Najdôležitejšie zmeny nového zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach

Desať najdôležitejších zmien, ktoré by mala priniesť reforma liekovej politiky.

1. Nižšie ceny liekov

Po novom by ceny liekov na Slovensku nemali byť vyššie ako je druhá najnižšia cena v EÚ. Doteraz bola určovaná ako priemer šiestich najnižších cien konkrétneho lieku. Zmena má priniesť prvý rok po zavedení 75 miliónov eur.

2. Predpisovanie účinnej látky

Jedným z prijatých opatrení bude aj generická preskripcia, teda predpisovanie účinnej látky, nie lieku pod jeho obchodným menom. Na recepte však bude môcť odporučiť aj konkrétny liek.

Lekárnik pacientom ponúkne aj liek s najnižším doplatkom. (V prípade, že lekár odporučí liek, tak ponúkne minimálne dva druhy.) Liek si nakoniec vyberie pacient.

Zodpovednosť za predpísanie účinnej látky bude mať lekár. Lekárnik bude zodpovedný za to, či dal pacientovi liek s predpísanou účinnou látkou.

Každých 30 dní má lekár dostať informáciu o tom, ktoré konkrétne lieky pacient užíva.

Opatrenie má priniesť zníženie doplatkov za lieky pre pacientov a obmedzenie predpisovania drahších liekov, ktoré lekári predpisovali za benefity od farmaceutických firiem. Predpokladá sa, že pacienti na tomto opatrení ušetria 48 miliónov eur na doplatkoch za rok. Vlani na doplatkoch zaplatili 162,4 milióna eur.

3. Umožnenie vzniku sietí lekární

Lekárne budú môcť vytvárať siete. Tie budú po novom môcť vznikať len na úrovni vyššieho územného celku. V prípade porušenia zákona bude postihnutý držiteľ povolenia.

4. Zľavy v lekárňach

Novela tiež prináša obnovenie poskytovania zliav v lekárňach, teda tzv. vernostných. Dve tretiny zľavy dostane pacient, tretinu poisťovňa.

5. Protikorupčné opatrenia

Ministerstvo novým zákonom zavádza viaceré opatrenia, ktoré by mali eliminovať aktivity farmaceutických firiem voči lekárom. Novinkou je zákaz návštev zástupcov farmaceutických spoločností v ambulanciách lekárov počas ich ordinačných hodín. Okrem toho zákon zakazuje príjem a darovanie akýchkoľvek peňažných darov alebo vecných výhod pre lekárov od zástupcov farmaceutických spoločností.

Ministerstvo chce aj regulovať, na aké podujatia, ktoré financuje alebo spolufinancuje farmaceutická firma, môže lekár alebo iní zdravotnícki pracovníci ísť. Povolené majú byť výhradne vzdelávacie podujatia.

Lekári a iní pracovníci budú informovať aj o peňažných a nepeňažných príjmoch od výrobcov liekov. Údaje majú byť zverejnené na webe ministerstva alebo Národného centra zdravotníckych informácií.

6. Mesačná kategorizácia

Kategorizácia liekov nebude štyrikrát ročne, ako je to v súčasnosti, ale dvanásťkrát. Úhrady poisťovní sa však budú stanovovať naďalej raz za štvrťrok.

7. Generické lieky budú musieť byť lacnejšie

Sprísnia sa podnmienky vstupu generických liekov na trh. Aktuálne platí, že prvý generický liek vstupujúci do kategorizácie musí byť lacnejší minimálne o 20 % v porovnaní s originálnym liekom. Rezort chce túto hranicu posunúť na 30 %.

8. Konflikt záujmov

Novela zákona sprísňuje pravidlá na posudzovanie konfliktov záujmov pre lekárov, pracovníkov ministerstva a členov poradných orgánov. Zamestnanci ministerstva a členovia poradných orgánov tak nebudú môcť rozhodovať o výrobcoch, dodávateľoch a distribútoroch liekov či pomôcok, s ktorými sú finančne prepojení.

Nebudú môcť byť napríklad na vedúcich pozíciách alebo mať vlastnícke či akcionárske práva voči nim. Z procesu ich vylúči aj to, ak im firma platila za štúdie. Konflikty záujmov sa však netýkajú samotného ministra, len jeho zamestnancov a poradných orgánov.

9. Obmedzená spoluúčasť

Ak dôchodca zaplatil za lieky za tri mesiace viac ako 45 eur, má nárok na vrátenie peňazí. Pre zdravotne ťažko postihnutých bude limit 30 eur. Do limitu sa započítavajú doplatky z najnižších možných liekov. Zároveň sa nezapočítavajú doplatky za lieky, z ktorých poisťovňa hradí menej ako 75 percent.

To sa ruší. Do limitu spoluúčasti sa budú započítavať aj doplatky za lieky, ktoré poisťovňa hradí z menšej časti. Teda zo všetkých liekov na predpis.

10. Antikoncepcia

Lieky, ktoré sú určené na odvykanie od fajčenia, liečenie obezity alebo na zabránenie otehotnenia či mužskú erekciu nemôžu byť hradené z verejného zdravotníctva.