Nie vždy sa musí nádor chirurgicky z tela odstraňovať!

Vždy ste si mysleli, že neodmysliteľnou liečbou rakoviny je chirurgické odstránenie poškodených buniek? Existuje jeden druh nádoru, ktorý keď nebolí, nemusí sa ani liečiť. Hovoríme o tzv. leiomyóme alebo benígnom (nezhubnom) nádore vznikajúcom zo svalových buniek.

Vždy ste si mysleli, že neodmysliteľnou liečbou rakoviny je chirurgické odstránenie poškodených buniek? Existuje jeden druh nádoru, ktorý keď nebolí, nemusí sa ani liečiť. Hovoríme o tzv. leiomyóme alebo benígnom (nezhubnom) nádore vznikajúcom zo svalových buniek.

Je najčastejším nádorom tela maternice. Na krčku sa však vyskytuje zriedkavo, aj preto, že je tu málo svalových buniek. Nádor sa označuje aj ako fibróm, ak pochádza aj z väzivových buniek. Napadnutá maternica však zareaguje. Zväčší sa do nepravidelného tvaru.

Príznaky rakoviny maternice

Veľa žien nemá žiadne príznaky. Pokiaľ sa objavia, nádor môže spôsobiť častejšie močenie, pretože zväčšená maternica môže tlačiť na močový mechúr. Objavujú sa problémy so stolicou, ak tlačí na črevo a nepravidelnosť menštruačného cyklu.

Súvisiace odkazy:

Väčšie nádory

Veľkosť nádoru ovplyvňuje aj ďalšie príznaky a nepríjemné stavy ako sú tlaky na brušné orgány. Niekedy sa preruší prívod krvi k nádoru, keď tlačí na cievu, čo sa prejaví silnými bolesťami.

Nádor a tehotenstvo

Žena s leiomyómom na maternici môže mať problémy s otehotnením. Ak otehotnie, môže byť častejší potrat, predčasný pôrod alebo bolesti počas tehotenstva. Zvyčajne je nutný pôrod cisárskym rezom. Po pôrode zvyknú tieto pacientky silno krvácať.

Nepotrebná liečba?

Nie vždy sa musí nádor chirurgicky z tela odstraňovať. To platí aj v tomto prípade. Ak pacientka neudáva žiadne ťažkosti, liečba nie je potrebná. Ale je nutná kontrola u gynekológa raz za 6 mesiacov.

Krvácanie a prvá pomoc

V ťažších prípadoch však môže aj nezhubný nádor vyvolať urgentný zásah. Ak sa tlakom nádoru zastaví prívod krvi, pacientka má náhle vzniknuté silné bolesti a potrebuje bezodkladnú lekársku pomoc. V takom prípade ihneď vyhľadajte lekára! Pri silnom krvácaní sa podávajú lieky na zastavenie krvácania a urgentný operačný výkon.

Rýchly rast

Gynekológovia doporučujú odstránenie nádoru, ak veľmi rýchlo rastie, spôsobuje nejaké ťažkosti alebo silné krvácanie. Leiomyóm nachádzajúci sa na krčku alebo zasahujúci do krčka maternice je nutné odstrániť. Ak chce žena otehotnieť, nádor by mal byť odstránený. Po odstránení nádoru je pacientka vyliečená.

INFO plus

Nádor alebo rakovina je chorobný útvar, ktorý vzniká nadmerným, nezávislým a neregulovateľným rastom tkaniva. U žien sa najčastejšie vyskytuje karcinóm prsníka, kože, hrubého čreva a konečníka, maternice. Mužov najčastejšie postihujú nádory pľúc, hrubého čreva a konečníka, prostaty. Najčastejšie nádorové ochorenia detského veku sú leukémie, nádory centrálneho nervového systému a retinoblastóm.