Prečo jesť skôr tie väčšie a ťažšie paradajky?

Paradajky boli kedysi považované za jedovaté. Vtipné, vzhľadom na to, čo o nich dnes vieme, koľko majú pre nás zdravotných výhod. Paradajky majú prospešné karotenoidy, najmä lykopén, farbivo, ktoré dáva paradajkám ich začervenanie.

Paradajky boli v minulosti považované za jedovaté plody. Vtipné, vzhľadom na to, čo o nich dnes vieme a koľko majú pre nás zdravotných výhod. Paradajky majú prospešné karotenoidy, najmä lykopén, farbivo, ktoré dáva paradajkám ich začervenanie. Paradajky môžu hrať úlohu v prevencii rôznych typov rakoviny. Sú zdravou diétnou voľbou.

Jedna veľká, zrelá, červená paradajka má asi 5 cm v priemere, obsahuje 1,60 g bielkovín, 0,36 g tuku, 7,08 g sacharidov, 2,2 g vlákniny a 4,79 g prírodných cukrov vo forme glukózy a fruktózy.

Veľká paradajka má nízky obsah soli, vysoký obsah vlákniny a je bez cholesterolu. So zanedbateľnými 33 kalóriami, jedna veľká paradajka je dobrá desiata pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú váhu. Jej veľkorysé porcie rozpustnej a nerozpustnej vlákniny môžu vytvoriť pocit plnosti, čo podporuje rýchle odstránenie hladu a pomáha znižovať hladinu cholesterolu.

Súvisiace odkazy:

Vitamíny a minerály

Jedna veľká paradajka obsahuje 24,9 mg (takmer tretinu odporúčaného denného množstva) antioxidačných vitamínov ako je vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre imunitný systém. Poskytuje tiež 1,081 mg naicínu na zníženie cholesterolu. Zásadný prvok pre výrobu energie a zdravého tráviaceho systému.

Rovnako ako 0,146 miligramu pyridoxínu, vitamínu B-6, ktorý pomáha regulovať hladinu homocysteínu, aminokyseliny spojenej s ochorením srdca. S 1516 medzinárodnými jednotkami vitamínu A, veľká paradajka poskytuje podstatnú pomoc pre náš zrak aj imunitu. Rovnako obsahuje 0,49 miligramov železa, nevyhnutného pre transport kyslíka a 431 miligramov draslíka, životne dôležitého pri regulácii stabilnej srdcovej frekvencie a krvného tlaku.

Lykopén

Jedna veľká paradajka obsahuje 4683 mikrogramov lykopénu, ktorý upratuje deštruktívne voľné radikály v tele. Chráni pokožku pred UV žiarením a napomáha prevencii rakoviny prostaty. Lykopén má overené antioxidačné a karcinogénne účinky.

Výber a skladovanie

Vyberajte si len červené, lesklé, paradajky s neporušenou kožou, ktoré sú na pocit v ruke skôr ťažšie. Paradajky je treba skladovať na chladnom a tmavom mieste, umiestnite ich do chladničky iba v prípade, že nie sú prezreté. Aby nedošlo k požitiu pesticídov, opláchnite ich dôkladne studenou vodou a osušte.

Alergia na paradajky môže spôsobiť svrbenie kože, očí, bolesť brucha, vracanie a hnačku. Alergia na trávy môže znamenať skríženú reaktivitu aj na paradajky.