Pozor na prehriatie pri behu (plus naliehavá výzva)

Krásne počasie nás ťahá von za športom, no nie všetci sa staráme o to, čo naše telo pri fyzickej záťaži na slnku potrebuje. Nie je to iba pokrievka hlavy, dobre odvetrané oblečenie, ale hlavne voda. Vlastne, veľa vody. Nestačí sa napiť pred športovaním len doma. Aj niekoľko aktívnych minút strávených pohybom „s pieckou“ nad hlavou vám vie poriadne zavariť.

Krásne počasie nás ťahá von za športom, no nie všetci sa staráme o to, čo naše telo pri fyzickej záťaži na slnku potrebuje. Nie je to iba pokrievka hlavy, dobre odvetrané oblečenie, ale hlavne voda. Vlastne, veľa vody. Nestačí sa napiť pred športovaním len doma. Aj niekoľko aktívnych minút strávených pohybom „s pieckou“ nad hlavou vám vie poriadne zavariť.

Športovanie počas leta je úžasne zdravá aktivita, pokiaľ sa robí správne. Ponúkame nám celý rad priaznivých účinkov na naše zdravie, kondíciu, postavu. Treba však zohľadniť aj to, kedy je najlepší čas si ísť zabehať. Máte predstavu?

Beh v niektorých extrémnych klimatických podmienkach je bezpečný, keď ste naň pripravení. Nerešpektovanie bezpečnostných opatrení v horúcom počasí môže viesť k sérii vážnych zdravotných problémov.

Chcete sa dostať do skvelej kondície? Prečítajte si viac o behaní, jeho prednostiach či dôležitosti rozcvičky TU.

Prehriatie

Vaše telo má chladiaci mechanizmus, ktorý reguluje teplotu počas cvičenia, napríklad potením. Pot našu pokožku ochladzuje a odchádza preč odparovaním z povrchu kože. Krv v blízkosti kože sa ochladí a vaša teplota zostane regulovaná.

Vaše telo sa prehrieva, keď kyslík núti našu krvi ponáhľať sa do svalov a menej smerom k pokožke, aby sa ochladila. V extrémne horúcom počasí, môže takáto nestabilita zvýšiť našu vnútornú teplotu. Počúvajte svoje telo. Znížte z času na čas intenzitu vášho behu, aby ste, takpovediac, nezhoreli zvnútra.

Dehydratácia

Dehydratácia je spôsobená nedostatkom tekutín v cirkulujúcom obehu a v telových tkanivách, ktorý je potrebný na optimálnu funkciu tela. Môže to byť spôsobené nadmerným potením, nadmerným močením, nedostatočným príjmom tekutín a inými poruchami.

Súvisiace články:

Náročnosť vášho behu určuje, koľko tepla vyprodukujete. Intenzívne športovanie si vyžaduje aj intenzívnejšie doplňovanie tekutín. Pri športe totiž strácame cenné tekutiny. Konzumácia veľa vody pred, počas aj po behu nám môže pomôcť zostať v pohode. Snažte sa poriadne piť z vašej fľašky aspoň každých 20 minút. Cieľom je zostať hydratovaní bez toho, aby ste pociťovali smäd. Smäd je známkou dehydratácie, a vaše telo je vtedy už prehriate. Okrem pitnej vody, ktorej sa napijete, nalejte si pár kvapiek aj na hlavu a krk, aby ste sa ochladili.

Vyhnite sa extrémne horúcim dňom

Ak sa rozhodnete behať, nepúšťajte sa do toho medzi poludním a pätnástou hodinou poobede, kedy teploty dosahujú svoje maximá. Namiesto toho sa rozhodnite pre beh v skorých ranných hodinách alebo neskoro večer, kedy sú teploty znesiteľnejšie.

Skúste sa nevystavovať priamemu slnečnému žiareniu. Práve tým si môžete spôsobiť prehriatie. Beh v dopoludňajších hodinách je pravdepodobne najlepšia voľba, ktorú odporúčajú aj svetoví olympionici Aj kvalita vzduchu je v tom čase najlepšia.

**Výzva:** Vo dvojici sa športuje oveľa ľahšie. Pridajte sa k šikovným babám na našom fóre, behajte a cvičte s nimi vo fitnes centre. **Viac [TU](/forum/205479/beh-na-hradzi-plus-cvicenie-vo-fitkuvazovova-zoracentrum/)**
### Príprava

Vždy použite opaľovací krém, než sa ukážete slnku a noste na behanie svetlé farby. Oblečenie by malo byť vyrobené z materiálu z mikrovlákien. Tento typ materiálu dýcha ľahšie ako bavlna a pomôže vás zostať v pohode. Používajte nejakú ochranu hlavy.

Varovné príznaky

Zostaňte stále pozorní, keď beháte v horúčave. Ak začnete pociťovať kŕče, okamžite prestaňte behať a napite sa. Ak máte pocit závratu a nevoľnosti, môže sa jednať o vyčerpanie z horúčavy. Zvracanie a problémy koordinácie sú ďalšie príznaky vyčerpania z tepla.

Pridajte sa aj dnes do fóra, kde sa diskutuje o účinkoch BEHANIA:

  • Pomáha nám beh pri chudnutí? Zbavíme sa ním nadmerného telesného tuku? Ako a kedy behať? Tisíce ľudí vám v našom fóre radia ako na to. Kliknite si viac v téme: Aby sa beh stal našou drogou