Pochutnajte si na čokoláde! Kvalitná a v malom množstve telu prospieva

Táto kakaová pochúťka patrí medzi najpopulárnejšie sladkosti na svete. Dnes už existuje veľa druhov čokolád, a preto sa často hovorí, že je nezdravá. No nie je tomu celkom tak, poďme sa pozrieť na to, ktorá čokoláda je tá pravá a koľko množstva telu prospeje.
žena a čokoláda
**Pravá čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka - kakaových bôbov,** ktoré sa fermentujú a sušia na slnku a potom sa opražia, aby sa rozvinula ich chuť. Pražené sa vylúpu a zomelú. Počas mletia sa v kakaových bôboch rozpúšťa tuk a vzniká tak horká a mastná kakaové hmota, ktorá je základom čokolády. Potom sa do nej pridávajú rôzne **prísady,** aby mala typickú chuť - mliečna sušina, cukor, aromatické látky a iné.

Pri výroby čokolády sa používajútri odrody kakaových bôbov :

1. Odroda Criollo- sú najdrahšie a najcennejšie, pochádzajú z oblasti Mexika a strednej Ameriky. Iba 10% čokolády sa vyrába z týchto zŕn. Sú menej horké a aromatickejšie oproti iným a to ich robí výnimočnými.

2. Odroda Forastero- až 80% čokolády sa vyrába z tohto typu.

3. Odroda Trinitario - hybrid Criolla a Forastera, používa sa pomenej.

biela čokoláda

Aké čokolády existujú?

  • Horká - vysoký obsah kakaa
  • Mliečna - okolo 20-30% kakaa
  • Biela - obsahuje len kakaové maslo, mlieko a cukor
  • Čokolády s prísadami a ochutené čokolády - veľmi obľúbené, ale podiel kakaa je malý
  • Bio čokoláda, čokoláda pre diabetikov
  • Čokoládové pochúťky- - - - - -

Odopierate si čokoládu? Nemusíte! Pozrite sa, prečo:

Musíte sa vzdať čokolády?

čokoláda

Pozitíva čokolády

  • ochrana pred zlým cholesterolom
  • prevencia pred vznikom trombózy
  • prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami
  • obsahuje nízky podiel kofeínu
  • vysoký obsah antioxidantov
  • podporuje tvorbu endorfínov - hormónov šťastia.

Ako si vybrať tú správnu čokoládu a koľko si jej dopriať?

Bohužiaľ, lacné čokolády obsahujú minimálne množstvo tej najdrahšej suroviny - kvalitného kakaového masla a veľmi veľa cukru a náhradných sladidiel. No určite si radšej priplaťte za kvalitnejšiu čokoláda s vysokým obsahom kakaa a doprajte si 1-2 tabličky denne, ktoré vám po celom dni určite dobre padnú, zlepšia vám náladu a telu doprajú látky, ktoré potrebuje (fenoly, antioxidanty).


Čokoláda v malom množstve prospieva. Prečítajte si o tom:

Musíte sa vzdať čokolády?