Alergény a štyri ročné obdobia

Pre alergiu sú rizikové všetky 4 ročné obdobia, a to napríklad vtedy, keď sa z alergie vyvinie bronchiálna astma - ochorenie dýchacích ciest, pri ktorom sa z dôvodu zápalu ich výstelky tvorí hlien vo zvýšenej miere a dôjde k zúženiu týchto ciest.
Alergény sú látky, ktoré vyvolávajú u alergikov alergické prejavy. Najbežnejšími príznakmi alergickej reakcie sú: nádcha, dráždivý kašeľ, problémy s dychom, vyrážky, opuchy, zápal spojiviek a ďalšie prejavy vyžadujúce rýchlu zdravotnícku pomoc.
Druhy a pôvod alergénov: ------------------------

Vzdušné, čiže respiračné alergény, sú najmä:

  • peľové zrnká zo stromov a krovín, ako sú: brezy, jelše, liesky, hrab, dub, buk, gaštan, jedľa, oliva, jaseň, vtáčí zob, cyprus, topoľ, vŕba, javor, baza, pagaštan, orech, platan, brest a lipa.
  • peľové zrná z tráv obilnín a bylín sú: mätonoh, timotejka, psiarka, psinček, raž, kostrava, medúnok, lipnica, pýr, reznačka, stoklas, metlička, kukurica, palina, ambrózia, zlatobyľ, púpava, slnečnica, mrlík, loboda, láskavec, žihľava, skorocel, múrovník, štiav, repka.
  • prach veľkosti do 10 mikrometrov, ktorý dráždi. Sám alergie nespôsobuje, avšak obsahuje alergény, ktoré spôsobujú alergie. Problematický prach môže byť ako z vnútorného, tak i z vonkajšieho prostredia. Nebezpečné sú v ňom obsiahnuté pele a plesne, chĺpky domácich zvierat, roztoče, čiastočky hmyzu. Napríklad, 1 gram prachu v domácnosti môže obsahovať až 15 000 roztočov. Príznaky alergie na alergény z prachu trvajú celý rok a maximum negatívnych prejavov je v jesennom a zimnom období.
  • huby a plesne sú producentmi alergicky pôsobiacich spór, ktoré sa šíria vzduchom podobne ako peľové zrnká. Dôležitý je obsah spór vo vzduchu, vrcholí v lete a na začiatku jesene.
  • alergény z domácich zvierat sa vyskytujú v ich slinách, srsti, kožnom maze, krvi, v perí a výlučkoch a alergizujú buď priamo, alebo ako súčasť prachu.

Najsilnejšie alergizujú alergény z mačky, koňa či malých hlodavcov. Ak máte deti so sklonom k alergii, je vhodné vyhýbať sa chovaniu domácich zvierat, aby častým stykom so zvieratkom nedochádzalo k ich zvýšenej citlivosti – senzibilizácii.

Ďalšie typy alergénov:

  • látky po bodnutí hmyzom, ako sú včely, osy, sršne a podobne. Po bodnutí môže miesto vpichu očervenieť, svrbí a môže dôjsť k opuchom rôzneho rozsahu. Reakcie u ľudí sú rozdielne intenzívne a s každým ďalším bodnutím sa môžu zintenzívňovať, dokonca môže nastať úmrtie. Ak trpíte alergiou na bodnutie hmyzom, je potrebné mať pri sebe tzv. balíček prvej pomoci.
  • alergény môžu byť v potrave, v liekoch, čistiacich prostriedkoch. Celý rad alergizujúcich látok rôzneho pôvodu spôsobuje napríklad kožné problémy a počet nových alergénov neustále rastie s rozvojom priemyslu a zmenami v životnom a pracovnom prostredí.

Alergény podľa ročných období

Pre chorých na astmu rozdelíme alergény podľa 4 ročných období. Tri ročné obdobia sú rizikové pre ľudí, ktorí trpia alergiami na peľ rastlín, či už tráv, alebo drevín. Z dôvodu rozšírenia práve peľových alergií (50 % alergií na Slovensku patrí k peľovým alergiám) je pre alergikov potrebné poznať tzv. peľovú sezónu. Je potrebné vedieť, že aj v zime môžu alergiu komplikovať pele z liesky, vŕby a jelše, pokiaľ začnú kvitnúť vo februári či začiatkom marca.
Hlavná peľová sezóna sa delí na 3 hlavné obdobia:

  1. skoré jarné obdobie
  2. druhá časť jarného obdobia a prvá polovica letného obdobia
  3. obdobie vrcholiaceho leta a začiatok jesene

Pre alergiu sú rizikové všetky 4 ročné obdobia, a to napríklad vtedy, keď sa z alergie vyvinie bronchiálna astma - ochorenie dýchacích ciest, pri ktorom sa z dôvodu zápalu ich výstelky tvorí hlien vo zvýšenej miere a dôjde k zúženiu týchto ciest. Kašeľ, ktorým sa organizmus snaží zbaviť hlienov, mimoriadne často sprevádza alergická rinitída (2). Pre predchádzanie alergii a pre liečbu už vzniknutej astmy je dôležité poznať príčiny - spúšťače alergie, ako aj príznaky alergickej reakcie. K závažným ochranným opatreniam patrí zamedzenie kontaktu so spúšťačom alergie a pravidelná terapia, čiže umelý proces, ktorý vedie k uzdraveniu jedinca.

Ľudia s astmou a peľovými alergiami, u ktorých sa jedná práve o zdravotné ťažkosti v súvislosti s ročným obdobím, majú mať denník príznakov, do ktorého zaznamenajú kedy a ako často mali príznaky alergickej nádchy alebo astmy. Príznakom peľovej alergie býva senná nádcha (rinitída). Táto nádcha je typická výtokom z nosa, kýchaním, slzením, svrbením očí, upchatým nosom.

Jar

Je to hlavná peľová sezóna briez, v domácnosti začínajú kvitnúť kvety, akým je zimolez a ruža (tie umiestnite von alebo na chodbu). Alergiu môžu potenciálne zhoršovať všetky kvety, ktoré kvitnú na jar. Obdobie rizika je od apríla do mája.

Ako sa ochraňovať pred spúšťačmi alergie:

  • Sledujte koncentráciu peľov v ovzduší. Dnes sú bežne dostupné peľové správy, ktoré informujú o stave kvitnutia rastlín a o následnej koncentrácii peľu v ovzduší v jednotlivých oblastiach Slovenska.
  • Používajte slnečné okuliare.
  • Ráno a podvečer zatvorte okná a dvere, aby sa peľ nedostal do domácnosti a nevíril v nej.

Leto

Je to obdobie trávových peľov. Alergiu zhoršuje, ak alergik kosí trávu, nakoľko zvyšuje vo svojom prostredí koncentráciu peľov. Taktiež je potrebné zdôrazniť, že jar a leto nie sú jedinými obdobiami rizika alergie zo stromov, akými sú liesky a jelše, keďže tieto stromy môžu uvoľňovať peľ aj mimo sezóny. Obdobie typického letného rizika je však od apríla do mája.

Ako sa ochraňovať pred spúšťačmi alergie:

  • Sledujte koncentrácie peľov v ovzduší
  • Po príchode domov sa prezlečte a pred spaním sa osprchujte, nakoľko peľ si prinášate domov na šatách, aj na vlasoch a pokožke. Je vhodné zamedziť prenosu peľu na posteľné prádlo.
  • Pri praní a pri čistení používajte chemické prostriedky s ohľadom na to, že môžu zhoršovať dráždenie dýchacej sústavy

Jeseň

Jeseň je vlhkejšie obdobie, ktoré je sprevádzané zvýšeným výskytom plesní v ovzduší.
V jesennom období sa snažte v domácnosti odstraňovať závady, ktoré udržiavajú zvýšenú vlhkosť, a tým aj zvýšený výskyt plesňových spór. Tieto sa vyskytujú jednak v prírode, v zalesnených oblastiach, v záhradách, ako aj v domácnostiach na zrelom ovocí či v zemine izbových rastlín. Plesňové a hubové spóry niekedy nevieme rozpoznať zrakom. Pre vyhnutie sa týmto alergénom preto pozorne sledujte príznaky, ktoré alergia na nich spôsobovala v minulosti a opustite daný priestor. Keďže jesenné obdobie je chladnejšie a začína sa kúriť, zabezpečte stálu teplotu vzduchu a jeho cirkuláciu, aby sa znížil výskyt plesní a prachových roztočov.

Ako sa ochraňovať pred spúšťačmi alergie:

  • Zatvorte dvere pri varení a sprchovaní sa, aby sa vlhkosť v byte nezvyšovala.
  • Ak máte možnosť, odsávajte paru v kúpeľni.
  • Kontrolujte stav, aby nedochádzalo k únikom vody, a tak aj k zvyšovaniu vlhkosti v domácnosti.
  • Zariaďte odstránenie opadaného lístia a opadaných konárov zo záhrady.
  • Kompost v blízkosti obydlia alebo záhrady, kde sa zdržiavate, majte dostatočne ďaleko a držte v špeciálne uzavretej nádobe alebo v upravenom tesnom priestore.

Zima

Je obdobie, v ktorom ide najmä o riziká alergických prejavov u ľudí trpiacich astmou, pretože studený vzduch môže spúšťať alergické príznaky. K nim sa môžu pridružiť alergizujúce prachové roztoče a plesne. Vo februári a začiatkom marca, hoci ešte nie je jar, môžu alergiu komplikovať už aj pele z liesky, vŕby a jelše.

Ako sa ochraňovať pred spúšťačmi alergie:

  • Odstráňte prach z umelého vianočného stromčeka a z ozdôb vlhkou handrou, aby prach alergiu nespustil.
  • Sviečky používajte ako dekoráciu, pre možný alergizujúci vplyv dymu a používajte nearomatizované sviečky.
  • Posteľnú bielizeň a uteráky meňte najmenej 1x týždenne a perte pri teplotách 55 - 60 stupňov C.
  • Snažte sa mať čo najmenej prachu na miestach, kde sa nachádzate.

Liečba alergie

Hlavným princípom je odstránenie alergénu alebo obmedzenie kontaktu s alergénom, ak už vieme, čo alergiu spôsobuje.
Pokiaľ je nevyhnutná liečba alergie, dôsledne sa riaďte pokynmi lekára, aj keď je to často liečba časovo náročná a môže trvať dlhý čas.

Literatúra:

- Košturiak Radovan.: Štyri ročné obdobia, 2007, str.12-19 - Špicák Václav, Hrubiško Martin: Alergia, čím viac o nej budete vedieť, tým menej Vás bude trápiť, UCG Inštitút pre alergiu, 2005,10-62