Diétny režim po liposukcii? Áno a to nie je všetko!

Cieľom liposukcie je znížiť množstvo prítomného tuku a zanechať telo pevnejšie. Treba si uvedomiť, že liposukcia je chirurgický zákrok, a nemala by sa používať ako náhrada zdravej výživy a cvičenia.

Liposukcia nám odstraňuje prebytočný tuk z cieľových oblastí tela. Pacienti, ktorí sa rozhodnú pre liposukciu by mali byť poučení, čo sa týka dodržiavania vyváženej stravy a cvičenia, aby zvládli aj následnú postliposukčnú starostlivosť o svoje telo.

Liposukcia je chirurgický zákrok, ktorý odstraňuje nežiaduci tuk. Je najčastejšou estetickou chirurgiou na svete. Obyčajne sa vykonáva na stehnách, bruchu, bokoch. Rezy sú tenké, len na potrebné vloženie kanyly. Kanyla vytvára tunel, ktorým sa z tela odsáva tuk.

Cieľom je znížiť množstvo prítomného tuku a zanechať telo pevnejšie. Treba si uvedomiť, že liposukcia je chirurgický zákrok, a nemala by sa používať ako náhrada zdravej výživy a cvičenia.

Diéta a nová strava?

Lekári po tomto invanzívnom zákroku odporúčajú, aby pacienti dodržiavali zdravú, vyváženú stravu. Všeobecne platí, že ide o konzumáciu jedál skladajúcich sa zo 40 percent bielkovín, 20-35 percent zdravých tukov a 25 percent sacharidov.

Medzi vhodné proteíny patrí kuracie a morčacie mäso a ryby. K sacharidom sa počíta celozrnný chleba, cestoviny a tmavá ryža. Vyvážená strava by mala obsahovať dostatok čerstvého ovocia a zeleniny.

Úskalia zmeny stravy

Vyvážená strava pomáha pri dlhodobom udržiavaní si zdravej telesnej hmotnosti a pomáha aj pri postupnom, prirodzenom chudnutí a môže zabrániť pacientom, aby sa im znova objavil nežiaduci tuk.

Súvisiace odkazy:

Vyvarujte sa populárnym diétam, ktoré sľubujú rýchle chudnutie tým, že vyžadujú extrémne diétne zmeny, ako je vyradenie špecifických skupín potravín z jedálnička.

Konzumácia čerstvých potravín a plánovanie jedla vopred môže pomôcť zabezpečiť, že sa budete držať svojho jedálnička. Spracované potraviny obsahujú často skryté prísady, extra sodík a prebytočný tuk, a mali by byť prísne obmedzené.

Kontrola kalórií

Vaša denná kalorická potreba sa stanovuje podľa pohlavia, veku a aktivity. Napríklad aktívny muž vo veku medzi 19 a 30 rokov potrebuje konzumovať približne 3000 kalórií denne, zatiaľ čo aktívna žena rovnakého veku potrebuje 2400 kalórií denne. Mali by ste konzultovať svoj denný kalorický príjem s lekárom, aby ste zabezpečili, že nebudete konzumovať príliš veľa alebo príliš málo potrebných kalórií.

Cvičenie

Okrem zdravej výživy je potrebné vyplniť aspoň 30 minút času cvičením každý deň. Liposukcia vyžaduje rekonvalescencia po chirurgickom zákroku, ale akonáhle budete dostatočne zahojení, môžete diskutovať o vhodnej pohybovej rutine so svojím lekárom.

Ak máte sedavé zamestnanie, možno budete chcieť pomaly budovať svoju vytrvalosť a svalový tonus tým, že začnete obyčajnou chôdzou, preťahovaním a ľahkým behaním.

Tukové bunky svoj objem zväčšujú alebo zmenšujú, ale nemajú schopnosť množiť sa. Čiže raz odsaté tukové bunky sú už odsaté definitívne. Je však dôležité upozorniť na to, že pri nesprávnej životospráve je organizmus schopný podkožný tuk nahromadiť znovu v iných oblastiach.