Psoriáza – víťazstvo či prehra?

„To že sa psoriáza zjavila u mňa ma zasiahlo,“ začína svoje rozprávanie Majka Cetkovská. Začala liečbou - klasicky masťami a rôznymi prípravkami – bezúspešne.

Život je sústavný boj, je len na nás ako zabojujeme

„To že sa psoriáza zjavila u mňa ma zasiahlo,“ začína svoje rozprávanie Majka Cetkovská. Začala liečbou - klasicky masťami a rôznymi prípravkami – bezúspešne. Hľadala, skúmala, skúšala... začala sa tomu venovať, tak ako rôznym iným aktivitám vo svojom živote, naplno. V tom čase boli pre psoriatikov kúpele Smrdáky jediným azylom. Jej kamaráti Alenka a Mirko odtiaľ prišli nabití energiou bojovať so psoriázou a založiť klub SPaA aj v Martine. „Ako jediná som zareagovala na ich výzvu stretnúť sa“ a tak vznikol martinský klub Spoločnosti psoriatikov a atopikov ako pobočka SPaA SR. Najprv boli len traja. Našli lekárov- dermatológov, ktorí mali o nich záujem. „Bavilo nás to, aj sa porozprávať ako kamaráti, aj prebrať útrapy choroby, kto čo vyskúšal, ako sa to osvedčilo. No a mne, ako organizátorke stretnutí, to už prischlo nastálo,“ hovorí o začiatkoch klubu v Martine.

Teší ma keď sa veci hýbu dopredu

„Začali sme vymýšľať rôzne programy, besedy, organizované stretnutia s lekármi, vydávali sme letáky, písali články,“ ešte vždy s nadšením spomína Majka na začiatky klubu. To bolo v roku 1993. Odvtedy sa Majka zapájala do stále nových a väčších aktivít, jej pôsobenie sa rozšírilo na celé Slovensko a jej meno nie je neznáme pre mnohých pacientov, ale aj lekárov zaoberajúcich sa kožnými ochoreniami. Mária Cetkovská sa stala členkou výkonného výboru SPaA SR, redakčnej rady bulletinu Helios, a je stále tlačovým hovorcom spoločnosti. Jedného času pôsobila aj ako viceprezidentka celoslovenskej SPaA SR a poradca pre regionálne kluby.

Bodkáčik – združenie pre mladých

„Časom vznikla potreba urobiť niečo aj pre deti a mládež s kožnými ochoreniami. Cieľom bolo pomôcť práve tejto skupine, ktorá trpí ochorením a jeho vplyvom na psychiku a vyčlenením z bežných aktivít života asi najviac,“ hodnotí dôvody vzniku Bodkáčika. Aj keď sama je na biologickej liečbe a psoriáza ju už natoľko nezaťažuje, nezabudla aké sú útrapy s ňou spojené. Združenie pre deti a mládež zakladala v roku 2009. Rieši jeho program, marketing a komunikáciu, financie, nábor nových síl a členov, ale aj občasné problémy.

„Stretnutia s mladými mi dodávajú energiu a úsmev. Vždy sa na nich teším.“ Ak vy sami máte chuť zúčastniť sa, alebo zapojiť do tvorby, prispieť nejakým spôsobom k aktivitám združenia, tak neváhajte a kontaktujte Majku cez www.bodkacik.sk. „Stále hľadáme nových spolupracovníkov v každom regióne a nezáleží na odbornosti alebo diagnóze, radi privítame pacientov, lekárov, medikov, farmaceutov alebo aj ľudí, ktorých kožné choroby netrápia, ale chcú nejako pomôcť,“ uzatvára svoju výzvu Majka Cetkovská.