Slnko je dobrý sluha ale zlý pán pre psoriatika

Teplotné rekordy a výstrahy pred horúčavami od hydrometeorológov nenechavajú „chladnými“ zdravých či chorých. Ľudia trpiaci špecifickým ochorením imunity, ktoré sa viditeľne prejavuje na koži formou šupín či výsevov, by sa mali mať na pozore.

Teplotné rekordy a výstrahy pred horúčavami od hydrometeorológov nenechavajú „chladnými“ zdravých či chorých. Ľudia trpiaci špecifickým ochorením imunity, ktoré sa viditeľne prejavuje na koži formou šupín či výsevov, by sa mali mať na pozore. Istá miera slnečného žiarenia pomáha zmierňovať prejavy ochorenia, no vysušená či spálená pokožka môže psoriatikovi značne priťažiť.

UVB slnečné žiarenie dokáže prejavy psoriázy zlepšiť. Keď pacient dodržiava všetky opatrenia, môže sa vďaka slnku dočkať hladšej a menej začervenanej pokožky. Slnečné lúče však spôsobujú aj spálenie pokožky. Príliš dlhé vystavenie kože naopak lupienku provokuje ku zhoršeniu jej prejavov. Preto je opaľovanie osožné, ale iba v rozumnej miere. Súčasťou slnečných paprskov je aj UVA žiarenie, ktoré spôsobuje vrásky. Naviac hrozí vznik zhubného nádoru – melanómu.

„Psoriatikom radíme nevystavovať sa dlhodobo slnečnému žiareniu, opaľovať sa primerane, používať opaľovacie krémy. Výber konkrétneho krému či UV faktoru závisí od typu kože: čím je bledšia, tým odporúčame vyšší UV faktor. Bledá koža a mnohopočetné znamienka na tele si samozrejme vyžadujú maximálny faktor (50+) a pokiaľ možno vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu, “ odporúča MUDr. Peter Kozub z dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Po lete sa koža so psoriázou opäť vráti do svojho pôvodného stavu. Napriek tomu, že je psoriáza nevyliečiteľné ochorenie, každý pokrok medicíny dáva pacientom novú nádej. Tretie tisícročie prinieslo v liečbe psoriázy nové trendy. Liečba biologikami otvára nové možnosti terapie.