Rakovina hrtana

Rakovina hrtana je zhubný nádor z výstelky (epitelu) hrtana. Podľa umiestnenia nádoru v hrtane sa popisuje rakovina glotická, supraglotická a málo častá rakovina infraglotická (subglotická).

rakovin_hrtana_zena Zdroj foto: Shutterstock.com

Rakovina hrtana je zhubný nádor z výstelky (epitelu) hrtana. Podľa umiestnenia nádoru v hrtane sa popisuje rakovina glotická, supraglotická a málo častá rakovina infraglotická (subglotická). Pre všetky tri typy platí dôležitosť zachytenia ochorenie v počiatočnom štádiu, pretože v neskorších obdobiach rastú nádory invazívne, výrazne deštruujú chrupavky hrtanu a metastázujú (najmä lymfatickou cestou do miestnych lymfatických uzlín. Časté sú aj metastázy do pľúc. Metastázovanie do vzdialenejších lokalít v organizme nie je časté.

Glotická rakovina sa začína rastom nádoru na jednej hlasivke, odkiaľ sa šíri na druhú hlasivku. Rakovina rastie do hĺbky tkaniva a aj do plochy. K metastázam dochádza zvyčajne neskôr.
Supraglotická rakovina sa šíri z hrtanovej príklopky do hrtana, jazyka a blízkych častí hltana. K metastázam dochádza v neskoršom štádiu ochorenia. Nakoľko sa hojne môže šíriť do okolitého tkaniva je ťažšie liečiteľná.
Infraglotická rakovina rastie do okolitých štruktúr (priedušnice, hlasivkových väzov). Metastázuje skoro.

Príznaky rakoviny hrtana

  • zachrípnutie (zmena hlasu)
  • poruchy hltania
  • bolesti pri hltaní
  • chudnutie
  • zvýšená telesná teplota
  • pocit dusenia
  • krvácanie z ústnej dutiny
  • potenie sa
  • vykašliavanie krvi

Príčiny vzniku rakoviny hrtana

Rakovina hrtana môže vzniknúť vplyvom fyzikálnych, chemických, biologických faktorov alebo na základe ich kombinácie a genetickej predispozície jedinca. Za jeden z hlavných rizikových faktorov je považované fajčenie. Ochorenie sa vyskytuje viac u mužov vo veku nad 40 rokov a je dokázaný potenciujúci vplyv fajčenia. Rovnako je predpokladaný vzťah vzniku rakoviny s alkoholizmom. V určitých prípadoch je potrebné brať do úvahy možný negatívny vplyv karcinogénnych chemických látok z ovzdušia v pracovnom prostredí (napríklad expozícia niektorým polyaromatickým uhľovodíkom).

Z biologických faktorov je značný kauzálny vzťah s niektorými vírusovými ochoreniami (HPV- human papiloma virus - vírus ľudskej papilomatózy). Neliečená papilomatóza - nahromadenie papilomov na jednom mieste hrtanu (typické u detí) sa tiež môže zvrhnúť na malígnu - zhubnú formu. V súčasnosti je riziko šírenia sa papilomavírusu (HPV) aj prostredníctvom orálneho sexu, čo predstavuje v súčasnosti jednu z príčin rakoviny hrdla u ľudí mladších než 50 rokov.

Diagnostika rakoviny hrtana

Pri výskyte vyššie uvedených príznakov, je dôležité podstúpiť odborné vyšetrenie na Oddelení otolaryngológie ( Oddelenie ORL - oddelenie pre choroby ušné – nosné- krčné).

  • lekár pomocoularyngoskopického zrkadla sleduje zmeny v hrtane
  • vzorka tkaniva je odobratá biopsiou na mikroskopické vyšetrenie, ktorým sa zistí druh nálezu, pokiaľ ide o nádor stanoví sa jeho štádium
  • ultrazvukovým vyšetrením, magnetickou rezonanciou alebo počítačovou tomografiou sa spresní stav ochorenia
  • medzi najmodernejšie vyšetrenie patrí autofluorescencia- pri ktorom sa po osvetlení špeciálnou spektrálnou lampou rozlíšia farebne malígne ( červeno sfarbené ) alebo nemalígne ( zeleno sfarbené) tkanivá. Vyšetrenie je jednoduché a môže sa realizovať ambulantnou formou

Liečba rakoviny hrtana

  • Chirurgická: je operácia robená v závislosti od štádia a typu ochorenia a veľkosti nádoru cestou cez ústnu dutinu, alebo cez vonkajšok krku sa vyberá časť hrtana alebo celý hrtan.(v lekárskej terminológii sa používajú termíny ako: chordektomia (odobratie hlasiviek), parciálna horizontálna laryngektomia (odobranie časti hrtanového stĺpca), úplná laryngektomia (odobranie celého hrtanu), kde vstup do dýchacích ciest je zabezpečený tracheostomatom, otvorom v krku. Zvolený postup je vždy najvýhodnejším kompromisom medzi zachovaním funkcií hrtana a dostatočným liečebným efektom. V neskorších štádiách ochorenia sa odoberajú aj krčné uzliny, do ktorých by mohli metastázovať nádorové bunky. Pri úplnej laryngektomii sa stratí zásadná funkcia hrtanu – tvorba hlasu. Tento stav sa upravuje chirurgicky, kedy je zabezpečované komunikačné spojenie medzi priedušnicou a pažerákom. V pažeráku je vytvorená riasa, táto kmitaním tvorí základný tón. Po nácviku je možné tvoriť hlas, a byť schopný plynule komunikovať. Ďalšia možností pre tvorbu hlasu je prístroj elektrolarynx. V posledných rokoch sa tvorba hlasu rieši pomocou hlasových protéz, ktoré zabezpečujú najlepšiu tvorbu hlasu.
  • Ožarovanie: je možnosť liečby , ktorá sa používa samostatne, aj ako doplnková terapia chirurgickej liečby v neskorších štádiách ochorenia
  • Chemoterapie: sa využíva zriedka, nakoľko má nižšiu účinnosť.

Liečba a komplikácie rakoviny hrtana

Ako pri všetkých ochoreniach na rakovinu, najpriaznivejšie prognózy sú pri včasnom odhalení ochorenia. Najčastejšie sa začiatok ochorenia podchytí u rakoviny glotickej (s rozvinutým chrapotom). Väčšina ochorení zachytených zavčasu sú úspešne liečené a nedochádza k recidívam. U supraglotickej rakoviny sa príznaky prejavujú neskôr a preto v štatistickom hodnotení má táto rakovina nižšiu úspešnosť pri liečení. Podľa lekárskych údajov u pacientov s najrozvinutejším štádiom ochorenia je šanca na ďalšie dlhodobejšie prežitie bez komplikácií alebo recidívy nádorov asi 40 %.

Možné komplikácie sú: postupné uzatváranie dýchacích a hltacích ciest, utláčanie ciev a nervov v okolí nádoru, čo môže viesť k odumieraniu mozgového tkaniva, ďalej bolesti a poruchy dýchania ak je tlačený bráničný nerv. Veľmi častou komplikáciou pokročilého ochorenia je krvácanie.
Komplikácie, ktoré sa objavujú po liečbe sú: recidíva nádoru a výskyt metastáz (často až s ročným odstupom) v blízkych uzlinách, vzdialené metastázy sa objavujú v pľúcach.

Kde sa lieči rakovina hrtana

Pretože rakovina hrtanu je ochorenie horných dýchacích ciest, liečba spadá do kompetencie Oddelení ORL (otolaryngológia – oddelenia pre choroby ušné – nosné- krčné).

Literatúra

  • Frank Onyemauwa, Stephen M. Rappaport, Jon R. Sobus, Dagmar Gajdošová, Ren’an Wu and Suramya Waidyanatha, 2009: Using Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry to Quantify Monohydroxylated Metabolites of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Urine. Journal of Chromatography B, manuscript JCB-08-1262, Febrár 2009, USA
  • internet vitalion
  • Binková, B., Topinka, J., Mračková, G., Gajdošová, d., Vidová, p., Stávková, Z., Peterka, V., Pilčík, T., Rimár, V., Dobiáš, Ľ., FArmer, P.B., Šrám, R. J., 1998: Coke oven workers study: the effect of exposure and GSTM1 and NAT2 genotypes on DNA adduct levels in white blood cells and lymphocytes as determined by 32P-postlabelling. Mutation Research, 416, 67 – 84.
mancinko

Dobry den mam taky problem mam pocit cudzieho telesa v hrtane mam absolvovane vsetky vysetrenia ct krku, fibroskopia, endokrynologia, imunologia, orl vysetrenia a vsetko negativne a ja tam stale citim ze tam nieco je.
Na PN som bol 2 mesiace a zacalo to obycajnou anginou ale uz som ztoho nervozny a to cudzie teleso ma aj boli mal som neznesitelne bolesti.
Prosm poradte mi co mam dalej robit.
Som nefajciar.
Je mozne ze to moze byt nador nakolko som mal bolesti?
Dakujem za odpoved.

DANO777

NA RAKOVINU, REGENERACIU MOZGU, CHOLESTEROL, TLAK, CUKOR, KRVNY OBEH A OBRAZ, OSTEOPOROZU + VELA INYCH DIAGNOZ AJ RAKOVINU, VELMI RYCHLE A UCINNE ZABERA CISTA STAVA Z GOJI,(KUSTOVNICA CINSKA) OBSAHUJE 50X VIAC VITAMINOV AKO POMARANC A 80X VIAC ANTIOXIDANTOV. MNE KLESOL TLAK V PRIEBEHU MESIACA ZO 118/183 NA 85/125 A TO MAM 120KG A BEZNE PIJEM 2-3 SILNE PRESO KAVY. MOZTE SI JU OBJEDNAT NA STRANKE HIMALYO.CZ A ZO ZLAVOVYM KODOM C. 3261 KTORY TREBA ZADAT PRI REGISTRACII, ZISKATE PERMANENTNU ZLAVU 50KC NA KAZDU FLASU A 20KC NA KAZDY BALICEK SUSENEHO, ALE DOBRE LIECIVE UCINKY MA STAVA. SUSENE MA OVELA MENEJ VYZIVOVYCH HODNOT. DENNA DAVKA JE LEN 25ML, FLASA JE NA MESIAC. V PRIPADE, ZE POTREBUJETE PORADIT, TAK KLUDNE ZAVOLAJTE. 0903460303.

PRI AKEJKOLVEK FORME RAKOVINY JE DAVKOVANIE 3X 50ML, RANO NA LACNO A POTOM VZDY ASPON POL HODINY PRED JEDLOM.