Prečo prejsť na prírodnú kozmetiku

PR Článok
Ľudská koža obaľuje a chráni naše telo. Pozostáva zo živého, dynamického systému tkanív. Podľa najnovších zistení koža má pozoruhodnú schopnosť absorbovať aplikované produkty do krvného riečišťa, a to čiastočne alebo kompletne.

Ľudská koža obaľuje a chráni naše telo. Pozostáva zo živého, dynamického systému tkanív. Podľa najnovších zistení koža má pozoruhodnú schopnosť absorbovať aplikované produkty do krvného riečišťa, a to čiastočne alebo kompletne. V skutočnosti až 60% ingrediencií z produktov, ktoré použijeme na našu kožu sú absorbované do obehového systému. Napríklad priemerná žena absorbuje približne 14 kg ingrediencií obsiahnutých v kozmetických prípravkoch v priebehu 60 rokov života. Tieto nové zistenia funkcie kože odhaľujú možné obavy a riziká z dlhodobého užívania chemických látok v kozmetike. Obavy pramenia z poznania, že väčšina týchto zložiek sú vyrobené synteticky alebo z ropy, známe ako karcinogény a dráždidlá. U tehotných žien je riziko nielen pre jej telo, ale aj pre vyvíjajúci sa plod. Ak sa chemikálie nájdené v kozmetike bežne dostanú do krvného obehu pri aplikácii na kožu, potom sa môžu ľahko dostať aj do plodu matky.

Parabény

Parabény sú chemické látky, ktoré sa používajú v kozmetickom ako aj farmaceutickom priemysle. Nachádzajú sa v 75 – 90% kozmetických produktoch. Najpoužívanejšie sú metylparaben (E218), etylparaben (E214), propylparaben (E126) a butylparaben. Tieto konzervačné látky sa získavajú z ropy a pomáhajú zachovať čerstvosť a neporušenosť výrobku. Mnohí výrobcovia pridávajú parabény do kozmetiky pre zachovanie minimálne troch rokov životnosti. Parabény zabíjajú všetky baktérie, ktoré by mohli vstúpiť do produktu. Ak tieto chemické látky dokážu zabiť bakteriálne bunky, čo robia s kožnými bunkami? Vedecké štúdie intenzívne naznačujú, že parabény ako aj iné syntetické zložky majú významný negatívny vplyv na naše telo.

Účinky parabénov na ľudské zdravie a ich škodlivosť

Parabén ako konzervačná látka v súčasnosti prichádza do mnohých kontroverzných diskusií, ktoré spájajú parabény k rakovine prsníka a narušenia endokrinného, hormonálneho systému. Hoci parabén tvorí veľmi malé percento výrobkov, ich škodlivý vplyv na ľudský organizmus je pomerne silný. Vo Veľkej Británii, vedci našli parabény v 19 z 20 žien s nádormi prsníka. Hoci štúdia nestanovila, že parabén bol príčinou nádoru prsníka, tento výskum jasne dokazuje, že používanie parabénov ako syntetickej ingrediencie je biokumulatívne, t.z., že sa v našom organizme akumulujú a telo ich nevie spracovať. Na základe mnohých vedeckých štúdií bolo odhalené, že parabény môžu vyvolať bujnenie rakovinových buniek. Existujú dobré dôvody, prečo sa parabény používajú ako kozmetické konzervačné prostriedky. Sú lacné a efektívne. Avšak, sú dostupné aj bezpečnejšie prírodné alternatívy ako napr. grapefruit seed extract, grape seed extract alebo tocopherol (vitamin E).

Nevedomosť ľudí

Slovenský spotrebiteľ sa postupne dozvedá o škodlivosti parabénov, aj keď osveta v tomto smere zatiaľ nie je veľká. Možno aj preto, že okolo 90% kozmetiky na trhu práve parabény obsahuje. Ide o kozmetické prípravky s veľkou reklamnou kampaňou, ktoré okrem parabénov obsahujú silikóny, ropné deriváty, dráždivé syntetické vône a ďalšie zdraviu škodlivé látky. Väčšina kozmetických prípravkov, od najnižšej ceny až po najvyššie sú však zložené z rovnakých základných zložiek. Čítanie štítkov a rozpoznanie problematických ingrediencií sú nevyhnutnou zručnosťou spotrebiteľa, ktorý má v úmysle vybrať produkty, ktoré sú založené na prírode. Opatrnosť je potrebná pri predaji výrobkov, ktoré o sebe tvrdia, že sú prírodné. Môžu napríklad obsahovať malé množstvo rastlinných výťažkov, ale prevažná časť výrobku je na ropnej báze. Mnoho kozmetických výrobcov tvrdí, že ich produkty sú bezpečné, ale za krátkodobými výhodami používania daných produktov sa skrývajú negatívne dôsledky dlhodobého dennodenného absorbovania látok do pokožky. Rastúcim trendom je aj chemická citlivosť, ktorá sa môže vyvinúť kedykoľvek, a to aj po dlhodobom používaní rovnakého výrobku.

Prečo používať prírodnú kozmetiku

Prírodné kozmetické produkty sú bezpečnejšie, zdravšie alternatívy, najmä ak sú všetky ingrediencie zložené z prírodných látok. Kvalitná prírodná kozmetika obsahuje len aktívne prírodné látky, ako sú výťažky z rastlín, esenciálnych olejov alebo látok výlučne z organického pôvodu. Prechod na prírodné kozmetické prípravky vám môže pomôcť vyhnúť sa „kŕmeniu“ kože škodlivými chemikáliami. Mnohé kožné problémy, ako je akné, kontaktná dermatitída, podráždenie alebo alergie môžu vymiznúť akonáhle ropné a syntetické látky budú odstránené z režimu starostlivosti o pleť. Používaním plne prírodných produktov môžete prispieť k zdravej pokožke a zdravému telu v dlhodobom horizonte.

Pri výbere kozmetiky je potrebné si predovšetkým všímať zloženie produktov a symbol certifikačnej organizácie, ktorá produkty certifikovala. Jedine toto vám zaručí, že kupujete naozaj prírodnú kozmetiku bez zbytočnej chémie. Za jednu z vysoko rešpektovaných a uznávaných certifikátov sa považuje známka EcoControl , kde sú všetky produkty certifikované podľa najprísnejších požiadaviek. Okrem toho je účinnosť a bezpečnosť všetkých produktov klinicky potvrdená.

Prírodná kozmetika ANNEMARIE BÖRLIND

Medzi popredné priečky v oblasti certifikovanej prírodnej kozmetiky sa zaraďuje svetová značka ANNEMARIE BÖRLIND od nemeckého výrobcu Börlind GmbH, ktorá stavia na viac ako 50 - ročnej tradícii.

Ponúkajú tie najlepšie prírodné produkty starostlivosti o pleť, čo potvrdzuje **prvenstvo v predajnosti** na domácom nemeckom trhu. **Všetky produkty sú držiteľom certifikátu EcoControl**
**Všetky produkty sú 100% bez parabénov, PEG, parafínu, ropných derivátov, silikónových olejov, polycyklických zlúčenin, syntetických farbív a vôní.** Taktiež konzervačné látky sú získané výlučne z prírody.

Zakladateľkou spoločnosti je dnes už viac ako 90 – ročná Annemarie Lindner, ktorá svoje celoživotné úsilie zasvätila tejto značke, za čo jej boli uznané mnohopočetné významné ocenenia za celoživotnú prácu, inovácie, pleťovú kompatibilitu a účinnosť.

Pre viac info navštívte webovú stránku www.annemarie.sk

dodomacnosti.eu

Prírodná kozmetika a BIO kozmetika, v čom sa líšia? Viac než 60 percent toho, čo si dávame na pokožku, absorbuje naše telo. Z uvedeného dôvodu by sa do kozmetických výrobkov mali používať len tie najčistejšie ingrediencie. Organické a prírodné zložky sú efektívnejšie, než chemické deriváty z ropy, vosky a iné syntetické doplnky nachádzajúce sa v bežných kozmetických výrobkoch, ale zároveň pracujú v harmónii s pokožkou a telom. Z dlhodobejšieho hľadiska napomáhajú aj prirodzenému procesu hojenia a regenerácie. Prečítajte si celý článok na: www.dodomacnosti.eu

dagmar12

Ahoj. Som v tejto otázke nová, preto by ma zaujímali akékolvek tipy do začiatkov s výmenou kozmetiky za prírodnú :) aké značky sa vám osvedčili, kde nakupovať atd.

alicazazrak

Ja mozem doporucit znacku pevonia botanica. Tiez som ju pouzívala na zaciatku- poznala som ju od mojej mamy, ta ich kremy pouzivala roky :) a teda zatial spokojnost, hlavne u mna na suchu plet