Príbeh Vlada, Prešov

Vlado sa začal podnikať ako 28 ročný. Rozhodol sa skúsiť šťastie s predajom plastových okien. „Zo začiatku to bolo celkom dobré, darilo sa mi, ale po troch rokoch začali prvé problémy. Prišla kríza, alebo sa na ňu aspoň každý vyhováral, to je už teraz jedno...,“ máva rukou nad dôvodom svojho neúspechu.

Neúspech v podnikaní priniesol ďalšie zlo - psoriázu

Akoby to nestačilo pridali sa k tomu aj zdravotné komplikácie. Mladý muž, ktorý dovtedy takmer nepoznal, čo je to byť chorý, zrazu zistil, že má problém. „Hovorí sa, že stres je jedným z faktorov ktorý spúšťa psoriázu a asi to tak bolo aj u mňa,“ hodnotí Lukáč dôvody prepuknutia svojej choroby. Najprv sa mu objavili ložiská na lakťoch, ktoré spočiatku neriešil, aj keď už tušil, o čo ide. Keď sa psoriáza začala rozširovať, skúšal sa liečiť „svojpomocne“ voľne dostupnými prostriedkami.

Nakoniec musel vyhľadať odbornú pomoc

Psoriáza ho dohnala do odbornej ambulancie. Začal liečbou kortikoidnými masťami, ale tie zaberali vždy len nakrátko. Jedna tuba vydržala na dve použitia, lebo psoriáza už zasiahla celé telo. Po niekoľkých mesiacoch natierania prešiel na tabletkovú liečbu, ale ani tu sa nedostavil požadovaný efekt. Celé to trvalo asi dva roky, počas ktorých vyskúšal viacero druhov liekov, ale nič nepomáhalo. Nakoniec musel byť kvôli psoriáze hospitalizovaný. „Trávil som hodiny na internete študovaním nových produktov, čítaním odborných aj laických diskusii, bol som zúfalý, predtým som nebýval ani len prechladnutý,“ opisuje Lukáč svoje pocity. Po vyčerpaní všetkých možností bol navrhnutý na biologickú liečbu a preradený do starostlivosti MUDr. Kláry Martináskovej, z kožného oddelenia v nemocnici v Prešove. Musel absolvovať rad vyšetrení, odstránenie krčných mandlí a až potom dostal svoju prvú injekciu.

Biologická liečba zabrala

„A to, čo sa začalo diať potom, bolo naozaj super, po 6 týždňoch som bol úplne bez prejavov, všetky ložiská zmizli. Ten pocit je ťažké opísať, ako keby ste dostali novú, zdravú kožu,“ usmieva sa. Momentálne si mladý muž hľadá nové životné uplatnenie. Verí, že minimálne zdravotný stav už nebude prekážkou.