Kakao a čokoláda

Kakao, podobne ako horká čokoláda s obsahom najmenej 75 % kakaa, je bohatým zdrojom antioxidantov, najmä flavonoidov.

Kakao, podobne ako horká čokoláda s obsahom najmenej 75 % kakaa, je bohatým zdrojom antioxidantov, najmä flavonoidov. Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardio-vaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. V takejto podobe má kakao vplyv na rozšírenie ciev a zvýšenú mikrocirkuláciu. Mliečne prísady v mliečnej čokoláde redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úroveň nasýtených tukov, čím negujú potenciálne benefity kakaa pre srdce. Niektoré štúdie zistili krátkodobý vplyv na zníženie hladín LDL cholesterolu po konzumácii tmavej čokolády.