Prírodná kozmetika a slnečná ochrana

Vlastný ochranný systém, pozostávajúci z DNA, melanínu a chlpov či vlasov pracujú odlišne pre každého z nás. UVA lúče penetrujú hlboko do strednej vrstvy kože zvanej dermis, kde poškodzujú tkanivá, vytvárajú voľné radikály a prispieva k predčasnému starnutiu. UVB lúče pôsobia na hornú vrstvu kože zvanej „epidermis“ a spôsobujú spálenie kože, zápal a podporujú vznik rakoviny.

Vlastný ochranný systém, pozostávajúci z DNA, melanínu a chlpov či vlasov pracujú odlišne pre každého z nás. UVA lúče penetrujú hlboko do strednej vrstvy kože zvanej dermis, kde poškodzujú tkanivá, vytvárajú voľné radikály a prispieva k predčasnému starnutiu. UVB lúče pôsobia na hornú vrstvu kože zvanej „epidermis“ a spôsobujú spálenie kože, zápal a podporujú vznik rakoviny.

Chemické verzuz minerálne UV filtre

Opaľovacie krémy vytvárajú na pokožke ochranu pred UVA a UVB žiarením. Existujú dva druhy UV filtrov – chemické (organické) UV filtre prenikajú pokožkou a premieňajú nebezpečné ultrafialové žiarenie na bezpečné infračervené žiarenie – teda na teplo. Na rozdiel od chemických (organických) filtrov pracujú minerálne (anorganické) filtre na inom princípe. Namiesto absorbovania UV filtrov, tieto UV filtre odrážajú a rozptyľujú UV žiarenie od pokožky ako malé zrkadlo.

Fakt, že väčšina chemických – organických UV filtrov prenikajú pokožkou, nezostáva bez následkov. V USA v roku 2009 volali zodpovedné úrady na poplach: viac ako 97 percent Američanov je zaťažených chemickým filtrom Oxybenzone. Táto chemická látka je okrem iného zodpovedná za podvýživené bábätká. .Väčšina konvenčných slnečných prípravkov s výnimkou certifikovanej prírodnej kozmetiky obsahuje nebezpečné chemické filtre (Ethylhexyl Methoxcinnamate, Benzophenone-3, Octocrylene, Homosalate). U mnohých chemických filtroch je dokázaný vplyv na hormonálny systém a boli identifikované aj v materskom mlieku. Mnohé chemické UV filtre a konzervačné látky okrem toho vyvolávajú alergie. Certifikovaná prírodná kozmetika zakazuje použitie otáznych a nebezpečných chemických UV filtrov v prostriedkoch na opaľovanie.

Mnohé opaľovacie krémy s čisto minerálnymi (fyzikálnymi) filtrami výrobcovia prírodnej kozmetiky však v roku 2010 prestali úplne vyrábať. Dôvodom bolo nariadenie EÚ.

Európska komisia a COLIPA navrhli na každom výrobku identifikovať UVA symbol, ktorý bude zároveň zaručovať, že UVA ochrana tvorí 1/3 SPF ochrany. Toto nariadenie vzniklo hlavne z dôvodu, že väčšina opaľovacích prípravkoch obsahovala minimálnu UVA ochranu alebo žiadnu. V oblasti UVB žiarenia funguje minerálna ochrana bezchybne, avšak v oblasti UVA výkonnosť minerálnych filtrov prudko klesá. Preto sa niektorí výrobcovia, ktorí vyrábali produkty založené výlučne na minerálnych filtroch rozhodli ich výrobu zastaviť. K tomuto rozhodnutiu prispelo aj nariadenie Európskej komiesie EU-Cosmetic regulations 1223/2009, ktoré od roku 2013 vyžaduje identifikáciu nano-častíc na INCI liste. Na obaloch musí byť uvedené, či je v kozmetike použitý nanomateriál – v zozname zloženia alebo INCI budú v budúcnosti označené všetky zložky v tvare nanočastíc dodatkom Nano.”

Nanočastice v slnečnej kozmetike

Taktiež používanie čiste minerálnych filtrov prináša so sebou i iný problém, a to nanočastice. Minerálne UV filtre sú momentálne v rozpore so zdravím a pod drobnohľadom kvôli tomu, že výrobcovia sa snažia čo najviac obmedziť vzhľad bielej kože po natretí krémom, preto používajú nanočastice, ktoré zabezpečia prehľadný povrch. Nanočastice môžu vstupovať do vitálnych orgánov, tkanív a dokonca i do telových buniek. Dostupné vedecké štúdie poukázali, že nanočastice použité v kozmetických prípravkoch môžu spôsobiť vážne poškodenia DNA (genetického materiálu buniek), narušiť funkcie buniek, čo môže viesť k rakovine. Odborníci hlásia, že čím menšie častice, tým viac sú bioaktívne a toxické. Ich schopnosť pôsobenia s inými živými systémami sa zvyšuje, pretože môžu ľahko preniknúť cez kožu, pľúca, v niektorých prípadoch krvi/mozgu. Akonáhle sú vo vnútri tela, môžu spôsobovať ďalšie biochemické reakcie ako je tvorba voľných radikálov, ktoré zabíjajú bunky. Od roku 2013, EU-Cosmetic regulations 1223/2009 vyžadujú identifikáciu nano-častíc na INCI liste.

Bezpečné chemické (organické) UV filtre

Predstavujeme prvotriedne svetové chemické (organické) filtre, ktoré sú spoľahlivé a bezpečné pre vaše zdravie, nepenetrujú pod kožu, účinne chránia proti obom spektrom lúčov UV-A a UV-B. Sú v súlade s OKO-testom, s výbornými výsledkami testovania. Nepredstavujú žiadnu hrozbu pre vaše zdravie, ponúkajú optimálnu slnečnú ochranu proti UVA a UVB lúčom. Tieto chemické (organické filtre) nájdete v certifikovaných slnečných prípravkoch vybraných značiek.

Tinosorb S – INCI názov BisEthylhexyloxyphenol, Methoxyphenyl Triazine (INCI názov)
Tinosorb M [Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol] (INCI názov)
Uvinul T 150 [Ethylhexyl Triazone] (INCI názov)
Uvinul MC 80 [Ethylhexyl Methoxycinnamate] (INCI názov)
Neo Heliopan OS – Ethylhexyl Salicylate (INCI názov)
Eusolex 9020 – Butyl Methoxydibenzoylmethane (INCI názov)