7 vážnych rizík vysávania tuku z tela

Jedným z najfrekventovanejších rizík je rozvoj žilového tromboembolizmu alebo krvnej zrazeniny. Tá cestuje do pľúc a je najčastejšou príčinou smrti po liposukcii. Pacienti čelia 1,7 % pravdepodobnosti vzniku zrazeniny.

Liposukcia je chirurgický zákrok, ktorý odstraňuje nežiaduci tuk. Je najčastejšou estetickou chirurgiou na svete. Obyčajne sa vykonáva na stehnách, bruchu, bokoch. Rezy sú tenké, len na potrebné vloženie kanyly.

Kanyla vytvára tunel, ktorým sa z tela odsáva tuk. Nebezpečenstvo liposukcia stehien alebo bruška je podobné nebezpečenstvu liposukcie kdekoľvek inde na tele.

1. Žilový tromboembolizmus

Jedným z najfrekventovanejších rizík je rozvoj žilového tromboembolizmu alebo krvnej zrazeniny. Tá cestuje do pľúc a je najčastejšou príčinou smrti po liposukcii. Pacienti, ktorí podstupujú veľkoobjemové liposukcie čelia 1,7 percentnej pravdepodobnosti vzniku zrazeniny.

Najvyššie riziko po chirurgickom zákroku vyplýva z pľúcnej embólie. Približne 10 percent pľúcnych embólií sú fatálne a prejavia sa v priebehu jednej hodiny od prvých príznakov. Nie vždy sa pacienti s týmto rizikom na estetických klinikách oboznamujú.

Súvisiace odkazy:

2. Tuková embólia

Pri liposukcii sa tuk drví kanylou a následne sa odsáva z tela von. Stav nastane, keď sa uvoľnené tukové tkanivo dostane do porušenej krvnej cievy. Ak sa nelieči, tuk putuje do pľúc a mozgu, čo spôsobuje poškodenie mozgu, problémy kardiovaskulárneho systému a pľúc. Príznaky embólie sú problémy s dýchaním alebo dýchavičnosť. Tuková embólia je vážny, ale zriedkavý vedľajší účinok spojený s liposukciou. Tuková embólia môže viesť k trvalej invalidite alebo smrti.

3. Reakcie na anestéziu

Pred operáciou sa aplikuje lokálne anestetikum a adrenalín na zníženie bolesti, krvácania a vzniku modrín. Toxicita môže mať za následok necitlivosť pier, ospalosť, nezreteľnú reč, nepokoj, svalové zášklby, tras, kŕče a dokonca aj zástavu srdca.

Celková anestézia tiež nesie určité zdravotné riziká u pacientov s neliečenými poruchami obehovej sústavy. Aj preto sa vykonávajú podrobné predoperačné vyšetrenia, pri ktorých by mal pacient na 100% spolupracovať a nezatajovať zlý zdravotný stav s vidinou rýchleho zoštíhlenia.

4. Chirurgické riziká

Liposukcia má aj negatívne vedľajšie účinky spojené priamo s chirurgickým zákrokom. K nežiaducim účinkom patria opuchy a modriny v ošetrovaných oblastiach. Pacientovi hrozí aj riziko infekcie.

5. Necitlivosť kože

Tento zvláštny jav môže nastať pri nešetrnom spôsobe vykonania liposukcie. Znecitlivenie sa obvykle stratí po dvoch až štyroch mesiacov.

6. Voľná koža

Po operácii môže pacientovi ostať voľná koža v ošetrovaných oblastiach. Koža získa pevnom vhodnou starostlivosťou ako je dostatočná hydratácia tela, cvičením alebo nosením kompresívneho oblečenia. Pokiaľ pokožka niektorých pacientov neobnoví svoju pevnosť, je nutná operácia na odstránenie prebytočnej kože.

7. Nerovnosti a popáleniny

Medzi najčastejšie nežiaduce účinky patria nerovnosti kože a podkožného tkaniva. Pokiaľ podstupujete laserovú liposukciu, neodbornou manipuláciou a "sfušovaním" zákroku vám hrozia popáleniny.