Zlomyseľnosť ovocia: Majú zrelé banány viac kalórií?

Máte za sebou raňajky? Obsahovali aj ovocie, konkrétne banány? A ktoré si na konzumáciu vyberáte najčastejšie? Obávate sa zrelých, prežltnutých s čiernymi bodkami, či už nie sú staré? O ich dobu konzumácie strach mať nemusíte.

Máte za sebou raňajky? Obsahovali aj ovocie, konkrétne banány? A ktoré si na konzumáciu vyberáte najčastejšie? Obávate sa zrelých, prežltnutých s čiernymi bodkami, či už nie sú staré?

O ich dobu konzumácie strach mať nemusíte. Skôr si prečítajte, či jeden a ten istý banán neobsahuje viac kalórii, keď ho necháte dozrieť.

Banány sú výživné ovocie s prirodzene nízkym obsahom tuku a cholesterolu. Poskytujú pohodlné a nutrične nabité občerstvenie ako pre dospelých, tak pre deti.

Hoci zrelé banány obsahujú aj vlákninu a bielkoviny, očakáva sa, že väčšina kalórií v tomto ovocí, je zo sacharidov vo forme ovocného cukru.

Kalórie

Kalórie sa v zrelom banáne líšia v závislosti od jeho veľkosti. Taký 15-centimetrový banán obsahuje asi 90 kalórií, zatiaľ čo väčší 20-centimetrový banán poskytuje zhruba 120 kalórií.

Cukor

Jeden stredne surový banán obsahuje 1,30 g bielkovín, menej ako 0,5 g tuku, 3 g diétnej vlákniny a takmer 27 g sacharidov. Hoci množstvo kalórií obsiahnutých v nezrelých a zrelých banánov zostáva rovnaký, sacharidy zmenia formu.

Čím viac šupka žltne, pomer škrobov a cukrov sa postupne posúva. Keď je banán celkom zrelý, až 90 percent sacharidov pochádza z cukru, zvyšok sú väčšinou škroby.

Zmrazte ich

Zrelé banány sú bohaté na živiny, vrátane viac draslíka, horčíka, vitamínu C a vitamínov skupiny B. Ak nechcete jesť zrelé banány, zmrazte ich a zachovajte „štíhlejšie“ pre neskoršie použitie, napríklad ako hlavnú prísadu do výživných koktejlov ako je smoothie.