Zabudnite na to: Dovolenka vám depresiu nevylieči!

Hoci je slnečné obdobie, pozitívna nálada na nás dýcha z každého kúta, vy máte dôvody na to neusmievať sa. Pokiaľ sa sužujete negatívnymi myšlienkami už dlhší čas a stávate sa pre okolie nevrlým, odsledujte si ďalšie príznaky stavu, ktorým možno trpíte – depresia.

Hoci je slnečné obdobie a pozitívna nálada na nás dýcha z každého kúta, vy máte dôvody na to neusmievať sa. Pokiaľ sa sužujete negatívnymi myšlienkami už dlhší čas a stávate sa pre okolie nevrlým, odsledujte si ďalšie príznaky stavu, ktorým možno trpíte.

Príznaky depresie

Smutná nálada, spomalené myslenie, konanie, pesimizmus, samovražedné myšlienky, znížený záujem o okolie, o prácu, zábavu, pocit menejcennosti, vnútornej prázdnoty, beznádejnosť. Pacient nechce chodiť von, do práce ani na zábavu, nič ho nezaujíma. Nestará sa o seba, vyzerá zanedbaní. Nezaujímajú ho ani činnosti, na ktoré sa predtým tešil. Podceňuje svoje schopnosti, cíti sa zbytočný.

Súvisiace odkazy:

Pridáva sa k vašim každodenným stavom strach a úzkosť? Postrehli ste dokonca aj útlm mimiky, máte spomalené pohyby alebo naopak nepokoj? Všetky tieto znaky sú viditeľné prejavy, ktoré netreba hlboko skúmať lekárskymi prístrojmi. Ako sa vám spí? Trpíte nespavosťou, nemáte ani veľkú chuť do jedla? K tomu všetkému sa ešte pridávajú hormonálne zmeny a poruchy menštruácie.

Dovolenky sú zakázané!

Pacient s akoukoľvek depresívnou poruchou by mal navštíviť lekára alebo psychológa a liečiť sa podľa pokynov terapeuta. Dôležitá je aj podpora rodiny, radia psychiatri. Ako ešte pomôcť depresívnemu človeku? Depresívny človek na všetko reaguje negatívne. Nič mu nie je dobré.

Ťažkosti depresívneho nebagatelizujte. Nevyhovárajte mu negatívne presvedčenia, nepovzbudzujte ho, ani ho neutešujte. Nedovoľte mu, aby si v depresívnej fáze zobral dovolenku, robil dôležité životné rozhodnutia alebo menil zamestnanie.Depresívny človek je veľmi zraniteľný a citlivý, má pocit, že za nič nestojí, že nič nedokáže.

Nechajte ho bojovať

Nepresviedčajte ho, že sa musí ovládať alebo premôcť, že to zvládne silou vôle, ak bude chcieť. Prejavte pochopenie, nezosmiešňujte ho, nevyvolávajte v ňom pocit viny. Chorému dajte pocítiť, že za svoj stav nemôže, že nie je vinný.

Diagnostika depresie

Odlíšiť smútok od depresie nie je jednoduché. Pre stanovenie diagnózy je najdôležitejšia anamnéza, treba sa zamerať aj na predchorobie pacienta. Lekár sa potrebuje rozprávať aj s blízkymi osobami pacienta. Treba vylúčiť aj endokrinologické, infekčné, toxické ochorenia, ktoré môžu vyvolávať príznaky depresie.

Prevencia pred depresiou

Smútok v primeranej miere patrí k životu. Čo robiť, ak vás premáha a vy mu už nedokážete vzdorovať? Venujte sa tomu, čo vás baví. Zájdite do kina alebo si pozrite dobrý film doma. Začnite čítať vašu obľúbenú knihu. Alebo ste už dávno neboli v divadle? Komédia vás dobre naladí.

Zavolajte priateľom

Určite si na vás nájdu čas aj v dnešnom zaneprázdnenom období. Dobre urobí aj šálka voňavého čaju alebo horúcej čokolády. Zapáľte si voňavú sviečku, ponorte sa do relaxačného kúpeľa. Fyzická aktivita pomáha odolávať smútku. Vyplavujú sa totiž hormóny šťastia.