Ktorý druh zmrzliny dokáže liečiť žalúdočné vredy?

Máte problémy s trávením a váš žalúdok okupuje bolestivý vred? Konzumácia mliečnych výrobkov vo všeobecnosti tak trochu „kabáti“ výstelku pažeráka, žalúdka a tenkého čreva, čo môže dočasne zmierniť bolesť a pálenie spojené s vredmi.

Máte problémy s trávením a váš žalúdok okupuje bolestivý vred? Konzumácia mliečnych výrobkov vo všeobecnosti tak trochu „kabáti“ výstelku pažeráka, žalúdka a tenkého čreva, čo môže dočasne zmierniť bolesť a pálenie spojené s vredmi.

Ak máte podozrenie, že máte žalúdočný vred, navštívte gastroenterológa, aby určil príčinu bolesti a najlepšiu možnosť liečby. Nejedzte zmrzlinu alebo si neplánujte sami diétne zmeny ako liečbu zdravotného stavu bez toho, aby ste sa poradili s lekárom.

Čo je to vred?

Vredová choroba je multifaktoriálne ochorenie, pri ktorom pôsobením tráviacich štiav vzniká poškodenie steny hornej časti tráviaceho systému, najčastejšie v dvanástniku, žalúdku a pažeráku. Ak ide len o poškodenie sliznice hovoríme o eróziach, ak je poškodenie hlbšie tak ide o vredy.

Interakcie štiav a tráviacich chemikálií vedú k menšej až silnej bolesti, ktoré sa môžu zmierniť, keď budete jesť určité jedlo. Vredy sa môžu tvoriť u každého, v každom veku. Na rozdiel od mýtu, že ide len o infekciu, vredy sú zvyčajne výsledkom toho, čo jete a nakoľko stresujúci je váš život.

Súvisiace odkazy:

Medzi ďalšie rizikové faktory patrí chronické ochorenie pečene a pľúc, užívanie salicytatov a nesteroidných anitreumatík, fajčenie, pitie kávy, hlavne na lačno a nevhodné sociálne a hygienické podmienky. Čoraz väčší význam sa pripisuje aj mikroorganizmu Helicobacter pylori.

Liečba vanilkovou zmrzlinou

Čistá vanilková zmrzlina sa ukázala ako skvelá domáca liečba na vredy. Slúži na tíšenie bolesti a pálenia, ktoré po jej konzumácii môže na istý čas nastať. Keď budete totiž jesť potraviny alebo piť nápoje, ktoré sú studené, látky pomáhajú chrániť otvorené rany od drsných tráviacich chemikálií a spôsobujú ochladenie zápalu. Pokiaľ začnete po zmrzline cítiť bolesti, je to aj preto, že ste nechali váš žalúdok dlho prázdny a zhoršili ste prvý kontakt jedla s vredmi.

Ak sa chcete vyliečiť, je nutné zmeniť životosprávu, mať dostatok nočného spánku, pravidelne sa stravovať, obmedziť alkohol, fajčenie.. Neutralizovať kyslý žalúdočný obsah a potlačiť sekréciu kyseliny chlorovodíkovej je ďalšia možnosť liečby. Aplikujte si lieky s ochranným účinkom na sliznicu. Pite alkalické stolové vody, obmedzte čiernu kávu a čierny čaj nalačno.

Ak ste alergickí na mlieko alebo máte laktózovú intoleranciu, vyhnite sa konzumácie zmrzliny a ďalších mliečnych výrobkov. Vred môže viesť k ďalším komplikáciám, ak sa nelieči. Ak si všimnete, tmavú, až čiernu krv v stolici alebo zvraciate, kontaktujte ihneď svojho lekára.

Erik226

Tie tipy ktoré píšete ako prevencia (napr. nepiť, nefajčiť) sú taký základ. Celkom rozšírenou metódou pri vzniku vredových ochorení je chioská masticha. Myslím, že aj tu na portáli zdravie.sk o nej vyšiel článok. Mňa celkom zaujal tento inšpiratívny príbeh, ako sa zbaviť diagnostikovaných vredov svojpomocne:
zaludocne-vredy.sk

DanielaPukali

Nie som si istá či zmrzlina je ten správny spôsob ako liečiť žaludočné vredy. Treba s tým zájsť normálne k lekárovi pre serioznú liečbu. Alebo pomôcť môžu obyčajné vitamíny ako napr. vitamín C alebo minerály napr. zinok veľmi pomáha na vnútorné prostredie žalúdka zdravopis.sk

Strecho

Vždy ma zaujmú rady laikov. Prečo sa vyjadrujeme k niečomu o čom sme si len niečo prečítali, vygúglili a rozdávame už rozumy? Nehovorím, že aj vzdelanie, najmä klasická medicína skôr lieči ako vylieči( biznis pharma firiem= big pharma), sú dokonalé, ale poznajú princípy. Pri zakladnom poznatku, že lekár chce pomôcť, treba vnímať aj to, že lieči a nevylieči( vyliečenie= končí liekový biznis) , ale určite vie viac o ľudskom tele ako predajca výživových doplnkov, ktorý robí tiež biznis a nie charitu.Ale rovnako si treba uvedomiť aj to, že napr.aj medicína nevie všetko.Absolútne je Jalová čo sa týka neuroplasticity, ako fungujú v mozgu šťastie, bolesť, emócie, strach... A stále nevedia čo je rakovina, prečo u niekoho za rovnakých podmienok vzniká a u iného nie.