Jedlo z mikrovlnky: Robí z mužov impotentov?

Podľa výrobcov a medzinárodných agentúr na kontrolu liečiv a zdravia, by mal byť plastový obal bezpečný na použitie aj v mikrovlnnej rúre. Na druhej strane nás tí istí ľudia varujú, že by sa plast nemal dotýkať jedla počas ohrievania.

Podľa výrobcov a medzinárodných agentúr na kontrolu liečiv a zdravia, by mal byť plastový obal bezpečný na použitie aj v mikrovlnnej rúre. Na druhej strane nás tí istí ľudia varujú, že by sa plast nemal dotýkať jedla počas ohrievania a plastové obaly by nemali byť používané v mikrovlnke vzhľadom k možnosti vyplavovania škodlivých chemických látok do potravín.

Takéto protirečivé vyhlásenia sú znásobené tým, že doteraz bolo vykonaných len málo štúdií, čo sa vlastne deje pri vystavení plastu a jedla silnému elektromagnetickému žiareniu. Nech je pravda kdekoľvek, vieme, že zlúčeniny plastu môžu vyvolať negatívne účinky na zdravie človeka, ak sú skonzumované.

Potenciálne karcinogény

Plastový obal bol vyvinutý v roku 1950 na balenie potravín. Keď sa mikrovlnné ohrievanie stalo populárne, písal sa rok 1970. Plastový obal sa vtedy používal na zabránenie špliechania a neporiadku počas ohrievania jedla. Mnoho súčasných značiek vyrába obaly z PVC, ktorý môže prenášať zmäkčovadlá aj do potravín.

Zmäkčovadlá sú chemické látky, považované za potenciálne nebezpečné, ak sa dostanú do tela. Švédska štúdia publikovaná v časopise "Journal of Cancer International" našla jasný vzťah medzi expozíciou PVC a rakovinou semenníkov. Výskumníci veria, že hlavný vinník je zlúčenina DEHP, ktorá napodobňuje estrogénové hormóny.

Tento efekt potom zvyšuje riziká nádorových procesov. Dioxíny sú ďalšie toxické chemické látky, ktoré sa uvoľňujú pri spaľovaní alebo ohreve PVC produktov, čo je aj dôkaz o prepojení zvýšeného rizika rakoviny prsníka.

Znížený počet spermií a testosterónu

Okrem rakoviny, aj znížený počet spermií je ďalší možný vplyv expozície PVC. Zlúčeniny zvané xenoestrogény, ktoré boli nájdené vo výluhu z plastovej fólie do potravín pri zahriatí, môžu byť vinníkom nízkeho počtu spermií, neplodnosti alebo andropauzy, čo je mužský ekvivalent ženskej menopauzy.

Vedci zistili súvislosť medzi xenoestrogénom a nízkou hladinou testosterónov u mužov, čo môže viesť k rastu prostaty, depresii, impotencii, nízkemu libidu, nízkemu počtu spermií a zvýšeniu telesnej hmotnosti. Kým množstvo xenoestrogénu, ktoré sa vyplaví z plastového obalu v mikrovlnke môže byť veľmi malé, nejde stále o nič bezpečné, hlavne, pokiaľ sa konzumuje takto ohriate dlhé roky.

Potenciálne vrodené chyby

Prirodzený estrogén je zodpovedný za stimuláciu bunkového delenia v hormonálne citlivom tkanive ako je sliznica maternice, prsníka, vaječníkov a tkanive plodu počas tehotenstva. Keď je príliš veľa xenoestrogénu v tele, zbytočne to stimuluje rast tkanív, čo spôsobuje problémy maternici, vaječníkom, prsníkom a tkanivám detí vo vývoji. Xenoestrogén môže spôsobiť potraty alebo vývinové vady pohlavných orgánov, pretože prechádza placentou počas tehotenstva.

Bezpečnosť

Uistite sa, či je váš plastový obal na zohrievanie jedla v mikrovlnke bezpečný a vyrobený z najnovších materiálov. Výrobcovia totiž vyvinuli alternatívu k PVC. Tieto novšie formy majú nižšiu hustotu, ktorá pravdepodobne neobsahuje potenciálne toxické prísady. Ak však chcete byť úplne chránení, zohrievajte jedlo v sklenenej alebo keramickej nádobe prekrytej mastným papierom alebo utierkou.