Na jeseň a zimu je boj so psoriázou ťažší, pomôže správny životný štýl

Priebeh choroby, akými je aj psoriáza (lupienka), ktorá postihuje na celom svete okolo 150 miliónov ľudí, sa zvykne zhoršovať práve na jeseň. Snahou odborníkov je upriamiť pozornosť na túto civilizačnú chorobu a odbúrať viaceré predsudky.

Psoriáza Zdroj foto: Shutterstock.com

Priebeh choroby, akými je aj psoriáza (lupienka), ktorá postihuje na celom svete okolo 150 miliónov ľudí, sa zvykne zhoršovať práve na jeseň. Snahou odborníkov je upriamiť pozornosť na túto civilizačnú chorobu a odbúrať viaceré predsudky, ktoré pretrvávajú u zdravej populácie.


Prečítajte si aj:

Život s psoriázou

Mýty a predsudky o psoriáze

Prieskumy ukázali, že pokiaľ sa psoriáza neprejaví na pokožke, väčšina ľudí sa s ňou svojmu okoliu neprizná. Je to pochopiteľné, keďže v dobe preferujúcej ideál dokonalosti vedia byť reakcie niektorých ľudí pre psychiku psoriatikov naozaj nepríjemné. Svoju rolu zohrávajú aj pretrvávajúce mýty o tejto chorobe. K najrozšírenejším patrí strach z infekčného nakazenia sa, ktorý je úplne neopodstatnený, keďže psoriáza je geneticky podmienené ochorenie.

Okrem iných dôkazov vplyv génov potvrdzuje až o 10 % vyššie riziko rozvinutia sa choroby u dieťaťa pochádzajúceho od rodiča so psoriázou. Častým a nesprávnym je aj názor, že ide o obyčajné neškodné ochorenie, ktoré si nezaslúži tak veľkú pozornosť. Najnovšie vedecké poznatky ukazujú, že psoriáza okrem zhoršenia kvality života, má aj vplyv na dĺžku prežitia, osobitne pri dlhodobo neliečenej a ťažšej forme. Tá vedie k zvýšenému riziku rozvoja srdcovo-cievnych ochorení. Navyše psoriáza postihuje nielen kožu, ale aj črevá a kĺby – najmä u starších pacientov. Až v 40 % prípadov zhoršuje aj kvalitu sexuálneho života.

Psoriáza – o čo presne ide?

Podľa špecialistu na liečebnú rehabilitáciu MUDr. Vladimíra Burana je „psoriáza chronické zápalové ochorenie celého organizmu, s viditeľnými prejavmi na koži. Dlho môže ostať v latentnej forme a navonok sa neprejavuje. Môže sa prejaviť vplyvom rôznych vnútorných a vonkajších faktorov v každom veku, najčastejšie okolo 15 – 35 rokov. Dá sa liečiť, ale nie vyliečiť. Na liečenie je k dispozícii veľa liečivých postupov. Ochorenie má fázy zhoršenia a zlepšenia, niekedy ustúpi na dlhé obdobie.“

Psoriáze podobné ochorenie spomínal už grécky Hippokrates pred vyše 2000 rokmi. Prevalencia tohto autoimunitného ochorenia v slovenskej populácii dosahuje 1 – 2 %. Pojem autoimunitné pritom znamená, že choroba sa vyvíja u geneticky predisponovaného jedinca pod vplyvom podnecujúcich faktorov prevažne z vonkajšieho prostredia (bakteriálna infekcia, mikrotraumy, stres, fajčenie, hormonálne zmeny, znečistené prostredie a pod.). Presná príčina ochorenia však stále zostáva neznáma.

Najčastejšou formou je tzv. ložisková psoriáza s postihnutím na lakťoch, kolenách či na vlasovej pokožke. Tvárovej časti sa našťastie toto ochorenie zvykne vyhnúť. Ochorenie sa ale môže prejaviť takmer hocikde na tele vrátane nechtov. Jeho utlmenie liečbou má spravidla dlhotrvajúci priebeh, pričom u 5 – 7 % pacientov sa rozvinie do psoriatickej artritídy (postihnutia kĺbov).

Zhoršenie ochorenia na jeseň

Jeseň a zima sú pre psoriatikov náročné obdobia. Po slnečnom lete, počas ktorého sa prejavy ochorenia zvyknú zlepšiť, niekedy dokonca dočasne vymiznúť, nastáva chladná jeseň a zima s obmedzenou expozíciou voči slnečnému žiareniu. Pritom ultrafialové žiarenie bráni rýchlemu rastu kožných buniek, typickému pre psoriázu. Keď sa k tomu pridá aj kontrast vonkajšieho chladu a suchého vzduchu v prehriatych budovách, zoslabená pokožka stráca vlhkosť a obnovuje sa chorobný proces.

Ako čo najlepšie zvládnuť jeseň a zimu s psoriázou

Psoriáza je ešte stále nevyliečiteľné ochorenie. Na zmiernenie príznakov sa používa celý rad terapeutických postupov od lokálnych prípravkov, cez kúpele až po systémovú liečbu pri ťažších prípadoch. Je dôležité, aby liečebný proces riadil špecialista – najčastejšie dermatológ, v zložitejších stavoch v spolupráci s imunológom.

Okrem toho by mali psoriatici dodržiavať tieto všeobecné pravidlá pre jesenné a zimné obdobie:

Dostatočná hydratácia – vnútorná aj vonkajšia. Pacienti by si mali pleť hydratovať kvalitnými prípravkami, vypiť cca 8 pohárov vody denne a vyhnúť sa príliš horúcim sprchám, ktoré šokujú zoslabenú pokožku.

Správny životný štýl. Existuje dokázaný vzťah medzi životným štýlom pacienta, stavom imunitného systému a kožnými prejavmi. Pacient s psoriázou by preto mal konzumovať zdravú vyváženú stravu s množstvom zeleniny a ovocia, pravidelne športovať a čo najviac sa vyhýbať pôsobeniu stresu.

Minimalizácia jesenných infekcií. Streptokoková infekcia hrdla je známym špecifickým spúšťačom psoriázy. Baktérie, choroby, vírusy – čokoľvek, čo tlmí imunitný systém pacienta, môže zhoršovať jeho príznaky psoriázy.

Prestať či obmedziť fajčenie a nekombinovať ho s pitím alkoholu. Vedecké dôkazy naznačujú, že ľudia fajčiaci tabakové výrobky sú náchylnejší k rozvoju vážnejších foriem psoriázy.

Dlhší pobyt pri mori aspoň raz za rok. Ak psoriatik má možnosť ísť na dovolenku k moru a za slnkom aj počas zimného obdobia, mal by ju určite využiť, osobitne pri zhoršení stavu psoriázy. Blahodarné účinky slnka dokážu zmierniť symptómy aj na niekoľko mesiacov.

Kúpeľná liečba – má preukázateľne priaznivý vplyv na toto kožné ochorenie a dokáže suplovať pobyt pri mori.

Balneofototerapia – liečba, ktorá pomáha

Moderná kúpeľná terapeutická metóda, balneofototerapia, využíva pozitívne skúsenosti nadobudnuté tradičným liečením psoriázy aj ekzémov v prostredí Mŕtveho mora. Tieto skúsenosti boli pretavené do unikátneho liečebného systému, ktorý simuluje podmienky Mŕtveho mora v kúpeľných podmienkach.


Prečítajte si aj tento článok:

Život s psoriázou

Kerko

Osobne mi na psoriázu pomáha arganový olej, mám ložiská na ruke a vo vlasoch, po použití oleja mi pokožku skľudňuje, nesvrbí ma to, kupujem na www.orienthouse.sk a som zatiaľ spokojný s kvalitou oleja a dodaním.

Irenchang999

www.blogsandarticleses.com

Some of the most lucrative jobs on the UK market today are in the technology sector. The term technology is too broad a brush to fulfill the needs of hungry young professionals and graduates looking to hone in on their career path. However, unlike other fields where specialization is key, tech jobs require ingenuity and a willingness to be flexible on the part of professionals. While SQL servers or Java script require specialized skills, the professionals that maintain these systems and write this code need to maintain curiosity about the tech field in general.