Superpotraviny, ktoré dokážu predísť rakovine

BRATISLAVA 1. februára (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Často sa ešte celkom nevie prečo je to tak, no niektoré potraviny a nápoje sú účinnými bojovníkmi proti rakovine. Samozrejme, zaručený recept neexistuje, no pravdou ostáva, že isté "superpotraviny“ dokážu znižovať riziko vzniku nádorov či brániť ich rastu. A ak tomu ...

BRATISLAVA 1. februára (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Často sa ešte celkom nevie prečo je to tak, no niektoré potraviny a nápoje sú účinnými bojovníkmi proti rakovine. Samozrejme, zaručený recept neexistuje, no pravdou ostáva, že isté "superpotraviny“ dokážu znižovať riziko vzniku nádorov či brániť ich rastu. A ak tomu ani napriek viacerým výskumom neveríte, určite vám neuškodia, práve naopak – sú plné živín a vitamínov.

Lesné plody

Čučoriedky, maliny či brusnice obsahujú fytochemikálie, ktoré vás môžu ochrániť pred viacerými typmi rakoviny. Napríklad čoraz populárnejšie acai bobule testovali vedci z Floridskej univerzity a prišli na to, že dokážu ničiť rakovinové bunky.

Čučoriedky rovnako pôsobia na tieto bunky v pečeni a brusnice pomáhajú ženám – sú totiž zbraňou proti rakovine vaječníkov. Výnimočné účinky lesných plodov sa využívajú aj pri príprave liečiv, v lekárňach nájdete rôzne extrakty.

Zelený čaj

Zelený čaj je v rámci boja proti rakovine priam zázračný vďaka látkam zvaným katechíny. Tie pozitívne účinkujú napríklad u žien, ktoré sa chcú chrániť pred rakovinou prsníka. V tomto prípade je jasné, prečo je to tak – ide konkrétne o katechín EGCG, ktorý nádoru v prsníku bráni v raste. Stačia dve šálky zeleného čaju denne!

Cesnak a cibuľa

Protirakovinové účinky cesnaku potvrdilo množstvo výskumov, pričom najčastejšie sa spája s rakovinou orgánov patriacich do tráviacej sústavy. Preventívne však pôsobí proti všetkým druhom tejto choroby.

Americký Národný inštitút pre rakovinu napríklad zistil, že čím viac cesnaku človek konzumuje, tým nižšie je riziko vzniku rakoviny žalúdka, hrubého čreva a konečníka. Iná štúdia zas ukázala, že ženy v strednom veku, ktoré konzumujú cesnak, si znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 50 percent. Pridávajte čerstvý cesnak kam len môžete, prípadne existujú aj rôzne kapsule s výťažkom účinných látok z cesnaku.

Ak k tomu často konzumujete aj cibuľu či pór, riziko vzniku mnohých druhov rakoviny znižujete ešte viac.

Brokolica

Muži, ktorí sa boja rakoviny prostaty, by si mali štyrikrát do týždňa dopriať brokolicu. Proti tejto zákernej chorobe dokážu bojovať aj kapusta či ružičkový kel.

Paradajky

Harvardský výskumník Edward Giovannucci porovnal 72 rôznych štúdií amerického Národného inštitútu pre rakovinu a prišiel na to, že lykopén, ktorý sa nachádza v paradajkách, má významné protirakovinové účinky. Platí to predovšetkým pri rakovine prostaty, prsníka, pľúc a konečníka.

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv sa síce k týmto výsledkom postavil odmietavo, keďže podľa neho neexistuje dostatok dôkazov, no o tom, že sú paradajky zdravé, aj tak nemožno pochybovať.

Červené víno

Účinnou látkou v červenom víne je antioxidant resveratrol, ktorý nájdete v hrozne. Jeho koncentrácia je najväčšia práve vo víne. Vedci z University of Nebraska dokázali, že dokáže ničiť zabrániť abnormálnemu rastu buniek, ktorý vedie k rakovine prsníka, ich kolegovia z University of Alabama zase pri pokusoch na myšiach zistili, že potraviny s pridaným resveratrolom u nich o 87 percent znížili riziko vzniku nebezpečných druhov nádorov prostaty.

Treba si však dávať pozor na to, aby ste vína a celkovo alkoholu nepili priveľa, keďže práve to sa spája s vyšším rizikom rakoviny. Pohárik červeného denne postačí.

Kurkuma

Toto oranžovožlté indické korenie dokáže poraziť viaceré choroby vďaka účinnému antioxidantu kurkumínu. Spomaľuje rast rakovinových buniek a vie dokonca predchádzať ich vzniku. Pozitívne je, že ho netreba jesť veľa, postačí jedna čajová lyžička denne.

American Cancer Society však tvrdí, že kurkumín môže tlmiť účinky niektorých protirakoviných liekov, preto ho v tomto prípade netreba jesť priveľa a radšej sa poraďte s lekárom.

Sója

V sójových bôboch sa nachádza genisteín, ktorý dokáže ochrániť pred druhmi rakoviny spojenými s hormónmi. Tiež tlmí účinky viacerých proteínov, ktoré súvisia s bujnením rakovinových buniek.

Ak chcete bojovať proti tejto zákernej chorobe pomocou sóje, mali by ste skonzumovať okolo 50 gramov denne, pričom pomôže aj tofu.

Zdroj: caring.com