Štítna žľaza a riziko jej poruchy v tehotenstve

Slovenské budúce mamičky vedia, ze pre ich dieťatko je nebezpečné ak počas prvého trimestra ochorejú na rubeolu alebo chrípku a tiež môže byť nebezpečné pokiaľ v tehotenstve berú rôzne lieky. Problematika možného rizika porúch funkcie štítnej žľazy pre tehotnú ženu a plod nieje až tak rozšírená.

Odborníci zo susedného Česka prišli s výskumom MUDr. Elišky Potlukovej a kolektívu, ktorý sa dlhodobo zaoberá nebezpečenstvom porúch štítnej žľazy u tehotných žien. V projektoch zistila závažné fakty. Napríklad, že až 5 % tehotných má poruchu štítnej žľazy, každá 10 žena z 8000 vyšetrených má pozitívne protilátky proti hormónom štítnej žľazy. Tretine žien z týchto sa ochorenie štítnej žľazy rozvinie po pôrode. Zlepšením informovanosti neodbornej verejnosti o riziku ochorenia štítnej žľazy vo vzťahu k tehotenstvu a plodu sa mnohým ochoreniam a poškodeniam dá predísť.

Čo môže spôsobiť ešte nenarodenému dieťaťu porucha štítnej žľazy?

Štítna žľaza je umiestená v dolnej časti krku pred hrtanom. Jej funkciou je produkcia hormónov, ktoré regulujú metabolizmus a energetickú spotrebu buniek. K tvorbe hormónov potrebuje štítna žľaza jód, ktorý vychytáva z krvi. Hypofýza (podmozgová žľaza) hormonálne riadi činnosť štítnej žľazy pomocou hormónu stimulujúceho štítnu žľazu (THS).

Porucha štítnej žľazy môže významne znížiť plodnosť ženy, a ak sa napriek tomu podarí otehotnieť, môže spôsobiť závažné poškodenia vývoja plodu alebo aj potrat. Závažná porucha štítnej žľazy je nebezpečná pre vývoj mozgu dieťaťa, pre jeho inteligenciu a tiež pre psychomotorický vývoj dieťaťa. Dôležité je, že pri včasnej liečbe sa dá týmto komplikáciám zabrániť

Prečo problémy so štítnou žľazou majú tehotné ženy?

V období gravidity sú dvojnásobné nároky organizmu na tvorbu hormónov štítnej žľazy, nakoľko hormóny sú potrebné nielen pre matku, ale aj pre vyvíjajúci sa plod. Ženy, ktoré majú pred otehotnením poruchu štítnej žľazy majú problematickejšiu novú náročnejšiu úlohu, situáciu hormonálne zvládať. V súčasnosti sa vek prvorodičiek významne posunul k 30 rokom, čo je ďalší rizikový faktor.

V súčinnosti s výskytom akejkoľvek poruchy štítnej žľazy v rodine, potrebuje aspoň 2/3 žien vyšetrenie štítnej žľazy. Poruchy štítnej žľazy nevyrieši pôrod, niekedy tehotná žena, ktorá má pozitívne protilátky zvládne tehotenstvo a po pôrode sa u nej vyvinie popôrodný zápal štítnej žľazy.

Ako predísť v tehotenstve, ale aj počas dospievania poruche štítnej žľazy?

Dajte si vyšetriť štítnu žľazu. S kontrolami štítnej žľazy je dobré začať v období kedy plánujete tehotenstvo. So stúpajúcim vekom je riziko porúch štítnej žľazy rastúce a preto kontroly by mali byť robené aspoň každých 5 rokov. Problematické je preplácanie vyšetrenia poisťovňami. Aj v prípade, že poisťovňa toto vyšetrenie neprepláca, je lepšie si ho uhradiť ako samoplatca, keďže jeho cena je cca 35 Euro. než znášať dopady choroby štítnej žľazy po narodení napr. poškodeného dieťaťa.

Ochorenie štítnej žľazy je u žien niekoľkokrát vyššie než u mužov. Pokiaľ máme u detí podozrenie na poruchu je potrebné ich tiež nechať otestovať. Pokiaľ neprejavujú deti príznaky ochorenia štítnej žľazy, je vhodné, najme dievčatá prvýkrát otestovať keď majú 10 rokov a začína sa obdobie puberty.

Aké je vyšetrenie štítnej žľazy?

Vyšetrenie sa robí z venóznej krvi (odber zo žily). Stanovuje sa koncentrácia tyreostimulačného hormónu (TSH), voľný tyroxín (FT4) a protilátky proti tyreoperoxidáze. U niektorých žien s normálnou funkciou štítnej žľazy , no s prítomnosťou protilátok, môže porucha práve začínať. Pretože v tehotenstve je štítna žľaza viac zaťažená, reaguje organizmus zvýšením tvorby TSH, čo sa prejaví v krvnom teste ako zvýšené množstvo TSH. Voľný tyroxín sa znižuje len keď ide o vážne zníženú činnosť štítnej žľazy. Veľmi zriedka dochádza k znížení koncentrácie TSH a zvýšením koncentrácie tyroxín.

Aké sú príznaky poruchy štítnej žľazy?

Pri zníženej funkcii:

  • Priberanie na váhe v dôsledku spomaleného metabolizmu ( metabolizmus-látková premena v organizme) spôsobuje zadržiavanie vody v organizme, čo sa prejaví opuchmi rúk, končatín (rádovo priberanie aj niekoľko kíl za krátku dobu, no nie viac ako 10 kíl)
  • Zápcha, ktorá vzniká tiež v dôsledku spomaľovania metabolických procesov
  • Suchá pokožka
  • Neopodstatnené pocity chladu
  • Vypadávanie vlasov
  • Psychické zmeny ako skleslosť
  • Pocit únavy

Pri zvýšenej funkcii:

  • Úbytok na váhe v dôsledku zrýchleného metabolizmu, prejavuje sa aj hnačkami
  • Búšenie srdca a zrýchlený tep
  • Zvýšené potenie a pocit horúčavy
  • Zväčšenie štítnej žľazy
  • Psychické zmeny ako nervozita, precitlivenosť
  • Vystupujúce očné buľvy
  • Zriedkavé je dvojité videnie

Odporúčanie

Všetky tehotné ženy by mali preventívne brať jód a pokračovať aj po pôrode počas doby kojenia. Dávky majú byť presne dodržiavané podľa návodu, aby nedošlo k zvýšenému príjmu jódu a možnému poškodeniu štítnej žľazy. Tehotné môžu brať multivitamínové preparáty s minimom 100 mikrogramov jódu a tiež selén, ktorý podporuje správnu funkciu štítnej žľazy. V prípade zistenia poruchy štítnej žľazy je potrebné v každom prípade a teda aj v tehotenstve konzultovať a podstúpiť liečbu pod dohľadom lekára - odborného špecialistu endokrinológa.

Záver

Mnoho žien sa cíti unavených, opuchnutých, majú depresie a pritom majú úplne zdravú štítnu žľazu. U týchto žien je potrebné zmeniť životný štýl. Všetky jeho zložky od spôsobu trávenia voľného času aktívne, pohodovo pri zdravom športe v prírode, úpravou stravovacích návykov a zlepšením stresových podmienok. Všeobecne však platí, pokiaľ máme podozrenie na chorobu štítnej žľazy je dobré radšej podstúpiť lekársky test preventívne, než nechať chorobu vypuknúť.

Lennyx

PRESNE PRE TIETO DOSLEDKY MI LEKAR PREVENTIVNE PORADIL UZIVAT OGESTAN ABY SOM SI JOD DRZALA NA ZDRAVEJ HLADINE A ABY SA MOJE BABTAKO VYVIJALO PRESNE TAK AKO BOLO TREBA

sonicka_sov

Podľa mňa každý pár (nielen žena!) by sa mali dať vyšetriť, než budú mať deti, nikdy nevieme, aké dedičné choroby si nesieme... my sme navštevovali kliniku Repromeda, a tam boli skvelí, všetko vysvetlili dopodrobna