhaliť problém, ktorý spôsobuje dráždenie oka. Vyhovujúcu typ šošoviek doporučujeme mať zapísaný na kartičke nositeľa šošoviek pre uľahčenie výberu pri ďalšom zaobstarávaní si kontaktných šošoviek.

Potrebné pomôcky pri používaní kontaktných šošoviek

Pri bežnom dennom používaní kontaktných šošoviek sa nezaobídete bez zvlhčujúcich kvapiek, špeciálne určených k tomuto účelu. Tieto kvapky pomáhajú udržiavať tzv. slzný film zabezpečujúci hladký pohyb medzi šošovkou a rohovkou. Dnes vyrábané kontaktné šošovky sú z vynikajúcich materiálov a dodatočné vkvapkávanie nie je nevyhnutné. Kvôli individuálnemu pocitu "suchého oka" je používanie kvapiek potrebné.

Kvapky sú viacerých druhov:

  • Zvlhčujúce - poskytnú okamžitú, no krátšiu dobu pôsobiacu vlhkosť
  • Lubrikačné - s dlhodobejším účinkom
  • Gélové - sú síce najdlhšie pôsobiace, no problémom môže byť niekedy mierne zahmlenie videnia

Druhé dôležité upozornenie: Používajte iba kvapky určené a licencované pre kontaktné šošovky! Iné roztoky môžu znehodnotiť šošovky, zmeniť ich farbu, spôsobiť kontamináciu a podráždenie oka.

Pravidlá bezpečného používania kontaktných šošoviek

  • Materiál šošoviek je dnes veľmi kvalitný, no aj najkvalitnejšie šošovky je potrebné vyberať po určitom čase. Existujú šošovky, ktoré je potrebné vyberať až po týždni, ba niektoré až po mesiaci. V tomto bode upozorníme na nutnosť menenia puzdra na kontaktné šošovky a je vhodné to urobiť raz za 1 až 2 mesiace, maximálne za 3 mesiace.
    Je potrebné špeciálnym roztokom (nie vodou) puzdro denne vypláchnuť, aby nedošlo k infekcii oka spôsobenej prvokmi rodu Acanthamoeba, čo je rod měňavkovitých prvokov z ríše Amoebozoa. Ide síce o bežný kozmopolitný druh meňavky, ktorá sa vyskytuje v čistých vodách. V oku však táto meňavka spôsobuje veľmi vážnu chorobu zápal rohovky. Preto je neprípustné oplachovanie kontaktných šošoviek a puzdier obyčajnou vodou, ich skladovanie v nádobkách s vodou z kohútika.
  • Taktiež sa vyhnite umývaniu tváre s kontaktnými šošovkami alebo vyberaniu kontaktných šošoviek mokrými prstami.
  • Je nevhodné plávanie s kontaktnými šošovkami bez ochranných okuliarov (zdrojom možnej nákazy je voda)
  • Roztoky sa nemajú používať bez konzervačných prísad, pre riziko kontaminácie.
  • Po vybratí šošoviek z oka a ich umiestnení v puzdre s vhodným roztokom a pri nasledujúcom vyňatí šošoviek z tohto roztoku, kedy ich vložíme opäť do oka, ROZTOK VYLEJEME, aby nedošlo k vredovej chorobe rohovky po kontaminácii prvokmi.
  • Vyskúšajte rôzne druhy roztokov, ktoré sa líšia pomerom konzervačných a dezinfekčných látok a nájdite pre seba ten najlepší druh.

Chceme zmeniť farbu dúhovky alebo byť zaujímavý na veselých party s očami ako tyger?

Dnešok ponúka používanie šošoviek nie len zo zdravotného hľadiska, ale aj pre pobavenie. Tieto okrasné šošovky s ktorými môžeme mať pohľad ako rozprávková bytosť, alebo tiger sú väčšinou farbené a preto sa neodporúčajú nosiť dlhodobo. Hoci sú „crazy šošovky" vyrobené z kvalitného materiálu hydrogelu a farba je vo vnútri šošovky a v konečnom dôsledku neohrozujú zdravie človeka. Farba predsa len čiastočne obmedzuje prístup kyslíka k rohovke a tak môže spôsobovať dlhodobým nosením zdravotný problém.

Farebné šošovky majú svoje uplatnenie aj pri zakrytí určitých kozmetických problémov ako sú rôzne viditeľné poruchy očí (chýbanie farby, nerovnomernosti atd.) Používanie farebných šošoviek by malo byť samozrejme prediskutované s očným lekárom, hoci si môžete kúpiť tieto aj bez dioptrií. Dôležité upozornenie pri zaobstarávaní farebných šošoviek je rovnaké ako pre všetky šošovky, ktoré si chcete vkladať do jedného z veľmi potrebných orgánov, ktoré máme – do oka, a síce, vždy nakupujeme šošovky od autorizovaných predajcov. Pri dodržiavaní všetkých potrebných zásad môžeme mať bezproblémové používanie šošoviek zabezpečené. Pre letné dni, ktoré sú bohaté na slnečné lúče, sa odporúča viac používať kvalitné slnečné okuliare s ochranným ÚV filtrom, pretože, hoci šošovky mávajú tiež ÚV filter vbudovaný v sebe, no nepokrývajú celé oko.

**Zdroj:**
    1. Helena Míková, MUDr. Pavel Rezek : Púl století kontaktních čoček, Moje zdravie č. 6 (str. 8-13), rok 2011
    1. Štefan Lazorišák, Peti Press, 2005
    1. Wikipédie, slobodnej encyklopédie
sonicka_sov

Ja by som chcela sosovky, pride mi to ovela praktickejsie hlavne ked sportujem, ale teda budem musiet zajst este na nejake vysetrenie predpokladam.

jessica19566

Za mňa určite zvoliť šošovky ! :) ja som sa nechala pred tým vyšetriť u optometristu v optikaexclusiv.sk, objednala soms a dopredu a nebol žiadny problém. Nakoniec som odchádzala aj so zakúpenými šošovkami a odvtedy nosím okuliare väčšinou len večer po práci

Lenicka45

Tak pre mňa bolo zo začiatku nosenie šošoviek utrpením. Nejak som si nešla zvyknúť a mala som pocit že mám stale niečo v oku. Proste nepohodlné. Takže som to na nejaký čas vzdala s ostala som pri okuliaroch. Až keď som začala pracovať tak som sa znovu odvážila na šošovky. Dala som si znova vyšetriť zrak v Grandoptical a predavačka mi hneď aj ochotne poradila a pomohla pri výbere tých správnych šošoviek. Na moje prekvapenie celkom som si na ne rýchlo zvykla a konečne mám pocit že mi nič v oku nevadí.